Додик: Објавићу стенограме разговора са Американцима – да се види ко лаже

И ПРЕСУДА МАХМУЉИНУ ПОКАЗУЈЕ ЗАШТО СРБИ ИМАЈУ ОГРОМНО НЕПОВЕРЕЊЕ ПРЕМА СУДУ БиХ

* „Невероватна  је и потпуна лаж, која се покушава продати, повезивање ове ситуација са Украјином, наметање стереотипа о томе како су Срби Руси, како Додик ради нешто по налогу Путина

* "Сведока више и нема, ова фарса око Добровољачке треба да покрије процедуру, а не да се дође до истине и да се осуде они који су криви... И са Дудаковићем не желе да заврше, чека се да умре

________________________________________________________

       АПЕЛАЦИОНО веће Суда БиХ изрекло је некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину политичку пресуду, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

       Истакао је да је огромно неповерење српске стране према Тужилаштву и Суду БиХ, да је то све цинично, непримерено, те да не доводи ни до каквог помирења нити правде.

       Након што је Апелационо веће јуче смањило казну Махмуљину са 10 на осам година, Додик је рекао да је то неправедно и да се о томе упорно говори годинама уназад.

       „Вероватно ће му још смањивати. Ово није суд правде, ово је суд који треба да опере лоше ствари, као што је Махмуљин, који је био командант и надлежан за јединицу 'Ел муџахедин' која је вршила стравичне злочине које тада свет није опажао док није видео сличне у Сирији и на другим дестинацијама где политички острашћени исламисти одсецају главе својим противницима", рекао је Додик.

       Он је подсетио да се то све овде гледало, да су се такве ствари дешавале у зони одговорности Махмуљина.

       Према његовим речима, апсолутно је јасно да је то политичка пресуда, да је Махмуљин све време суђења био слободан, а и са Дудаковићем не желе да заврше, чека се да умре.

       "Сведока више и нема, ова фарса око Добровољачке треба да покрије процедуру, а не да се дође до истине и да се осуде они који су криви", истакао је Додик.

       Махмуљин је јуче осуђен јер, као командант, није спречио злочине припадника одреда "Ел муџахедин" над заробљеним војницима Војске Републике Српске, цивилима као и припадницима санитетског особља.

       Додик је изјавио да амерички званичници покушавају да исценирају да је у БиХ ризична ситуација, да је нека криза, али не говоре истину, па ће објавити стенограме са састанака да се јасно види о чему се разговара.

       „Невероватна је лаж која се покушава продати, повезивање ове ситуација са Украјином, наметање стереотипа о томе како су Срби Руси, како Додик ради нешто по налогу Путина, потпуна је лаж", рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

       Он је навео да ти страни званичници напросто не говоре истину, па ће објавити стенограме са састанака да се види о чему разговарају на састанцима.

       "Ми овде имамо наше интересе, наше позиције, имамо Републику Српску, Устав, боримо се за Устав, ништа друго не радимо. То што они мисле да треба спроводити њихове далеке политике из њихових ужасно злоћудних канцеларија је неко друго питање. Може да се ради о било коме, па и о Америкацима, морамо да говоримо истину, оно што су они рекли није истина", категоричан је Додик.

У Сарајеву постоје само окупаторске

вредности - турске и аустроугарске

       Рекао је и да је део његовог данашњег саопштења, које је објављено на "Твитер" налогу српског члана Председништва, део цитата онога о чему су причали.

       "Покушавају да овде исценирају ситуацију да је ризична, да је овде некаква криза како би касније у неким својим фазама планирали нешто друго", рекао је Додик и додао да нема ниједног разлога за такве тврдње.

       Он је додао да људи хвале Сарајево, исказују одушевљење што се виде остаци Османлијског и Аустроугарског царства, чиме се говори да нема босанскохерцеговачких вредности већ да имају само окупаторске вриедности, као што је и зграда Председништва БиХ.

       Додик је и јуче у видео објави на "Твитеру" рекао да му је жао што је дошло до различите интерпретације састанка којем је присуствовао заједно са помоћником државног секретара САД у Канцеларији за Европу и Евроазију Карен Донфрид.

       Додик је рекао да није тачна тврдња Донфридове да руководство Репубике Српске жели да сруши БиХ, нагласивши да се оно залаже за поштoвање Устава БиХ.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари