Додик новом амбасадору САД: У БиХ не постоји консензус о чланству у НАТО

РЕКАО МУ И ОВО: „ДОШЛИ СТЕ У ЗЕМЉУ КОЈУ КАРАКТЕРИШЕ СЛОЖЕНОСТ“

* Милорад ДОДИК: У БиХ се предуго задржао високи представник и надам да ће то што пре бити кориговано тако да престане његова функција. Желимо вашу помоћ. Ми смо опредељени ка европским интеграцијама. Данас је Влада Републике Српске усвојила све одлуке у вези с одговорима на Упитник Европске комисије

* Ерик Џорџ НЕЛСОН: „Драго ми је што ћу с вама и вашим колегама у Председништву помагати вашој земљи да напредује ка партнерству у НАТО савезу и ЕУ, што су њени зацртани циљеви

_______________________________________________________________________

          ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик информисао је данас у Сарајеву новоименованог амбасадора САД у БиХ Ерика Џорџа Нелсона да у БиХ не постоји консензус о чланству у НАТО савезу, али да постоји опредељеност за сарадњу.

          "Ми смо опредељени за сарадњу с НАТО-ом и имамо одређене аранжмане кроз Партнерство за мир и појединачни програм сарадње. Наши војници учествују у различитим мисијама у оквиру НАТО-а, но желим вам рећи да у БиХ нема консензуса о приступању НАТО-у. То је питање које је на дневном реду, за разлику од ЕУ где постоји консензус. Имаћемо времена да појаснимо сва питања", рекао је Додик Нелсону, који му је предао акредитивна писма.

          Додик је истакао да је у БиХ предуго задржан и високи представник и да се нада да ће то што пре бити кориговано тако да престане његова функција.

          "Желимо вашу помоћ. Ми смо опредељени ка европским интеграцијама. Данас је Влада Републике Српске усвојила све одлуке у вези с одговорима на Упитник Европске комисије. Очекујемо да ће и остали нивои власти то урадити, чиме се стварају услови да то предамо у Брисел", истакао је Додик.

          Према његовим речима, у БиХ има отворених питања у погледу изградње могућег консензуса за суживот у БиХ.

          "Наш основ је Устав БиХ који је саставни део Дејтонског споразума у чијем креирању је помогла ваша држава", подсетио је Додик.

          Додик је нагласио да БиХ цени улогу и положај САД у време заустављања рата и након рата у стабилизацији мира у БиХ.

          "Дошли сте у земљу коју карактерише сложеност, она је састављена од два ентитета и три конститутивна народа", навео је Додик.

          Он је подсетио да се у БиХ од 1995. године одржава мир и да је то велика тековина ових народа

          "Желим најбоље вама, вашим сарадницима и вашем председнику", рекао је Додик.

          Нелсон је пожелео добру сарадњу током свог мандата у БиХ.

          "Драго ми је што ћу с вама и вашим колегама у Председништву помагати вашој земљи да напредује ка партнерству у НАТО савезу и ЕУ, што су њени зацртани циљеви", рекао је Нелсон приликом првог сусрета с Додиком.

          Након овог кратког обраћања, Додик и Нелсон су наставили састанак иза затворених врата.

           (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари