Додик: Иза хрватске велике лажи о Степинцу не може да стане ни папа Франциско

УПОЗОРИО ДА ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ НИШТА ШТО БиХ МОЖЕ ДА УЈЕДИНИ

* Поводом протеста испред седишта ОХР у Сарајеву: „Да од почетка нису заговарали БиХ као земљу муслимана, а нас остале гледали ту само док природни прираштај не уради своје, вероватно данас не би протестовали, лажно се представљајући да су ту у име свих

* Поводом писма из Загреба патријарху Порфирију: „Сваки покушај да се Степинац прикаже као хуманитарац и добротвор не само да не одговара истини, већ представља велику лаж коју не жели да подржи ни римски папа

* Указао да је Алојзије Степинац у писму папи Пију XII из 1941. јасно истакао да "жеља оних који тренутно владају Хрватском да проведу у дјело учење Католичке цркве, ставља нам обавезу да им помогнемо и да их подржимо свом лојалношћу и снагом којом располажемо", а да би шизматици, када би поглавник Павелић 20 година био на челу владе, били посве ликвидирани из Хрватске

________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да не постоји ништа што би могло да се уради да се БиХ уједини, па карикатурално звуче приче о поделама које би наступиле неком одлуком Канцеларије високог представника /ОХР/.

       Замољен да прокоментарише протесте грађана испред ОХР-а који су по позиву СДА дошли да се супротставе најављеним одлукама Кристијана Шмита о измени Устава Федерације БиХ и Изборног закона БиХ, Додик је рекао за Срну да је БиХ подељена и то је јасно свима осим онима који у причи о јединству виде свој концепт живота у БиХ у којем се пита један народ, а мајоризују остала два.

       "Да од почетка нису заговарали БиХ као земљу муслимана, а нас остале гледали ту само док природни прираштај не уради своје, вероватно данас не би протестовали, лажно се представљајући да су ту у име свих", нагласио је Додик.

У логору „Јастребарско“

умрло 768 српске деце

       ПИСМО хрватских бискупа, које је стигло на адресу Српске православне цркве, не видим као пут којим би требало да се реши тешко наслеђе прошлости, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик .

       „Чињеница да је сам папа Фрањо зауставио канонизацију Алојзија Степинца довољно говори о контраверзама које прате највећег црквеног великодостојника у тадашњој НДХ. Стога сваки покушај да се Степинац прикаже као хуманитарац и добротвор не само да не одговара истини, већ представља велику лаж коју не жели да подржи ни римски папа", нагласио је Додик у изјави за Срну замољен да прокоментарише наводе Загребачке надбискупије да Јастребарско није био логор за децу, већ прихватилиште за сирочад.

       Додик је навео да је непобитна историјска чињеница да је Алојзије Степинац у свом писму папи Пију XII из 1941. јасно истакао да је "жеља оних који тренутно владају Хрватском да проведу у дјело учење Католичке цркве, ставља нам обавезу да им помогнемо и да их подржимо свом лојалношћу и снагом којом располажемо", као и то да "када би поглавник Павелић био 20 година на челу владе шизматици би били посве ликвидирани из Хрватске".

       „Треба имати на уму да је један од начина за истребљење српског народа на територијама које је обухватала НДХ било државно спонзорисано преверавање, односно конверзија у римокатоличку веру", навео је Додик.

       Тврдити да су деца у Јастребарском спасена тако што су давана на усвајање хрватским римокатоличким породицама, нагласио је Додик, посебна је замена теза јер је такво "спасавање" било сасвим у складу са прокламованим геноцидним циљевима НДХ.

Степинац са својима под свог

поглавника Павелића

       На веб-страници Загребачке надбискупије објављено је отворено писмо које су хрватски епископи на челу са Јосипом Бозанићем упутили његовој светости патријарху српском Порфирију у ком су посебно истакли да је неистина оно што СПЦ говори о деци у "ратним склоништима у Јастребарском и Сиску"

       Према подацима Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача НР Хрватске, само у "Јастребарском" је било заточено 3.336 деце, углавном пореклом са подручја Козаре и Кордуна.

       Према истом извору, у логору је до краја октобра 1942. умрло најмање 449 деце, а укупно 768 до његовог затварања.      

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари