Додик: Никада нећу дати сагласност да војска буде постављена на границу између Српске и Србије

САЗВАО ХИТНУ СЕДНИЦУ ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ ЗБОГ КРИЗНЕ СИТУАЦИЈЕ СА МИГРАНТИМА

* Коментаришући најављено формирање резервног састава Полиције Федерације БиХ, Додик рекао да је то у реду ако у ФБиХ цене да им треба тај састав за повећање безбедности: „Нека им је срећно, ми им ништа нећемо оспорити и не петљамо се у њихове ствари као што се они стално покушавају петљати у наше

* Српски члан Предсседништва БиХ упозорио да су касарне у Републици Српској имовина Српске, а не Оружаних снага БиХ: „Наравно да они могу да имају своја обележја, али она која има Република Српска мораће ту бити присутна...  Оружане снаге БиХ нису ме обавестиле о намери да обележе све војне локације и касарне у БиХ једнаким обележјима, али - касарне у Српској биће какве јесу

______________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик потврдио је данас у Бањалуци да је за сутра сазвао хитну седницу Председништва БиХ због мигрантске кризе.

         "Није ми то проблем и већ сам заказао за сутра седницу Предсјдништва", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

         Међутим, наводи да би то све могла бити "јалова прича, јер нема Савета министара који би нешто оперативно могао и да уради по том питању“.

         Реагујући на предлог хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића да у заштиту границе од миграната треба укључити и Оружане снаге, Додик је рекао да никада неће дати сагласност да војска буде постављена на границу између Републике Српске и Србије.

         Није хтео, каже, да одбије да сазове седницу, на коју члан Председништва БиХ Жељко Комшић, који ју је затражио, по пословнику има право, али сумња у адекватан исход.

         Додик је подсетио да је Председништво БиХ и раније разматрало то питање те затражило да се направи целовит план када су у питању мигрантски проблеми, али, како каже, Савет министара ништа није урадило, чиме је, уместо решења за мигрантску кризу, постало проблем.

         "Једино што можемо закључити јесте да покушавамо да дођемо до тога плана",рекао је Додик.

"Полиција једног ентитета без

сагласности не може у други"

         Додик је изјавио да, према Уставу БиХ, полицијске снаге једног ентитета не могу да пређу на подручје другог, без сагласности тог ентитета.

         Коментаришући најављено формирање резервног састава Полиције Федерације БиХ, Додик је рекао новинарима у Бањалуци да је то у реду ако они цене да им треба тај састав за повећање безбедности, истичући да је Република Српска проценила да јој треба формирање резервног састава.

         "Нека им је срећно, ми им ништа нећемо оспорити и не петљамо се у њихове ствари као што се они стално покушавају петљати у наше", навео је Додик.

         Он каже да се тражи споразум да федерална полиција или неке друге полицијске снаге распореде на простор Републике Српске, истичући да таквог споразума неће бити.

         "Ако неко сматра да треба да се ангажује полиција Републике Српске да чува границу, јер су они неспособни и инертни, онда ће полиција Српске то урадити и не треба нам никаква испомоћ", истакао је Додик.

         Он је рекао да су касарне у Републици Српској имовина Српске, а не Оружаних снага БиХ.

         "Наравно да они могу да имају своја обележја, али она која има Република Српска мораће ту бити присутна", нагласио је Додик.

         На питање да ли су га Оружане снаге БиХ обавестиле о намери да обележе све војне локације и касарне у БиХ једнаким обележјима, Додик је рекао да нису и поручио да ће касарне у Српској бити какве јесу.

Комшић: Министарка Пендеш да размести

војску дуж границе са Србијом и Црном Гором

         ХРВАТСКИ члан Председништва БиХ Жељко Комшић упутио је данас и званичан захтев за одржавање хитне седнице Председништва БиХ због мигрантске кризе и предложио да се од министарке одбране БиХ Марине Пендеш затражи да размести војску дуж границе са Србијом и Црном Гором.

         Према његовом предлогу, војска би помагала граничној полицији БиХ у контроли границе са Србијом и Црном Гором, а ради спречавања илегалних прелазака државне границе.

         Према овом предлогу, употреба и размештај јединица Оружаних снага БиХ не подразумева коришћење наоружања и бојевих средстава.

         Комшић је предложио и да Председништво БиХ предложи хитно одржавање ванредне седнице Савета министара БиХ на тему брзог и свеобухватног ангажовања свих расположивих капацитета Министарства безбедности БиХ и управних организација БиХ ради решавања проблема илегалне имиграције у БиХ из земаља Африке и Азије противно важећим законима и визном режиму БиХ.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари