Додик: Никаква условљавања неће сломити став Српске о војној неутралности

ЗА НАТО ПУТ БиХ НЕМА КОНСЕНЗУСА, АЛИ ИМА КОНСЕНЗУСА ЗА ПУТ БиХ У ЕУ“

* „Не смемо у моралном смислу легализовати НАТО бомбардовање и бацање осиромашеног уранијума

_________________________________________________________________

        НЕЋЕ се десити да се било каквим условљавањем скрши став Републике Српске о војној неутралности, категоричан је српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик.

        "Не смемо у моралном смислу легализовати НАТО бомбардовање и бацање осиромашеног уранијума", подсјећа Додик.

        Додик је говорио за АТВ уочи своје данашње посете Бриселу, у којој ће он и друга два члана Председништва БиХ разговарати са комесаром за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, а касније ће присуствовати опроштајној вечери коју за лидере западног Балкана приређује високи представник за иностране послове и безбедносну политику Федерика Могерини.

        "Сама чињеница да се ради о одлазећој гарнитури, која неће партиципирати у будућој власти на нивоу Европе, свакако говори највише о томе. Али, из неке куртоазије наравно и позив тога ранга се не одбија, биће то прилика да вероватно попричамо и о томе какве су перспективе из њиховог угла. Они су покушавали и били коректни у погледу отварања могућности за кретање БиХ ка Европској унији", рекао је Додик.

        Подсетио је да су из Брисела на почетку године тражили само неколико ствари, између осталог да се формира власт како би комисија која је сада на изласку мандата могла да предложи чланицама статус за БиХ.

        "Далеко смо од тога, то је ствар искључиво локалног нивоа. Оно око чега још увек постоји консензус у БиХ јесте тај пут као ЕУ. За НАТО пут нема консензуса али за ЕУ пут има, и Европа то препознаје. Јасно су нам на почетку рекли да њима нису приоритети НАТО интеграције, већ искључиво европске интеграције. У Бриселу ћемо причати о томе, и вероватно ћемо поновити исте приче у БиХ, свима знане и познате, о томе ко је шта учинио", оценио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари