Додик Макрону: Нотр Дам треба обновити као што су Срби обновили Хиландар

ФРАНЦУСКОМ НАРОДУ И ШЕФУ ДРЖАВЕ ИЗРАЗИО „НАЈДУБЉЕ ЖАЉЕЊЕ“

* „Наш заједнички европски дом, јединствен и утемељен на хришћанским вредностима, како у прошлости тако и у будућности морају да обележавају монументални симболи какви су Нотр Дам и Хиландар. Док је њих биће и нас

___________________________________________________________________________

           ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик упутио је председнику Француске Емануелу Макрону и француском народу најдубље жаљење због трагедије која се догодила са катедралом Нотр Дам и изразио наду да ће ремек дело готичке умјетности бити обновљено као што је то великим делом учињено након што је изгорео бисер српске духовности Хиландар на Светој гори.

           "То ремек дело готичке уметности један је од најважнијих симбола европске културе и представља прворазредну вредност, не само за француски народ већ и све нас којима је стало до хришћанског насљеђа које је темељ нашег идентитета", истакао је Додик, који је српски члан Председништва БиХ.

           Додик је подсетио да се српски народ у својој историји много пута суочио са страшним разарањима својих светиња, када је током ужасног погрома пострадало више православних цркава и манастира на Косову и Метохији, али је и изгорео бисер српске духовности манастир Хиландар на Светој гори, саопштено је из Председништва БиХ.

           "Хиландар је, као и величанствена катедрала Нотр Дам грађен стотинама година, од 12. до 14. вијека, а прогутао га је пожар у једном дану. Ипак, огромним напорима целог српског народа и његових пријатеља од тада до данас је великим делом обновљен", нагласио је Додик.

           Он је изразио наду да ће се то убрзо догодити и са велелепним париским храмом посвећеном Богородици Марији.

           "Наш заједнички европски дом, јединствен и утемељен на хришћанским вредностима, како у прошлости тако и у будућности морају да обележавају монументални симболи какви су Нотр Дам и Хиландар. Док је њих биће и нас", истакао је Додик.

           Пожар у чувеној катедрали избио је синоћ око 19.00 часова. Вјерује се да су пожар проузроковали радови на реновирању катедрале, а услед пожара дошло је до урушавања торња и часовника на објекту.

           (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари