Додик: Не отежавамо преговарачку позицију Србије, али тражимо своја права из изворног Дејтона

ЗАДОВОЉАН СУСРЕТОМ РУКОВОДСТВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ СРБИЈЕ

* „Руководство Српске не захтева да се на разговорима у Вашингтону или било где уз Косово и Метохију покрене и питање Српске... Дакле, да ли ће питање Републике Српске потегнути у Вашингтону или негде другде - морам да кажем да неко са стране намеће то питање. Ако се пружи прилика, можда се употреби нека аргументација, али не тражимо нити захтевамо да то тако буде

* Навео да је рекао председнику Србије да се размисли под каквим околностима је могуће да се подржи пут Републике Српске. И додао: „Ја разумем у колико је сложеним околностима Србија везано за Косову и Метохију и разговоре. Ми подржавамо став Србије

* „На нашем дневном реду није сепарација, него спровођење међународног споразума који се зове Дејтонски споразум и Устава БиХ, који је саставни дио тог споразума - Анекс четири. Имамо на то право

* „Како је могуће да нека међународна заједница признаје право Косову да се издвоји из територијалног интегритета Србије, а да Република Српска нема такво право? Зашто је проблем ако ми то питамо? Зашто је проблем ако тражимо одговоре не само овде него на свим другим местима?

* „Ми хоћемо наш статус предвиђен Дејтонском споразумом, а ако то није могуће, сасвим је логично да размишљамо о неком другом статусу. Зашто да не размишљамо, али за то нећемо дигнути ниједну пушку

* „Бошњачки народ потребе да се боји ни Србије, ни Републике Српске, али би требало да се боји свог политичког руководства које не креира одрживе политике

_______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Американци знају добро шта су урадили у БиХ и да руководство Српске не захтева да се на разговорима у Вашингтону или било где уз Косово и Метохију покрене и питање Српске, али ће остати упорно да Србију информише о свему што се дешава у Републици Српској јер му је то обавеза.

       - Дакле, да ли ће питање Републике Српске потегнути у Вашингтону или негде другде - морам да кажем да неко са стране намеће то питање. Ако се пружи прилика, можда се употреби нека аргументација, али не тражимо нити захтевамо да то тако буде - рекао је Додик на конференцији за новинаре након заједничког састанка руководства Србије и Српске у Београду.

       Напомиње да је Српска настала 9. јануара као независна држава.

       - Ушла је у грађански рат да одбрани своју државу, а унела је самосталност и територијални интегритет у оно што се зове БиХ. Ми то тако видимо. Американци то виде другачије - рекао је Додик.

       Он је поновио да је Српска захвална што је у једном тренутку створена позиција да се успостави Дејтонски споразум, али да није захвална на кршењу Дејтонског споразума и да је о томе причано и на данашњем састанку и у последњих десет година.

       - Они су креирали понашање високог представника. Био је обавезан међународни консензус за било какво понашање високог представника, а наравно да га није било. Не желимо да оптеретимо било чиме Србију у том погледу, али нећу престати, остаћу упоран да Србију информишем о свему шта се дешава јер то сматрам својом обавезом - рекао је српски члан Председништва БиХ.

       Он је навео да ће са документом који је предочен Вучићу упознати Загреб као и остале гаранте Дејтонског споразума.

       Додик је поручио да подржава став Вучића у вези са Косметом, да може да сведочи да је Вучић веома посвећен положају српског народа и српске државе, као и да је Вучић питање Космета ставио као свој приоритет, док је, када је Вучић долазио на власт, то питање било "готово".

       Он је нагласио да је данас јасно да нема статуса Косова без сагласности Србије и да је то огроман политички капитал.

       - Морамо да сарађујемо у вези са статусом, али веровати међународној заједници ја сам давно престао. Иако је мала Република Српска, у политичком смислу увек сам покушао да извучем максимум. Сећам се да је Косово* промовисало стандарде статуса, па се онда преко ноћи појавило признање - рекао је Додик.

       Он је нагласио да треба знати да су САД признале Косово, али и независну БиХ врло брзо након што је Алија Изетбеговић прогласио независност, па су онда схватили да она тако не може да функционише.

       - Признање независности БиХ од САД из тог времена значило је иницијалну капислу за грађански рат у БиХ. На сву срећу овде данас нема рата, али политички разговори постоје. Подржавам, дакле став председника Вучића и његову посвећеност - рекао је Додик.

       Нагласио је да Српска не тражи ништа осим да се спроведе Дејтонски споразум и Устав БиХ онако како пише, а не како су други смислили да наметну и обесправе Српску до мере да нема ништа.

       Додик је рекао да разуме став Србије за подршку Дејтонском споразуму и територијалном интегритету БиХ.

       - Ми хоћемо наш статус предвиђен Дејтонском споразумом, а ако то није могуће, сасвим је логично да размишљамо о неком другом статусу. Зашто да не размишљамо, али за то нећемо дигнути ниједну пушку - рекао је Додик.

       Додик је истакао да је веома задовољан разговорима у Београду и захвалан за подршку и разумевање председника Србије Александра Вучића за Републику Српску и статус и стање српског народа не само у Републици Српској него и у ФБиХ.

       Он је рекао да је данас упознао руководство Србије са стањем ствари у вези са спровођењем Дејтонског споразума и поручио да нема никаквих тајних договора.

       - На нашем дневном реду није сепарација, него спровођење међународног споразума који се зове Дејтонски споразум и Устава БиХ, који је саставни део тог споразума - Анекс четири. Имамо на то право - рекао је Додик.

       Он је навео да је данас питао Вучића како је могуће да нека међународна заједница признаје право Косову да се издвоји из територијалног интегритета Србије, а да Република Српска нема такво право.

       - Зашто је то проблем ако ми питамо? Зашто је то проблем ако тражимо одговоре не само овде него на свим другим местима? Шта је проблем у тврдњи - како је могуће да се дозвољава сепаратизам БиХ од Југославије, а да се не дозвољава Републици Српској ни да тражи ојачавање свог статуса који је добила међународном споразумом? - упитао је Додик.

       Он је упитао какви су то аршини, ко то креира и шта је циљ.

       - Зашто једни имају право а други немају, зашто сматрате да је довољно само зато што ви мислите да извршите одвајање Косова и то признате на брзину, а да Републици Српској кажете: "Имате да ћутите и не проговарате о свом статусу све до момента док вас не уништимо"? - рекао је Додик.

       Он је поручио да Бањалука то неће допустити, јер не може Република Српска да остане без права гарантованих Повељом УН и разним конвенцијама које су донесене на нивоу исте те међународне заједнице.

       Додик је истакао да ће увек и свугде упозоравати да је неодрживо да се настави са кршењем Дејтонског споразума и Устава БиХ и да Српска тражи враћање статуса по Уставу БиХ.

       Он је упозорио да најновији предлози уставних промена значе ново развлашћивање Републике Српске, и указао да се са друге стране Република Српска проглашава кривом и оптужује како хоће сукобе.

       - Не, ми само хоћемо да се спроводи Дејтонски споразум, да се спроводи Устав и не желимо да нам намећу решења - рекао је Додик.

       Он је навео да је зато, уколико се процес не врати на становиште уважавања тражења Српске, рекао председнику Србије да се размисли под каквим околностима је могуће да се подржи пут Републике Српске.

       - Ја разумем у колико је сложеним околностима Србија везано за Косову и Метохију и разговоре. Ми подржавамо став Србије, нисмо признали Косово и БиХ неће признати. Имамо огромне притиске због тога и стално нам траже да променимо став. Наравно, ми ћемо пратити политику Србије на том плану - рекао је Додик.

       Он је истакао да је Резолуција 1244 Савета безбедности подједнако међународни документ као и Дејтонски споразум и у оквиру њега Устав БиХ.

       - Не треба да доприносимо комплекснијем положају Србије. Ми смо овде да сарађујемо, наша сарадња је дозвољена, није ни против кога. Захвалан сам председнику Вучићу као члан Председништва БиХ што је и у општинама Федерације пружао подршку, али се тамо када се поменуло Горажде одмах дигла харанга и против Србије и Вучића - рекао је Додик.

       Додик је навео да је овај састанак био прилика за разговор о већ познатим закључцима које Народна скупштина Републике Српске донела раније, са којима ће упознати и друге земље потписнице и сведоци Дејтонског споразума и друге важне земље у свету.

       - Сматрамо да имамо право да се бавимо политиком и одбраном статуса Републике Српске и да у том политичком процесу желимо да обезбедимо подршку пре свега пријатеља, а и оних који не желе да чују на који начин се девастира Дејтонски споразум - рекао је Додик.

       Он је истакао да се у БиХ Устав крши одлукама високог представника и Уставног суда, што смањује снагу и утицај Републике Српске.

       Додик је објаснио да данас постоји високи представник који покушава да креира политике које иду у даљу разградњу Републике Српске.

       - Ми не тражимо ништа осим да се спроведе Дејтонски споразум и Устав БиХ, онако како пише, а не како су то смислили да нам наметну и да нас обесправе до мере да немамо ништа - рекао је Додик.

       Он је истакао да сматра својом обавезом да Вучића упозна с тима и поручио да се у томе неће заморити јер му је обавеза да брани статус Републике Српске.

       Додик је поручио да нема бошњачки народ потребе да се боји ни Србије, ни Републике Српске, али да би требало да се боји свог политичког руководства које не креира одрживе политике

       Он је указао да Бошњаци желе да претворе Хрвате у националну мањину, а не да буде конститутивни народ, а исто покушавају и са Србима.

       - Ми смо веома добро прочитали "Исламску декларацију" Алије Изетбеговића и у њиховом плану нема Републике Српске. Одговорићу и некима у Републици Српској: Зар ви мислите да је то наивно? То ми не заборављамо за разлику од вас који заборављате. Ми смо веома забринути због тог њиховог плана" -рекао је Додик.

       Он је поручио да га увек изнова изненаде претње ратом из Сарајева у којима се поручује "ако не урадите тако, биће овако".

       Додик је истакао да га то брине имајући у виду да је у протеклих 20-30 година све учињено да Република Српска буде девастирана у смислу могућности да има своје оружане снаге како је било предвиђено Дејтоном.

       Како је навео, наменска индустрија Српске уништена је аферама о наводној сарадњи Српске са Садамом Хусеином, док истовремено у Федерацији БиХ постоји шест фабрика оружја које беспрекорно раде, имају подршку власти, која упозорава да оружје производе не само за извоз него и за "не дај Боже", мислећи притом на Републику Српску и њено девастирање.

       Додик је рекао и да са овом влашћу у Србији, Република Српска осећа највећу подршку икада.

       Додик је подсетио да у свим општинама Републике Српске има пројеката које финансира Србија и указао да је то порука српском народу да Србија мисли и жели да подржи народ и на простору Републике Српске.

       - Веома смо задовољни финализацијом разговора за области образовања, културе, изградње Спомен-простора Градина посвећеног спомену на страдање српског народа у Јасеновцу и договором везано за јединствен датум обележавања пробоја Солунског фронта као дана који ће се на исти начин обележити и у Србији и у Републици Српској - рекао је Додик.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари