Додик: Инцко има 24.000 евра месечно, набере и 40.000, а плата министра у његовој Аустрији је - 10.0000

„ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЈА ЈЕ ЗА БиХ НАЈБОЉЕ РЕШЕЊЕ, А НЕ СВРСТАВАЊЕ У ВОЈНЕ БЛОКОВЕ“

* „Штa ће мени сагласност Министарства одбране? Ја сам тај који је врховни командант, нису они. Прочитајте, Трећи пешадијски пук, као и остали, имају право на пуковске униформе. Наше је опредељење да буде црвено-плава. Не занима ме шта они у Сарајеву раде... Узећемо, постројићемо се, обучемо један дeо људи, ставићемо на стадион Борца и обележићемо. Хоћете нам и то забранити? Нећете, наравно

* „Каква бонска овлаштења? Инцко може да их окачи мачку о реп иупотреби само на бази консензуса ПИК. Дејтонски споразум не подразумијева ПИК. Смениће некога? Неће, прошло је то време и крајње је време да оде. Инцко има и плаћену резиденцију, плус плаћене одласке кући, накупи једно 40.000 месечно и наравно да се бори за то и зато даје негативне извештаје

* МАП би требало да буде заједнички програм, јер не постоји национални, ни државни. То је направљено од претходног министарства, ту је свашта предвиђено, између осталог, реформа полиције, обавезе које се траже су потпуно урушавање уставних права Републике Српске, то се наравно није могло прихватити... Позивам НАТО да се направи план неке сарадње у оквиру Партнерства за мир и договори шта би могло ове године да се ради

* „Ако се ишта пошље према НАТО-у мора да садржи реченицу да то није одлука о чланству, нити преферира чланство, нити прихватање МАП-а, да се не би могло спекулисати

* „Ввелика грешка је било укидање Војске Републике Српске, као и одлука претходног сазива Председништва БиХ да Оружане снаге БиХ чини више од 9.600 припадника. Српска и хрватска страна нису заинтересоване за учешће у војним снагама, остаје празан простор и сада постоји притисак да то буде попуњено Бошњацима, што представља нови проблем јер то није бошњачка војска већ би то требале бити заједничке Оружане снаге. Због тога ћемо у будућности имати трвења

___________________________________________________________________________

           ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је 12. мај Дан Војске Републике Српске и да је то дан сећања, дан присећања на жртве и на важне битке.

           “У Закону пише да Трећи пешадијски пук баштини традицију Војске Републике Српске. Шта би била традиција, него све то о чему смо говорили? Комшић има право на тужбу, видећемо”, навео је Додик.

           На питање да ли је тражио сагласност Министарства одбране, одговорио је да је он њима надређен, а не они њему.

           “Мени су објаснили правила да Пук има право на пуковску униформу. Шта је ту проблем? Што ће мени сагласност Министарства одбране? Ја сам њима надлежан, нису они мени. Ја сам тај који је врховни командант, нису они. Прочитајте, Трећи пешадијски пук, као и остали, имају право на пуковске униформе. Наше је опредељење да буде црвено-плава.

           - Не занима ме шта они у Сарајеву раде. Могу да уведу 5.000 у резервни састав, ја нећу проговорити ниједне речи. ОС БиХ су биле употребљене у Гацку када је подизан споменик усташама, јесмо реаговали, али шта сад? Нико није рекао да ће то бити рат. Ради се о свечаности обележавања Дана Војске Републике Српске.

           - Ево нека буду релаксирани сви, уколико и на то буду дигли галаму, наћи ћемо начина. Узећемо, постројићемо се, обучемо један део људи, ставићемо на стадион Борца и обележићемо. Хоћете нам и то забранити? Нећете, наравно. Каква је ово сад галама одједном? Али, нема проблема, биће постројено и биће урађено на најбољи могући начин”, казао је Додик.

           Он је додао да “пошто они нама то бране, сада тражим и то ћу урадити да се направе униформе за један део момака који неће имати оружје, али ће имати униформе. Ако не можемо у касарни Козара, још боље”.

Додик: Прича о МАП-у смишљено

покренута из Сарајева

           Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је политичко Сарајево смишљено покренуло, одмах након избора, причу о Акционом плану за чланство у НАТО (МАП), да би се онемогућило формирање власти.

           Према његовим речима, МАП би требало да буде заједнички програм, јер не постоји национални, ни државни.

           "То је направљено од претходног министарства, ту је свашта предвиђено, између осталог, реформа полиције, обавезе које се траже су потпуно урушавање уставних права Републике Српске, то се наравно није могло прихватити", навео је Додик.

           Додик је навео да тиме што се преда план, то значи да сте опредељени за пут ка чланству у НАТО, те поновио да Српска јесте за сарадњу са НАТО-ом, али не жели чланство.

           Он је рекао да позива НАТО да се направи план неке сарадње у оквиру Партнерства за мир и договори шта би могло ове године да се ради.

           "Ако се ишта пошаље према НАТО-у мора да садржи реченицу да то није одлука о чланству, нити преферира чланство, нити прихватање МАП-а, да се не би могло спекулисати", истакао је Додик.

Додик поручио Инцку да може окачити

мачку о реп своја бонска овлаштења

           Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да високи представник у БиХ “може да окачи мачку о реп своја бонска овлаштења”.

           "Нисам рекао да треба укинути Оружане снаге БиХ, то је био део одлуке коју је донела НСРС. То што ми тада нисмо имали довољно визије или способности да то одбијемо, то је нека друга прича али имам право да говорим да је то била грешка. Ја сам тада као опозиционар тражио да се укине укупна војна структура, они на то нису пристали и нажалост укинута је Војска Републике Српске и формиране Оружаних снага. Имам право да говорим о свом раду, мој рад тада није било нешто што је добро за све нас овде", рекао је Додик.

           "Може (Инцко) да окачи мачку о реп своја бонска овлаштења. Провоцирам га да то уради, да видим колико је јак. Како ће то урадити? Каква бонска овлаштења? То може урадити само на бази консензуса ПИК. Дејтонски споразум не подразумева ПИК. Сменићете неког? Нећете, прошло је то време и крајње је време да одете, а не да сада враћате нешто у том погледу. Инцко има 24.000 евра плату, плус плаћену резиденцију, плус плаћене одласке кући, накупи једно 40.000 месечно и наравно да се бори за то и зато даје негативне извештаје. Министар у Аустрији нема више од 10.000 евра, он има 24.000. Ко је он? Уведен је Анексом 10. Нема одлуке Савета безбедности.

           - Пустите ту психозу, покушајмо да урадити све да добијемо мишљење ЕК и да дођемо до кандидатског статуса, да се фокусирамо на изворе финансирања пројеката. Колико ја разумем, демократске стандарде Европе не може да добије земља која је под протекторатом и која има високог представника. Венецијанска комисија је 2005. године рекла да је неспојив европски пут са земљом која има високог представника", истакао је Додик.

БиХ је земља у којој неко не

 сме да има своје мишљење“

           Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је БиХ земља у којој неко не сме да има мишљење, јер ако га ако има одмах добија тужбе, те да се и међународна заједница уплела у унутрашње проблеме на навијачки начин, означавајући поново као проблематичну Републику Српску, иако је она формирала власт и све њене институције функционишу.

           "Измислили су причу о паравојсци у Српској, па су направили галаму у вези са наоружавањем полиције, иако је сарајевска кантонална полиција у исто време купила више оружја, а сада галаме због формирања резервног састава полиције који има циљ да појача безбедност и смањи трошкове. Некоректно је такво уплитање међународног фактора и сваљивање кривице на Српску", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

           Коментаришући тужбу коју је против њега поднео хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић због најаве да ће на следећем обележавању 12. маја - Дана Војске Републике Српске део припадника Трећег пјешадијског Рерпублика Српска пука Оружаних снага БиХ бити обучен у униформе Војске Српске, Додик је истакао да ће прво Комшићу рећи шта има, па онда новинарима.

           "Требало би можда да додам још нешто да ојачам ту његову тужбу", истакао је Додик.

„Велика грешка је било укидање

      Војске Републике Српске

           Он је подсетио да годинама инсистира на демилитаризацији БиХ и да би то било најбоље решење.

           "То показују и време и глобални односи. За нас би било најбоље да не будемо део глобалних сукоба који се дешавају на релацији Запад-Исток. Сврставање на једну страну представља губитак шансе или прихватање да се конфронтирате са другом страном. Војна неутралност је због тога најбоља", нагласио је Додик.

           Према његовим речима, велика грешка је било укидање Војске Републике Српске, као и одлука претходног сазива Председништва БиХ да Оружане снаге БиХ чини више од 9.600 припадника.

           "Српска и хрватска страна нису заинтересоване за учешће у војним снагама, остаје празан простор и сада постоји притисак да то буде попуњено Бошњацима, што представља нови проблем јер то није бошњачка војска већ би то требале бити заједничке Оружане снаге. Због тога ћемо у будућности имати трвења", каже Додик.

           Он је поновио да је право Српске на основу Дејтонског споразума да има војску и да у том међународном документу нема Оружаних снага БиХ.

           "Изгубили смо значајан елемент нашег идентитета, а оно што је преостало јесте да обележавамо Дан Војске Српске. Она је део легитимне структуре која је постојала, била је део међународног и безбедносног аранжмана на овом простору, егзистирала је неколико година као самостална, а онда је под притиском међународног фактора донесен закон који је укинуо и формиране су Оружане снаге БиХ. То је са становишта Српске била грешка и ако је то за кривични прогон - нека слободно изволе", рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари