Додик: Нико из Сарајева на седници СБ УН не може представљати БиХ, па ни Турковић и Алкалај

ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ СБ УН ХАРОЛДА АГЈЕМАНА УПОЗОРИО ДА СУ И ЊИХ ДВОЈЕ ДЕО ПРИВАТНЕ ЕКСПЕДИЦИЈЕ

* Агјеману написао: „Обавештавам Вас да, услед унутрашњих правила и процедура које предвиђају дужности и обавезе колективног Председништва БиХ, ниједан представник из БиХ тренутно није овлаштен да износи изјаве пред било којим међународним телом или форумом у име БиХ

* Додатно упозорио: Малициозна политичка мантра, која се очекује у говору господина Свена Алкалаја или Бисере Турковић - с обзиром на то да су то особе које су се пријавиле за изјаве и које упорно скрећу пажњу на то да је Република Српска, заједно са њеним институцијама и лидерима, покретач свих проблема у БиХ - једноставно није тачна и одражава сталну праксу лажних навода о ситуацији у БиХ и класичну замену теза

_________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик навео је у писму које је упутио председавајућем Савета безбедности УН, Харолду Агјеману, да делегација која ће присуствовати састанку тог тела не представља БиХ јер је за то нису овластиле релевантне институције, па је треба сматрати приватном експедицијом самоизабраних чланова.

       Додик је истакао у писму да ниједна особа из БиХ, без обзира на чин и функције, нема Уставом предвиђено одобрење да се обраћа на било каквом међународном телу или скупу.

       Он је подсетио Агјемана да БиХ има сложену структуру и да такви покушаји само погоршавају унутрашњу политичку ситуацију која је већ веома комплексна.

       - Стога вас обавештавам да, услед унутрашњих правила и процедура које предвиђају дужности и обавезе колективног Председништва БиХ, ниједан представник из БиХ тренутно није овлаштен да износи изјаве пред било којим међународним телом или форумом у име БиХ - истакао је Додик.

       Он је нагласио да Председништво БиХ није донело било какву одлуку којом би било који званичник БиХ био присутан на састанку Савета безбедности УН у име Председништва.

       - Нажалост, сведочимо покушајима појединих званичника БиХ да злоупотребљавају међународне форуме, догађаје и састанке разних тела изношењем њихових личних, неусклађених и неодобрених изјава које не одражавају став свих релевантних учесника у БиХ - навео је Додик.

       Односно: да ће говорити искључиво у своје име, износећи лични или угао гледања своје политичке странке, али се ни у ком случају не треба сматрати да је таква изјава изнесена у име БиХ.

       - Малициозна политичка мантра, која се очекује у говору сталног представника БиХ при УН СвенаАлкалаја или министра спољних послова БиХ БисереТурковић - с обзиром на то да су то особе које упорно скрећe пажњa да је Република Српска, заједно са њеним институцијама и лидерима, покретач свих проблема у БиХ - једноставно није тачна и одражава сталну праксу лажних навода о ситуацији у БиХ и класичну замену теза - нагласио је Додик.

       Он је нагласио да делегација која ће присуствовати састанку Савета безбедности у УН током Агјемановог председавања није делегација коју је одобрила БиХ нити су је овластиле релевантне институције у складу са процедурама које су на снази у БиХ на било ком нивоу.

       - То треба сматрати приватном експедицијом самоизабраних чланова који немају мандат и/или заједничка упутства и тачке гледишта - нагласио је Додик у писму Агјеману, који је и стални представник Гане у УН.

       Савет безбедности УН одржаће полугодишњу дебату о БиХ, објављено је на сајту УН.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари