Додик: Ко не буде поштовао одлуке Скупштине РС – од 1. јануара ће кривично одговарати

ИЗМЕНЕ У КРИВИЧНОМ ЗАКОНИКУ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ, ОБАВЕЗИВАЋЕ ПРЕДСТАВНИКЕ РС У САРАЈЕВУ

* „Представници Српске у Сарајеву не могу гласати по своме. Бирани су у Српској и имају одговорност према својој изборној бази. Ако мисле да нешто није у интересу Српске, онда нека траже став републичких институција

* „Наравно да ћемо славити Дан Републике - 9. јануар. Никога тиме не вређамо, али на политичке одлуке се мора одговорити политички. Немогуће је да у Уставном суду седи Македонка и пресуђује да 9. јануар не може бити Дан Републике, зато што је и вјерски дан, а код ње је Илиндан државни празник. Како то објаснити него политиком?!“

* „Доказ за то каква је БиХ држава јесте да 11 месеци нема буџета заједничких институција и неће га бити ни идуће године ако се овако настави. Овде су странци свесно оставили могућност привременог финансирања које може да траје десет година. БиХ јесте привремена ствар и њој одговара термин привремено финансирање

_______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће предлог измена Кривичног законика Републике Српске којима ће бити уведена одговорност за непоштовање одлука Народне скупштине Српске наредних дана бити готов, те вероватно ступити на снагу од 1. јануара.

        "Залагаћу се за то. Поучени свиме што се дешава и што се дешавало, сви морају да се у вези са важним питањима за Републику врате у Народну скупштину ако хоће да имају став и делују на нивоу БиХ. Представници Српске у Сарајеву не могу гласати по своме. Бирани су у Српској и имају одговорност према својој изборној бази. Ако мисле да нешто није у интересу Српске, онда нека траже став републичких институција", рекао је Додик за АТВ.

        Говорећи о сталном скидању Нацрта годишњег националног програма за чланство у НАТО са дневног реда седнице Савјета министара у техничком мандату, Додик је рекао да СДС не сме да иде даље од тога и да им је лакше да то скину са дневног реда него да гласају против и одбаце то питање.

        Додик је истакао да је то питање било на дневном реду и пре поледњих избора, те да је тадашњи српски члан Председништва БиХ Младен Иванић тражио да то не буде тада разматрано јер би Додик могао да искористи да их напада, па да изгубе изборе, те рекао да ће то они завршити после, а ако не стигну, да то ставе Додику у руке.

        "То је типично Иванићево понашање. Онда је гласао за Стратегију спољних послова у којој је у суштини прихваћен пут ка НАТО-у. Зато они то стално скидају са дневног реда", нагласио је Додик.

        Према његовим речима, тај документ није предложио нико од овлаштених предлагача и такав случај је био и на седници Председништва БиХ.

Наши људи у Савету министара гласају да

се изведе војска на границу са Србијом

        Додик је рекао да би волео да су то ставили на дневни ред, али да су чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић то скинули јер су знали да ће он гласати против и посегнути за виталним националним интересом.

        "Видело се да ја то могу и хоћу, те да нећу оклевати да посегнем за виталним националним интересом ако је нешто у интересу Српске. За сваког, осим СДС и ПДП, важно се враћати у Народну скупштину Републике Српске која је место за доношење коначне и обавезујуће одлуке за све. То је гаранција да нико не може да буде прегласан", каже Додик.

        Месец и по дана након што је посегао за виталним ентитетским интересом у вези са Пељешким мостом, подсетио је Додик, Српска је добила сагласност Хрватске за почетак изградње моста на Сави код Градишке, што је Републици Српској потребно и што је њен интерес.

        Неуставног деловања представника Српске у Сарајеву и некоординације са Српском, истакао је Додик, има и у вези са мигрантском кризом.

        "Наши људи су покушали да дисциплинују Српску и да јој наметну мигрантске центре. Цела Република је рекла да не жели те центре, а кадар из Српске у Савету министара је то стално враћао на дневни ред. Република Српска не жели да види војску на граници са Србијом, али они у Савету министара гласају за то да треба да се изведе војска на границу. У Уставу пише да безбедносне снаге једног ентитета не могу да пређу на територију другог без сагласности тог ентитета, а они заговарају и ту причу и руше Устав. То овима у Сарајеву одговара", упозорио је Додик.

„Шаровићево пуштање из затвора

скупо кошта Српску

        Он је подсетио да понуда Српске да буде појачана бројност њене полиције на граници није прихваћена и остао је захтев за извођење војске или да полиција из Федерације БиХ буде распоређена на територији Републике Српске.

        "Зато смо дошли до тога да је граница порозна, спекуланти прихватају мигранте и за новац их транспортују из Србије у БиХ. То је плод политике Шаровића и људи око њега, а не СДС који је државотворна партија у којој има одличних људи који су очајни због те ситуације", рекао је Додик.

        Према његовим речима, иза тога стоје само они који имају директну корист од тога што ради Шаровић, а патриота и члан СДС сигурно није за ту политику јер она урушава основне идеје СДС из времена када је била општенародни покрет.

        "То уништава Шаровић, који је доведен на место председника СДС да би могао ово да ради јер се то од њега очекује. Његово пуштање из затвора скупо кошта Српску", нагласио је Додик.

БиХ је држава за привремено финансирање

        Коментаришући ставове Савета за спровођење мира у БиХ о закључцима посебне седнице Народне скупштине и могућностима страног интервенционизма у вези са тим, Додик је рекао да са њихове стране може доћи до политичког притиска или избјегавања на састанцима.

        "Они нама, који се не уплићемо у њихове ствари, говоре шта ми треба да радимо. Када кажемо да то није у нашем интересу, праве читав систем казни, љутње или предузимања неких мера. То је сада ослабило и индикативно је да Бошњаци позивају високог представника да делује. Нека проба да користи бонска овлашћења, па да видимо шта ће урадити. Ко је спреман да прихвати то што он каже? Шта, ако он каже `смењујем Милорада Додика`, а шта ако ја нећу? И да видимо куда ћемо изаћи", рекао је Додик.

        Према његовим речима, нико, па ни Уставни суд БиХ, не може политички одлучивати и одређивати да ли је 9. јануар Дан Републике, јер Српска у том погледу јединствено делује.

        "Наравно да ћемо славити Дан Републике - 9. јануар. Никога тиме не вређамо, али на политичке одлуке се мора одговорити политички. Немогуће је да у Уставном суду седи Македонка и пресуђује да 9. јануар не може бити Дан Републике зато што је и вјерски дан, а код ње је Илиндан државни празник. Како то објаснити него политиком?!", каже Додик.

        Говорећи о раду Председништва БиХ, Додик је истакао да су решавали многа питања техничке природе, али да о кључним темама нема разговора.

        "Доказ за то каква је БиХ држава јесте да 11 месеци нема буџета заједничких институција и неће га бити ни идуће године ако се овако настави. Овде су странци свесно оставили могућност привременог финансирања које може да траје десет година. БиХ јесте привремена ствар и њој одговара термин привремено финансирање", рекао је Додик.

 

Пословни људи мораће да жртвују део

добити за стандард становништва

        Додик је истакао да је Република Српска политички и економски стабилна и да ће таква и остати.

        "Наша главна политика је политика повећања. СНСД је пре месец и по дана саопштио јавности на који начин ће ићи повећања плата од пет до 20 одсто с циљем да буду повећане најниже зараде. Морају и радници у реалном сектору добијати веће плате. Одбићемо сваки приговор пословне заједнице да им одоше људи. Нека их плате, па неће одлазити. Ми ћемо учинити све да омогућимо да дио тога падне на терет државе, али ће и пословни људи морати да жртвују део своје добити да би појачали стандард становништва", поручио је Додик.

        Он је истакао да Српска наредне године неће имати привредни раст од пет одсто који би сви волели, већ између два и три одсто јер ни спољне околности нису позитивне, с обзиром на то да је могућа рецесија у Европи што утиче на извозно оријентисану домаћу индустрију.        

ПДП ће се осипати, изгубиће и јаке људе

        Коментаришући тврдње да је учествовао у цепању ПДП-а из којег је проистекла нова странка ПДП 1999 чији је лидер Синиша Ђорђевић, Додик је рекао да са Ђорђевићем није имао такав контакт и да су спекулације саставни део политике.

        "Одбрана Бореновића и осталих је базирана на неистини. Они морају да објасне зашто код њих постоје незадовољни људи који желе да формирају изворни ПДП. То значи да је основна идеја издана и да не функционише, него функционише нека друга коју је неко наметнуо са стране", каже Додик.

        Према његовим речима, информације којима располаже говоре да осипању ПДП-а није крај.

        "Они ће остати без знатног броја људи и то јаких имена, не зато што су изгубили однос према ПДП-у, него због тога што њихово руководство не спроводи њихове политике и упорно прави грешке", оцијенио је Додик.

        Он је навео да ПДП мора да буде везан пупчаном врпцом за СДС јер никада не може ојачати да буде друга или трећа партија по снази у Српској.

        "ПДП мора да се веже за јаче од себе. Једно време су били са нама па су напустили јер је речено /Младену/ Иванићу да ће отићи у затвор ако не напусти СНСД. Онда је Иванић извукао ПДП из коалиције са СНСД-ом, отишли су са СДС-ом и видимо епилог. Управо му је Ђорђевић био адвокат и он може да то потврди", нагласио је Додик.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари