Додик: Нама који бранимо Дејтон и Устав БиХ подмећу да рушимо БиХ, али сукоба неће бити

 „ДО 28. ОКТОБРА БИЋЕ СПРЕМНА СВА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ВРАЋАЊЕ НАДЛЕЖНОСТИ СРПСКОЈ“

Врх Српске са руководством Србије

* „Сменили су главног тужиоца БиХ са шест гласова Бошњака и све је урађено по наредби СДА. Они "држе" и ОБА, а следећи циљ им је Централна изборна комисија. Имају паклени план да БиХ устроје по својим жељама. Свако коме је стало до дејтонске БиХ мора то да примети“

* „БиХ нема високог представника и неће га ни имати док га не именује Савет безбедности УН. Лажно представаљање Кристијана Шмита доказ је неозбиљности и узурпације, а почео је да пише и нека саопштења, што је још један доказ неозбиљности"

* „Што се тиче човека што се предстваља као високи представник, а зове се Шмит, да овде има земље и права - неко би покренуо питање одговорности и протерао странца одавде због лажног представљања“

* „Изгубили смо пола године због Федерације БиХ (ФБиХ) из које се настоји оспорити пројекат Бук Бијела и то покушавамо да решимо. Сада се види колико је важно да имамо енергетске објекте. Такође, 15 година губимо у гасификацији Бањалуке зато што нам из Сарајева не дају дозволу да испод Дрине прође гасовод... Енерегетски проблеми у свету, поготово у Европи, заоштрени су до те мере да ће битно утицати на животе људи. Ни криви ни дужни бићемо суочени са повећањем цене енергената, али се сваки дан боримо“

____________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ће до 28. октобра, до половине идуће седмице, бити спремна сва документација у вези са враћањем надлежности Републици Српској и заказана седница Народне скупштине Српске.

       Додик је истакао да политичке акције Републике Српске не угрожавају безбедност на било који начин, јер су оне мотивисане искључиво применом Устава БиХ.

       - Сукоба нема и неће их бити - поручио је Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци.

       Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсетио да је данас Народна скупштина донела Закон о лековима Републике Српске, са прелазним закључцима који иду на то да се обезбеди редовно снабдевање.

       Додик је подсетио да је Република Српска имала своју Агенцију за лекове, као и да пренос надлежности, који се десио раније, није дао резултате.

       Додик је рекао да су све акције Српске легитимне и да нема ништа спорно у усвајању Закона о лековима и медицинским средствима Републике Српске.

       Он је навео да је Високи судски и тужилачки савет (ВСТС) данас, без иједног српског гласа, сменио главног тужиоца БиХ Гордану Тадић.

       - Сменили су главног тужиоца са шест гласова Бошњака и све је урађено по наредби СДА. Они "држе" и ОБА, а следећи циљ је Централна изборна комисија и то им је паклени план да БиХ устроје по својим жељама. Свако коме је стало до дејтонске БиХ мора ово да приметити - рекао је Додик и додао да представници Бошњака нису спремни на договор.

Лажно представљање Кристијана

Шмита је узурпација

       Додик је поновио да БиХ нема високог представника, те да је лажно представаљање Кристијана Шмита доказ неозбиљности и узурпације.

       Додик је појаснио да нема високог представника у БиХ док га не именује Савет безбедности УН.

       "Овај што се лажно представља, зове се Шмит, почео је да пише нека саопштења. Ово не постоји и ово је још један доказ неозбиљности", рекао је Додик.

       Додао је да ниједна Шмитова акција, па ни јавни допис не значе ништа, те да је то само покушај странца да овлада неким правима.

       Додик није хтео да коментарише саопштење које је издао Кристијан Шмит, али је устврдио да се почело претити сваком појединцу, односно члану парламента.

       Он је рекао да нема потребе да Шмит позива на поштовање Устава, јер власт у Републици Српској то и ради.

       „Здравство и здравствене области су искључиво у надлежности ентитета, а не у надлежности БиХ. Пошто то не функционише и злоупотребљава се - ми из Републике Српске ћемо ту надлежност на овај начин регулисати", поручио је Додик.

       Додик је нагласио да БиХ може да функционише искључиво у складу са Уставом БиХ, а не наметнутим решењима.

Џаферовић са градоначелником Бијељине Љубишом

Петровићем и његовом екипом

       "Што се тиче овога човека што се предстваља као високи представник, да овде има земље и права, онда би неко покренуо питање одговорности и протерао странца одавде због лажног представљања", рекао је Додик.

       Српски члан Председништва је рекао да позив Шефика Џаферовића, бошњачког члана Председништва, на поштовање Дејтонског споразума, значи да треба прећутати све до сада одузете надлежности Републици Српској.

       „Нама који хоћемо Дејтонски споразум приписује се да хоћемо да урушимо територијални интегритет БиХ", рекао је Додик и поновио да власт у Српској хоће само да се поштује слово, а не дух Дејтонског споразума.

Посета Џаферовића Бијељини

- окупљање пробосанских снага

       Српски члан Председништва БиХ сматра да данашња посета бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића Бијељини и састанак са градоначелником Љубишом Петровићем најбоље показују на који начин се окупљају пробосанске снаге.

       „СДС је још од времена Младена Босића на тој линији, а оно што гледамо у последње време веома јасно показује како се ниско пало", рекао је Додик на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

       Додик је додао да није спорно да Џаферовић посети бошњачку заједницу, али да је нова пракса имати такво гостопримство приликом доласка у локалну заједницу.

       Он је подсетио да је Џаферовић, као сведок злочина над Србима из Возуће, био дужан да их спречи и пријави, али да то није урадио.

       Додик је испричао да је Џаферовић тада био начелник полиције у Зеници и да постоји записник те полиције у коме се каже да је Џаферовића зауставила група муџахедина који су испред њега одсекли главе српским војницима, а да он на то није ни реаговао нити то пријавио.

       „Несумњиво је да кривица постоји и сада се поставља морално питање да ли је могуће да се неко ко представља Бијељину у локалном смислу на овај начин подсмева и до краја сахрањује могућу одговорност Џаферовића за то што је учинио", истакао је Додик.     

       Према његовим речима, оспоравају и договор о томе на који начин треба решити питање имовине којег су 9. марта 2012. или 2013. године потписали он, Сујелман Тихић, Златко Лагумџија, Фахрудин Радончић, Младен Босић, Драган Човић и Божо Љубић.

       То, како је напоменуо, није одговарало међународној заједници која је тај споразум укинула.

Економију може угрозити

енергетска ситуација

       Додик је изјавио да економија у Републици Српској иде добро, али да постоји могућност да је угрози ситуација у вези са енергетиком.

       „Изгубили смо пола године због Федерације БиХ (ФБиХ) из које се настоји оспорити пројекат Бук Бијела и то покушавамо да ријешимо. Сада се види колико је важно да имамо енергетске објекте. Такође, 15 година губимо да Бањалука буде гасификована зато што нам из Сарајева не дају дозволу да испод Дрине прође гасовод, што је нама несхватљиво", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

       Он је подсетио да су енерегетски проблеми у свету, поготово у Европи заоштрени до те мере да ће битно утицати на животе људи.

       „Ни криви ни дужни бићемо суочени са повећањем цене енергената, како Српска увози значајан дио роба, доћи ће до повећања њихових цена на нашу могућност или немогућност да то пратимо на социјалном плану. Али, ми се сваки дан боримо", истакао је Додик.

Градња моста на Сави код Раче

       Он је навео да су се данас представници власти бавили питањем снабдевања гасом, док су за то време, како је рекао, неки галамили по скупштини, као и снабдевањем електричном енергијом, а решавало се и питање у вези са изградњом гасовода. 

       „До Нове године имаћемо значајно решење питања ауто-пута од Раче према Бијељини и даље од Бијељине до Модриче, као и уговорене извођаче. Такође, бавимо се изградњом система електрана на Бистрици, покушавамо да почнемо изградњу аеродрома у Требињу", навео је Додик.

       Према његовим речима, у фокусу власти Српске су и њене локалне заједнице и начини како да се оне подрже, па се у ребалансу предвидело око 40 милиона КМ, а да се траже релокације за још 20 милиона КМ средстава.

       "Више од 60 милиона КМ из републичког буџета отићи ће према 65 општина, као и према општинама у Федерацији БиХ са српском већином", најавио је Додик и поновио да је Република Српска стабилна и да има стабилне институције.     

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари