Додик: И пандемија показала да је БиХ – непотребна, Косово је веома повезано са Српском

„НАРОДИ У БиХ ИМАЈУ ДИЈАМЕТРАЛНО СУПРОТНЕ СТАВОВЕ О БУДУЋНОСТИ, А ОПРЕЧНЕ О САДАШЊОСТИ“

* „То је земља под морањем. Два од три народа која живе у њој не желе овакву БиХ. Не желе је ни муслимани, они сањају неку своју БиХ

* „Ако је ЕК међу у захтјеве уврстила и тај да се ниво БиХ мора овластити да за европска питања доноси обавезујуће одлуке ако о томе нема договора ентитета, исход тих евроинтеграција је унапред веома познат

* „Иако неки не желе то да прихвате, Косово је веома повезано с Републиком Српском. Наше поимање политике је да разумемо доследан став Београда према поштовању интегртитета и суверенитета, јер та ствар не може да буде парцијална за Србију и БиХ

_______________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, српски члан Председништва БиХ, коментаришући ситуацију у БиХ, каже да су живот и стварност у тој земљи сведени на опсесију да се сакрију и замуте проблеми.

        "Ретко ћете у пракси, а вероватно и историји наћи пример земље која нема ниједну ствар којом може да се поноси", каже Додик у интервјуу за дневни лист "Политика" и додаје да народи у БиХ имају различиту историју, опречно виђање садашњости, а дијаметралне када је реч о будућности.

        Подсећа да једну државу интегришу људи, а да је управо пандемија вирусом корона показала да је БиХ потпуно непотребна, те да су, како истиче, главни фактор биле ентитетске власти.

        "То је земља под морањем. Два од три народа која живе у њој не желе овакву БиХ. Не желе је ни муслимани, они сањају неку своју БиХ", сматра Додик.

        Да је посреди истинска жеља за грађанским моделом, каже Додик, тражиле би се друге концепције, не доминација, већ једнака права свих што је с бошњачким политичким опцијама немогуће обезбедити.

        Када је реч о ЕУ и о захтевима ЕУ према БиХ, Додик истиче да је исход тих интеграција унапред познат уколико Европска комисија инсистира на доношењу обавезујуће одлуке на нивоу БиХ без договора ентитета.

        "Ако је ЕК међу у захтјеве уврстила и тај да се ниво БиХ мора овластити да за европска питања доноси обавезујуће одлуке ако о томе нема договора ентитета, исход тих евроинтеграција је унапред веома познат", оцењује он.

        Говорећи о сарадњи БиХ са НАТО, Додик каже да у Републици Српској ни власт ни опозицији не желе даље од Партнерства за мир.

        "Не желимо даље од Партнерства за мир, где су и Србија и Русија", закључује Додик.     

        Он је оценио и да Србија, кад је КиМ у питању, више нема потребу да олако прихвати било шта.

        "Иако неки не желе то да прихвате, Косово је веома повезано с Републиком Српском. Наше поимање политике је да разумемо доследан став Београда према поштовању интегртитета и суверенитета, јер та ствар не може да буде парцијална за Србију и БиХ", рекао је Додик.

        Подсећа да се на преговорима о статусу Републике Српске увек налазио неко од Срба који је нападао њихову позицију, што их је ломило.

        "Када се супарници суоче с нашим ставом, они имају комоцију да кажу - па ево има Срба који и другачије мисле", наводи Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари