Додик: Намера ХДЗ Ливањског кантона да слави „особођење Дрвара“ неприхватљива и - провокација

„СУПРОТСТАВИЋЕМО СЕ ПРЕМЕШТАЊУ МИГРАНТСКОГ ЦЕНТРА У СРПСКО СЕЛО МЕДЕНО ПОЉЕ“

* „Операцију етничког чишћења тог простора уз локалне јединице изводила је регуларна војска Хрватске. Било би у најмању руку пристојно да преостали народ тог краја, а то су Срби вековима, коначно оставе на миру да живе тамо гдје су одувек живели

* Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ позвао је све становнике Дрвара, Грахова, Гламоча и Петровца да 13. и 14. септембра обуставе саобраћај према Ливну и Бихаћу због покушаја ХДЗ-а Ливањског кантона да прославе дан окупације Дрвара и намере Владе Унско-санског кантона да измести мигрантски центар у српско село Медено Поље

______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да намеру ХДЗ-а Ливањског кантона да 13. септембра слави наводно особођење Дрвара сматра неприхватљивом и потпуно непотребном провокацијом, која може само нарушити међунационалне односе у том кантону, али и на укупном простору БиХ.

        „Важно је подсетити се да је у прошлом рату операцију етничког чишћења тог простора уз локалне јединице изводила регуларна војска Хрватске и да су удруженим снагама покушали да истерају Србе са вековних огњишта. Било би у најмању руку пристојно да преостали народ тог краја, а то су Срби вековима, коначно оставе на миру да живе тамо гдје су одувек живели", нагласио је Додик.

        Говорећи о намери Владе Унско-санског кантона да измести мигрантски центар у српско село Медено Поље, Додик је истакао да на то гледа као на довршетак етничког чишћења Срба са тих простора.

        Он је поручио да ће се свим политичким и правним средствима супротставити томе, те да у потпуности подржава најављене активности српске заједнице у четири општине у ФБиХ.

        "Сматрам да и без најављених активности тамошње владе, они немају и нису имали основна права која например Република Српска гарантује Бошњацима или Хрватима. Поручујем им да ћу бити са њима тога дана тамо, с намером да покажемо да је недопустиво да се због нечије идеје или можда плана са тих простора данас исели народ који је ту одувек живEо и доселе људи са стране, те да ћемо се томе супротставити", рекао је Додик.

        Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ позвао је све становнике Дрвара, Грахова, Гламоча и Петровца да 13. и 14. септембра обуставе саобраћај према Ливну и Бихаћу због покушаја ХДЗ-а Ливањског кантона да прославе дан окупације Дрвара и намере Владе Унско-санског кантона да измести мигрантски центар у српско село Медено Поље.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари