Додик: Могуће је да ће НС РС поништити раније сагласности за препуштање БиХ не само војске

РС ЋЕ ИЋИ СВОЈИМ ПУТЕМ: БУДЕ ЛИ ПРИМОРАНА – ФОРМИРАЋЕ СВОЈЕ ДРЖАВНЕ НЕЗАВИСНЕ ОРГАНЕ“ 

* „Република Српска има све елементе државе - своје институције, свој народ. Дејтон је већ прекршен, многим одлукама Високог представника“

* „Република Српска никоме неће дозволити да је деградира - ни ОХР, ни амбасади САД у БиХ. Нашу слободу нико нам неће ускратити - ни БиХ, ни ОХР, ни америчка амбасада“

* Ово правна држава? Ово је правно да не кажем шта! Дејтонски споразум је урушен много пута раније, све одлуке су биле на штету РС. Обавеза је Американаца да се не мешају, а то раде“

* „БиХ је наметнута држава за српски народ. У њој се Срби не осећају ни слободно, ни комотно. А Република Српска никоме није ништа отела“

________________________________________________________________________

        НАКОН данашње одлуке да ће представници Срба у заједничким институцијама престану да учествују у одлучивању у институцијама БиХ, Милорад Додик рекао је представници РС остају да раде у органима, али се неће одлучивати.

        Српски члан Председништва БиХ додатно је објаснио:

        „Окупићемо све Србе који тамо раде. Договорено је да то буде на нивоу Парламента и Савета министара. Неће се доносити ниједна одлука док се не реши питање страних судија. Настављају праксу коју је вршио Високи представник, најчешће се доносе лоше одлуке за РС", рекао је Додик за Н1.

        Указао је да нигде у свету нема да је уставни суд уставотворац, могу само одлучити да ли је нешто у складу са Уставом БиХ или не.

        „Веома јасно се у Уставу каже да БиХ припадају надлежности наведене у уставу. А то није имовина. Ово је скрнављење, ово је начин на који Уставни суд жели укинути РС“

        Он је упозорио да ће РС ићи својим путем.

        "РС ће ићи својим путем, формирати своје државне независне органе и функционисати на територији РС. Има све елементе државе, своје институције, свој народ. Дејтон је већ прекршен, многим одлукама Високог представника", рекао је Додик за Н1.

        Рекао је да ће српски представници бити у институцијама до момента док не схвате да не постоји могућност да се договоре.

        "Ово правна држава? Ово је правно да не кажем шта. Дејтонски споразум је урушен много пута раније, све одлуке су биле на штету РС. Обавеза је Американаца да се не мешају, а то раде. Што се нас тиче, ми ћемо отићи на Народну скупштину РС никад уверенији да радимо озбиљан посао за наш народ и донети одлуку какву смо најавили и то ће се проширити", рекао је српски члан Председништва БиХ.

        Додик је казао да је "доста тога да се о правима брине америчка амбасада".

        Додик је изјавио да постоји могућност да Народна скупштина Републике Српске на посебној седници поништи раније дате сагласности за преношење надлежности на ниво БиХ у вези са војском, индиректним опорезивањем и Високим судским и тужилачким савјетом.

        Према његовим речима, Уставни суд БиХ наставља да се бави антисрпском праксом ОХР.

        Додик је рекао да Република Српска никоме неће дозволити да је деградира, ни ОХР-у, нити Амбасади САД у БиХ.

        Он је поновио да је БиХ "наметнута држава за српски народ", у којој се Срби не осећају ни слободно, ни комотно.

        "Република Српска никоме није ништа отела", истакао је Додик.

        Нашу слободу, поручио је он, нико нам неће ускратити - ни БиХ, ни ОХР, ни америчка Амбасада.

        Додик је одбацио инсинуације да се Руска Федерација меша у унутрашње ствари БиХ и да протежира Републику Српску у односу на друге делове БиХ.

        Он је потврдио да је председник Србије Александар Вучић и њега и председника Републике Српске Жељку Цвијановић позвао на разговор у Београд, и рекао да је то још једна добра прилика да Вучића упозна о најновијим покушајима дискредитације уставно-праног положаја Републике Српске.

        Додик није имао примедби на рад судија Уставног суда БиХ из Републике Српске, али је подсетио да ће о њиховом статусу одлучивати Народна скупштина Републике Српске.    

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари