Додик: Ко покуша да БиХ уведе у НАТО против воље Срба и РС – потписаће јој смртну пресуду

„ОДБИЋУ ЧЛАНСТВО БиХ У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ АКО УСЛОВ ЗА ТО БУДЕ УВОЂЕЊЕ САНКЦИЈА РУСИЈИ“

* Без учешћа Срба, земља је осуђена на пропаст. Вероватно ће мене и моје истомишљенике покушати да уклоне како би радили са неким другим, али ја сам апсолутно убеђен у снажну позицију целе Републике Српске. Јер, да су могли да нас заобиђу, већ би то учинили

* Не верујем у БиХ, у концепт њеног формирања, не верујем у њену будућност и нико овде нема револуционарни план да се она укине, али једном ће на камену спотицања, било то питање НАТО или слично,  сама да се распадне

* Срби као народ немају ниједан разлог да ту незакониту војну операцију (НАТО бомбардовања Србије и Српске) амнестирају ступањем у НАТО. Нека су наши противници јаки и утицајни, а ми мали и слаби, али наша воља је да не желимо да им се прикључимо. Не желимо војну границу на Дрини

* Поједини амерички институти тврде да Русија, наводно, подржава српски сепаратизам у БиХ и да припрема рат по "украјинском сценарију". То су бесмислице, стереотип који се користи за мобилизацију западне публике против злих Руса који само треба да прођу Балкан и ето их одмах у Вашингтону

* „Западу не смета да стално критикује Русију, а при томе се сами активно мешају у наше унутрашње ствари, формирају Оружане снаге БиХ као војску НАТО-а, а не народа ове земље. Русија ништа слично не ради. САД се мешају у систем безбедности БиХ, а не Руси

* „БиХ је привремена, као и Дејтонски споразум, реална је перспектива да се дође до разлаза по линијама, које су опредељене Дејтонским споразумом. Хрвати и Бошњаци ће се лако разићи, јер не могу нормално да живе заједно. Оно што остане могло би се назвати Република Српска, Херцег-Босна и Босна, а између њих би се могла организовати сарадња која би гарантовала слободно кретање људи и добара, да нема никаквих ексцеса, а ми бисмо били добри суседи“

________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће они који буду покушали да заобиђу Србе и Републику Српску и уведу БиХ у НАТО сами потписати "смртну пресуду" за БиХ.

        "Без учешћа Срба, земља је осуђена на пропаст. Вероватно ће мене и моје истомишљенике покушати да уклоне како би радили са неким другим, али ја сам апсолутно убеђен у снажну позицију целе Републике Српске. Јер, да су могли да нас заобиђу, већ би то учинили", рекао је Додик за "Руски репортер".

        Додик је рекао да БиХ не може ући у НАТО без сагласности Срба, те напоменуо да постоје процедуре према којима спољнополитичке одлуке доноси Председништво уз консензус.

        "Не верујем у БиХ, у концепт њеног формирања, не верујем у њену будућност и нико овде нема револуционарни план да се она укине, али једном ће на камену спотицања, било то питање НАТО или слично, она сама да се распадне", каже Додик.

        Он је рекао да је Република Српска у потпуности одлучна да штити и јача свој уставни поредак и самосталност, свој посебан положај, те да се њеним грађанима вратила вера, упркос притиску међународне заједнице и Бошњака који желе да јој смање аутономију и укину Српску.

        „Ми нисмо друштво авантуриста, ма колико времена и снаге требало, наставићемо да се боримо политичким средствима. Увјерени смо да ниједна аутономија у свету не би дозволила себи да нестане“, оценио је Додик.

        Он је истакао да се ситуација на нивоу БиХ усложила, као и унутрашњи односи, али да је Српска сада значајно сигурнија у себе, економска ситуација је стабилнија, иако су потребне инвестиције, али у целини све се креће у позитивном правцу.

        Додик је рекао да се за формирање Савета министара, који желе да претворе у владу, поставља додатни услов да се пошаље званично сагласност за ступање у НАТО, што су Срби одбили и ни у којем случају то неће прихватити, јер се никада формирање заједничких институција није условљавало нечим сличним.

НАТО је бомбардовао Србе два

пута без резолуције УН

        Додик је рекао да је улазак БиХ у НАТО немогућ, те подсетио да је Српска усвојила Резолуцију о војној неутралности, у којој је јасно рекла да не жели бити члан НАТО-а и да не намерава да се креће у том правцу, те да неће да буде дeо тог савеза због низа политичких, војних, економских и других разлога.

        Што се тиче тврдњи да ће се економска ситуација побољшати уласком у НАТО, Додик је рекао да види шта се дешава у Хрватској, Црној Гори и другим земљама региона које су ушле у Алијансу.

        Према његовим речима, када је реч о војним разлозима, НАТО је бомбардовао Србе два пута без резолуције УН, што је била једнострана и криминална акција НАТО-а против Срба, која је нанела огромне људске и материјално-техничке губитке у Српској и Србији.

        "Срби као народ немају ниједан разлог да ту незакониту војну операцију амнестирају ступањем у НАТО. Нека су наши противници јаки и утицајни, а ми мали и слаби, али наша воља је да не желимо да им се прикључимо. Не желимо војну границу на Дрини", каже Додик.

        Он је рекао да Русија став Српске о неутралности разуме, али да од Запада стиже ултиматум, а покушавају и да искористе структуру БиХ да наметну НАТО.

        Додик је додао да је политички разлог зашто Српска не жели у НАТО тај што од тог чланства не види никакву корист, него губитак пријатеља, што не жели.

        "Ситуација у свету на глобалном нивоу се усложњава и већ се може разумети у којем правцу иде. Сада ми ни на који начин не смемо изгубити ниједног од наших партнера", истакао је Додик.

БиХ тврдоглаво показује своју

неспособност да опстане

        Додик је рекао да ништа доброг није испало од међународног мешања у ствари у БиХ, те додао да је уверен да је и сама БиХ, формирана у овом облику, као резултат Дејтонског споразума, била грешка.

        "Неко је одлучио да створи БиХ, неку илузорну државу, која са посебном тврдоглавошћу доказује своју неспособност да опстане. То се види на примеру када с представницима других народа потписујете споразум, који већ следећи дан не важи", додао је он.

        Коментаришући изјаву америчког званичника Метјуа Палмера да ће се САД залагати за интеграцију БиХ у ЕУ и НАТО, Додик је рекао да је за чланство БиХ у НАТО потребно да он гласа за то, што се неће догодити.

        "Наравно да то повлачи за собом масу проблема", рекао је Додик и подсетио да су га САД већ ставиле на списак непожељних особа, али да он није изабран да се брине о личном комфору, него да штити српске националне интересе, а да ли се свиђа некоме у Бриселу или не, то је питање за њих, а не њега.

        Рекао је да и руски председник Владимир Путин добро разуме ситуацију у БиХ, чак детаљно, на чему му је захвалан, додајући да очекује да ће следећи сусрет са Путином бити ускоро.

Москва поводом БиХ поштује међународно

право, а то РС даје сигурност

        Додик је за "Руски репортер" рекао да је далеко од реалности могућност да Бих уведе санкције Русији, те да би он одбио чланство у ЕУ ако би то био услов уласка у Унију.

        Он је додао да је руска позиција према БиХ принципијелна, да Москва поштује међународно право, што Републици Српској даје одређену сигурност, пошто Запад стално крши међународно право.

        "Брига о поштовању тог права нам је огромна помоћ од Русије. Захвалан сам Русији и за подршку, пре свега, у УН и Савјету безбедности, јер се тако може чути и наш глас", рекао је Додик и захвалио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову.

        Коментаришући оцене појединих америчких института да Русија, наводно, подржава српски сепаратизам у БиХ и да припрема рат по "украјинском сценарију", Додик је навео да су то бесмислице, стереотип који се користи за мобилизацију западне публике против "злих Руса који само треба да прођу Балкан и ето их одмах у Вашингтону".

        Он је подсетио да Русија увијек изјављује да подржава уставни поредак БиХ и никада није учинила ништа да дестабилизује ову земљу, нити је предузимала акције које би се могле оценити као удар на уставни поредак БиХ. 

Веома бих волео када би Русија дошла овде

и била противтежа земљама Запада

        Додик је рекао да не зависи од Руса како ће се развијати ситуација у БиХ, него, нажалост, то више зависи од Европљана и Американаца који су укључени у процес.

        "Ако се неко овде меша, то нису Руси. Веома бих волео када би Русија дошла овде и била противтежа земљама Запада, али се то не дешава. Западу не смета да стално критикује Русију, а при томе се сами активно мешају у наше унутрашње ствари, формирају Оружане снаге БиХ као војску НАТО-а, а не народа ове земље. Русија ништа слично не ради. САД се мешају у систем безбедности БиХ, а не Руси. Тако да је то просто невероватна лаж", поручио је Додик.

        Он је подсетио да је на једном састанку са главнокомандујућим НАТО-а у Европи, након тврдњи Жељка Комшића о јаком утицају Русије у БиХ, упитао команданта НАТО-а да ли може то да потврди, али да је овај одћутао и ништа није могао да каже.

        Додик је оценио да европска перспектива БиХ теоретски може да постоји, али у реалном животу је далека и готово неостварива, те подсетио на проблеме у Европи од Брегзита, до мигрантске кризе, дестабилизације евра, "украјинске кризе", због чега се не може очекивати да ЕУ брзо спроведе политику проширења.

        "И овде се осећа умор. Народ у Републици Српској је већ уморан од ЕУ. ЕУ више не асоцира на неку корист, него на званичне структуре и њихове позиције", рекао је Додик.

        Говорећи о БиХ, Додик је поновио да је БиХ привремена, као и Дејтонски споразум, те да је реална перспектива да се дође до разлаза "по линијама, које су опредељене Дејтонским споразумом".

        "Хрвати и Бошњаци ће се лако разићи, јер не могу нормално да живе заједно. Оно што остаје могло би се назвати Република Српска, Херцег-Босна и Босна, а између њих би се могла организовати нека врста сарадње која би гарантовала сва цивилизацијска достигнућа - слободно кретање људи и добара, да нема никаквих ексцеса, а ми бисмо били добри суседи", каже он.

        Према његовим речима, свако би управљао својим ресурсима на свој начин, не би било стагнације и сметњи.

„И ја сматрам да у БиХ живи 10.000

присталица радикалног ислама“

        "Много је примера где су Бошњаци блокирали развојне програме у Републици Српској - то је неприхватљиво. Сада смо једноставно присиљени да трпимо, јер нас велике силе које су се заиграле у својим играма `великих пројеката` једноставно не виде и не желе ни да слушају. Али, то не значи да морамо одустати од себе и свог субјективитета, од своје Републике Српске", рекао је Додик.

        Коментаришући изјаву хрватског председника Колинде Грабар Китаровић да у БиХ живи 5.000 селафиста, односно укупно 10.000 присталица радикалног ислама, Додик је рекао да је то тачно и да само наивни и злонамерни људи могу да помисле да председник Хрватске самовољно иступа са таквим подацима.

        Он је додао да је познато да је Хрватска за време рата у БиХ пропустила преко своје територије 4.500 "светих ратника ислама", муџахедина на територију БиХ и да има тачне податке за то.

        Додик је навео да је знатан број муџахедина остао у БиХ, оженио се, а међу њима има такозваних "спавача" који чекају свој тренутак за акцију, када добију налог.

        Према његовим речима, и знатан број локалних мислимана се значајно радикализовао.  

        "БиХ заузима прво место међу земљама Европе по броју бораца који се боре на страни такозване Исламске државе у Сирији. А ако се додају и селафије и радикалне исламске групе, лако се могу добити те цифре", навео је Додик.

        Он је рекао да нема званичних података о томе колико се исламских бораца вратило из Сирије у БиХ, те додао да муслиманска страна у БиХ покушава да смањи тај број, а у прикривању учествује и дио међународне заједнице која не жели да објави праве цифре.

        "Тешко је утврдити тачан број. Овдје се не налазе само борци Исламске државе него и њихове жене и деца, браћа, сестре... Мислим да у БиХ намерно не излазе са подробним информацијама", рекао је Додик и подсетио да западни извори говоре о 500 бораца, а тешко је очекивати да ће они променити своју идеологију чим пређу границу БиХ.

        Према његовим речима, може се говорити о постојању реалне опасности, ако се узме у обзир да је балкански регион био главна маршрута за мигранте који су пролазили, многи без било каквих докумената.

        Говорећи о улози Турске у региону, Додик је рекао да Турска, која је раније произвела низ проблема, никада није скривала амбиције да подржава локалну исламску заједницу, те додао да је за њега сада прихватљив курс који спроводи турски председник Реџеп Тајип Ердоган, као што је сарадња на неким економским и инфраструктурним пројектима као што је изградња ауто-пута.

Ердоган незадовољан колико се често и како

на њега и Турску позивају у Сарајеву

        "Тако постижемо међусобно разумевање. Истовремено, било које политичко мешање Турске ради смањења значаја народа у земљи, ми не бисмо поздравили. Али, два пута сам се срео са Ердоганом и нисам са његове стране приметио такав приступ. А да ли се нешто друго дешава на сусретима где не присуствујем, не знам", рекао је Додик.

        Он каже да је склон веровању да сарајевски политичари чешће злоупотребљавају и позивају се на Турску и Ердогана, него што би он сам /Ердоган/ хтео.

        "Ако би овде постојали слични проблеми, тешко да би Турска толико снажно развијала своје присуство у Србији, посебно у делу инвестиција и финансијске подршке разним пројектима", сматра Додик.

        Говорећи о улози Кине на Балкану, Додик је рекао да ову земљу прихвата као веома пријатељску и да Српску задовољава кинеска позиција да се не меша у унутрашња питања других држава, за разлику од Запада.

        Додик је навео да Кинези настоје да продубе сарадњу, повећају инвестиције, развију инфраструктуру, пошто је тешко за Српску да привуче сличне инвестиције са Запада, тако да је једини ресурс - Кина.

        "Имамо неколико добрих пројеката са кинеским компанијама и наставићемо сарадњу", рекао је Додик, подсетивши да и западне земље сарађују економски са Кином.

        Говорећи о Криму, Додик је рекао да је за њега то Русија, али да тешко да ће БиХ признати Крим, јер није довољан само његов глас.

        "Сматрам да је то неопходно учинити, али имајући у виду садашњи однос снага у Председништву БиХ, где су два члана на западним позицијама, нисам сигуран да то могу постићи", напоменуо је Додик.

        Он сматра да Крим није требало уопште изузимати из Русије и да је то била грешка комуниста коју сада ревно брани Запад, додајући да би веома желео да посети Крим, те да ће изабрати време за посету и да не види разлог зашто тај посета не би могла да се деси.

        Додик оцењује да је најбољи сценарио да руски народ у Украјини добије своја посебна права и да може да сарађује са Русијом, те додаје да никоме не би саветовао "босански сценарио", како наводе поједини аналитичари на Западу и у Русији.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари