Додик: Не постоји план отцепљења, нити се воде такве активности - ни јавне ни тајне

„ПОЛИТИЧКУ КАРИЈЕРУ ЋУ ЗАВРШИТИ ТЕК КАДА НАРОД БУДЕ ГЛАСАО ПРОТИВ МЕНЕ“

* Ствари које сада говори Метју Палмер слушам већ 10 година. Палмер не може да прети, јер је ниже позиционирани службеник Стејт департмента. Његове речи су, иначе, очигледна безочна пријетња и ако Америка на тај начин мисли да овдје коригује односе - онда је то њихов проблем. Не може се тако светом управљати"

* Република Српска не повлачи ниједан потез који би довео до рата. Зар неко од Бошњака може поверовати у озбиљност лидера СДА Бакира Изетбеговића када говори о рату? Република Српска не повлачи ниједан потез те врсте. Нама до тога није        

* Поштујем слово Устава и спреман сам да прихватим сваку врсту аранжмана с тим уставом, а да то нису наметнули високи представници и да није проглашено мимо воље три конститутивна народа у БиХ... Тражимо нови договор о наметнутим и стварима које нису у надлежности БиХ

* Окупационе силе нису трајне и на овим просторима неће бити заувек, већ ће их отерати околности, а не Руси, који овде никада неће доћи. Прича о руском утицају је смешна, тај утицај само имају Европа и Америка. Српски народ има симпатију према Русима и то је тачно. Ишао сам у Русију најмање десетак пута. Колико год пута да сам ишао у Русију - то је мало. Имам намеру да идем колико год пута будем могао, кад год буде прилика. Велика је ствар доћи до Владимира Путина који је по моћи први или други у свијету

______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Миорад Додик рекао је да ће завршити политичку каријеру тек када народ буде гласао против њега, поручивши да се неће повиновати притисцима и претњама и да неће одустати од својих базичних ставова.

        „Тражимо нови договор о стварима које су високи представници нама наметнули, о Суду, Тужилаштву, нови договор о стварима које нису у надлежности БиХ. Сматрамо да је време да се о томе разговара да стране судије оду из Уставног суда, да се донесе нови Изборни закон да сваки народ бира своје аутентичне представнике", појаснио је Додик синоћ за Фејс ТВ.

        Замољен да прокоментарише изјаву америчког званичника Метју Палмера да ће он и званичници Републике Српске бити кажњени ако не одустану од својих ставова, он каже да такве ствари слуша већ 10 година и да Палмер не може да прети, јер је реч о ниже позиционираном службенику Стејт департмента, те да он није тај који управља политикама.

        "Он само покушава да то глуми. Показао се као човјек који је кроз низ потеза које је чинио навијао искључиво за бошњачку страну", рекао је Додик.

        Он је нагласио да такви људи сличним потезима покушавају да се допадну бошњачкој јавности.

        „Сада могу да кажем након овога што је Палмер рекао, да је то очигледна безочна претња и ако Америка на тај начин мисли да овдје коригује односе, онда је то њихов проблем. Не може се тако светом управљати", рекао је српски члан Председништва БиХ.

        Он је истакао да Мирослав Лајчак није "његов човек", како се то приказује у јавности, него човек задатка који добије у Европској унији, који познаје ситуацију.

        "Да је био мој човек, онда би он онда овдје као високи представник помогао нама, не би одмагао. Лајчак је један професионалац, човек задатка", рекао је Додик и додао да што се њега тиче, у БиХ не требају високи представници и овај простор коначно треба ослободити од странаца и препустити га домаћим политичарима.

        Додик је оценио да ситуација у БиХ није озбиљна како се то представља, те да Република Српска не повлачи ниједан потез који би довео до рата.

        "Зар неко од Бошњака може поверовати у озбиљност лидера СДА Бакира Изетбеговића када говори о рату. Република Српска не повлачи ниједан потез те врсте. Нама до тога није", изјавио је Додик.

        Он је појаснио да у Уставу пише да безбедносне агенције једног ентитета без сагласности не могу прећи на простор другог ентитета.

        Додик је рекао да у Републици Српској не постоји никакав план отцепљења, нити се о томе води било каква активност, било јавна или тајна.

        "То је тема која је вјешто искориштена да покрије основне приговоре на Уставни суд", рекао је Додик, који је овај суд назвао окупационим судом.

        Он је додао и да није могао да верује да ће тај окупацијски суд донијети такву одлуку, те подсетио да је претходно све пресуђено.

        "Имовина у Брчко дистрикту дата је дистрикту, имовином и земљиштем у Федерацији БиХ /ФБиХ/ управља ФБиХ, а само Република Српска не може да управља имовином", рекао је Додик за сарајевску Фејс телевизију, те нагласио да БиХ нема право на имовину, као што нема право на Суд и Тужилаштво.

        Додик је категоричан да стране судије Уставног суда БиХ морају отићи јер су ту 25 година.

        "Видимо да манипулишу тим, видимо да су настројени на бошњачку страну, да праве централистичку унитарну државу. Ми смо против тога, ми имамо нашу аутономију и желимо да је очувамо", истакао је Додик.

        Он је навео да је интервенционизам међународне заједнице учинио то да БиХ више није онаква каква је била предвиђена међународним споразумом, те да ће је, уколико не буде уважавала себе, бити тешко одржати.

        Указао је и да се Устава, као највишег политичког и правног акта једне земље, који је требало да буде светиња, нису придржавали високи представници који су чинили међународни криминал у прошлом времену и деградирали Дејтон.

        Додик је истакао и да је повећани ниво централизације у БиХ данас готово немогућ, а на дуго време неодржив, да ову врсту приче подржавају Бошњаци и дио међународне заједнице, те да остаје да се види докле ће то трајати.

        "Поштујем слово Устава и спреман сам да прихватим сваку врсту аранжмана с тим уставом, а да то нису наметнули високи представници и да није проглашено мимо воље три конститутивна народа у БиХ", рекао је Додик.

        Према његовим ријечима, окупационе силе нису трајне и на овим просторима неће бити завек, већ ће их отерати околности, а не Руси, који овде никада неће доћи.

        Додик је за причу о руском утицају рекао да је смешна, да тај утицај само имају Европа и Америка.

        "Српски народ има симпатију према Русима и то је тачно. Ишао сам у Русију најмање десетак пута. Колико год пута да сам ишао у Русију то је мало. Имам намеру да идем колико год пута будем могао, кад год буде прилика. Велика је ствар доћи до руског председника Владимира Путина који је по моћи први или други у свијету", истакао је Додик и додао да ће се веома брзо поново наћи.

        Додик је поновио да Руси никада ништа нису учинили против БиХ и да никада нису покушали да само сарађују са Републиком Српском, а да са Федерацијом БиХ не сарађују, те напоменуо како је неколико пута био сведок када је на дневном реду био разговор о смањењу старог дуга за гас и како решти питање снабдевања БиХ гасом.

        О изградњи гасовода, Додик је рекао да је то у плану, да ток иде од Београда према Бијељини, преко дистрикта Брчко према Бањалуци, а да може да оде у Тузлу или било где.

        "Тај гасовод кошта негде око 200 милиона евра, а гасификација Бањалуке око 100 милиона евра. Тражимо партнере да то урадимо. Тај гасовод иде преко грунта Републике Српске. Ако се утврди да је то нечија туђа земља, Република Српска платиће све судске накнаде за то", рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари