Додик: Нисам ратни лидер, али нећемо чекати да Бакир пред својим Уставним судом БиХ оспори и име Српске

„ДОСТА МИ ЈЕ ВИШЕ БАКИРА (ИЗЕТБЕГОВИЋА) И ЊЕГОВОГ ОЦА И СВЕГА ШТО СЕ ТИЧЕ БиХ“

 

* „То чекати, уз овакав Уставни суд и овакве потплаћене судије Уставног суда, странце који примају велике апанаже у Сарајеву, свакако би било наивно. Ми нећемо да чекамо. Политички ћемо деловати тако да ћемо прво у Народној скупштини Републике Српске донијети својее закључке

* „Уколико дозволимо да се настави овако, Република Српска ће бити испражњена за неколико година, односно – послије још двије до три одлуке Уставног суда ње нема

* „У Народној скупштини РС ћемо одлучивати о томе да само прихватимо изворне дејтонске поставке. Без сагласности које смо дали у очекивању и наивном веровању свих политичких генерација након Дејтона из свих политичких опција да постоји добронамерност  и да се уважавају сви у БиХ, сада видимо да то није тако. Нас људи хоће да истерају из БиХ, са те територије

* Српски члан Председништва БиХ нагласио да он није онај који ће извести, односно територијално дислоцирати Србе из БиХ, али да ће извести Републику Српску - ако му се буде пружила прилика

* Српска се неће бранити снагом, пушкама и тенковима, него снагом народа и својих институција. Ја нисам ратни лидер, ја овај народ нећу да водим у рат и неће ни бити рата, али ћу и те како бити способан и спреман да се борим за политичка права, јер хоћу да наша деца не морају да воде наше битке

________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Београду да је наивно чекати да лидер СДА и његови људи поднесу апелацију Уставном суду да се промени назив Република Српска и додао да Српска неће чекати, него се бранити, јер постоји намера да Србе истерају са територије БиХ.

        Одговарајући на питање новинара у вези са изјавом лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је рекао да је Уставни суд механизам СДА за деловање, Додик је рекао да је то тачно и да Изетбеговић зато брани тај свој механизам и позива се на неку врсту приче о ултиматуму.

        "Ултиматум је била Декларација СДА која је рекла да нема Републике Српске и да се тражи нова територијална организација. То видимо кроз одлуке Уставног суда, кроз чињеницу да у континуитету Уставни суд доноси увек негативне одлуке према Републици Српској, и по питању идентитетских места, односно карактера Републике Српске кроз све оно што смо видели, од Дана Републике Српске, грба, химне и свега осталог", рекао је Додик.

        Он истиче да Република Српска неће чекати да Изетбеговић или неко од његових људи поднесе апелацију да се промени назив Република Српска, што би било наивно.

        "То чекати, уз овакав Уставни суд и овакве потплаћене судије Уставног суда, странце који примају велике апанаже у Сарајеву, свакако је наивно. Ми нећемо ништа од свега тога да чекамо. Политички ћемо деловати тако да ћемо прво на Народној скупштини Републике Српске донети наше закључке", рекао је Додик.

        Он је захвалио и замолио све политичке представнике из Републике Српске да остану окупљени јединствени око тога, те најавио да ће се након неколико седмица вратити у Народну скупштину.

        "Тамо одлучивати о томе да само прихватимо изворне дејтонске поставке. И све сагласности које смо дали у очекивању и наивном веровању свих политичких генерација након Дејтона из свих политичких опција да постоји добронамерност у погледу неке приче која уважава све у БиХ, сада видимо да то није тако. Нас људи хоће да истерају из БиХ, са те територије", рекао је Додик.

        Он је подсетио да је некадашњи турски премијер Ахмет Давутоглу долазио у Бањалуку и рекао: "Ово је наша земља".

        "То није ни наивно, ни случајно и ми не смемо бити наивни", рекао је Додик.

        Он је истакао да није у питању његов, нити хир председника Републике Српске Жељке Цвијановић, него обавеза да као изабрани представници српског народа бдију над његовом слободом, што ће и урадити.

        "Ми ћемо предузети све мере које сматрамо неопходним да у Републици Српској јача уверење да ми коначно треба да кренемо својим путем и да се бавимо само својим интересима. Ја сваки пут срећем људе који ме питају у Републици Српској зашто то не радимо. Уколико дозволимо да наставимо овако, Република Српска ће бити испражњена за неколико година, односно за две до три одлуке Уставног суда ње нема", рекао је Додик.

        Он је додао да ће Бакир Изетбеговић морати пре свега да се суочи са представницима Републике Српске у Председништву БиХ, Представничком дому, Дому народа парламента БиХ, Савету министара...

        "И сада мора да буде јавности јасно зашто смо ми чак прихватили да 'прогутамо' неке ствари у погледу декларација, које се неће спроводити, као што можете да видите. Неће сада доћи на ред никаква реформска агенда нити било шта друго", рекао је Додик.

        Он је указао да је изузетно важно да представници Републике Српске седе у институцијама БиХ јединствени око тога да одбране интересе Српске.

        "То ће радити и Зоран Телегтија, у Савету министара, то раде Никола Шпирић, Небојша Радмановић, ја у Предсједништву. Веома сам захвалан људима из других институција као што је Високи судски и тужилачки савет (ВСТС), где је Милан Тегелтија рекао: 'Ако то буде одлука Републике Српске ја то напуштам'", нагласио је Додик.

        Он је истакао да је разговарао са судијама Уставног суда и да разуме колико им је то тешко.

        "Позваћемо наше људе у Суду и Тужилаштву БиХ да се повуку, па ћемо да видимо. То је наш политички одговор, веома легитиман. Ми не треба да се бојимо тога. Бакир Изетбеговић већ два месеца оспорава избор једног министра са српске стране, односно из категорије осталих, али из наше квоте, и то није блокада, а све што ми урадимо је блокада", рекао је Додик.

        Он је истакао да је Република Српска широка за Бошњаке који тамо живе, али да нема места за Србе у БиХ под политиком Бакира Изетбеговића и постојеће концепције међународне заједнице оличене у кршењу Дејтонског споразума.

        "Ма немојте, доста ми је више и тог Бакира и његовог оца и свега ми је доста што се тиче БиХ, али остаћу посвећен српском националном интересу", рекао је Додик.

   „БиХ земља назор у којој мрзе Србе,

а Српска је сјајна и велика идеја“

        Српски члан Председништва БиХ поручио је да није он тај који ће извести, односно територијално дислоцирати Србе из БиХ, али ће извести Републику Српску ако му се буде пружила прилика.

        Изјавио је да је БиХ "земља назор" у којој мрзе Србе и на подмукао начин покушавају отети више од 90.000 хектара земљишта Републике Српске.

        "Следеће што нас чека јесте да нам одузму шуме и реке, касније и школе, да нас направе народом без идентификације, као што су то радили укидајући нам Дан Републике, наш грб и много тога другог", рекао је Додик у Бијељини.

        Обраћајући се на традиционалном дружењу које организује Завичајно удружење Тузлака, он је оценио да Србима нема места у БиХ у којој не желе Републику Српску.

        "Република Српска је сјајна и велика национална и народна идеја српског народа и једино место нашег опстанка овде", поручио је Додик.

        Он је истакао да се Српска неће бранити снагом, пушкама и тенковима, него снагом народа и својих институција, које треба градити кроз јединство у парламенту Републике Српске и деловањем у заједничким институцијама.

        "Ја нисам ратни лидер, ја овај народ нећу да водим у рат и неће ни бити рата, али ћу и те како бити способан и спреман да се борим за политичка права, јер хоћу да наша деца не морају да воде наше битке, већ да уђу у стабилност вољене и прихваћене Републике Српске, интегрисане са Србијом пре свега", навео је Додик.

        Називајући БиХ "земљом назор" коју одржавају странци, дајући све више права муслиманима, он је закључио да српски народ не може да живи ако није у слободи и позвао све Србе да славе Републику Српску и заједништво.

        "Остајем и радим овај посао искључиво зато да Срби никада више не буду прогоњени из својих кућа и да останемо своји на своме", поручио је Додик.

        Он је додао да не постоје никакви "босански Срби", него јединствени Срби који и даље морају да воде политичку борбу за своја права.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари