Додик: И да Трамп дође и затражи да пустимо Уставни суд БиХ - не смемо то да урадимо

„АКО ЖЕЛЕ ДА ОПСТАНУ – СРБИ МОРАЈУ ОДГОВОРИТИ НА ПОКУШАЈ РАЗВЛАШЋИВАЊА СРПСКЕ“

* „Једино је могуће да се поништи одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту и донесе нови закон о раду Уставног суда на нивоу БиХ. Очекујем да ће то Народна скупштина усвојити као један од ставова на посебној седници

* Нови закон о Уставном суду, који би се ускоро могао наћи у парламентарној процедури у Сарајеву, задржаће избор шест домаћих судија као до сада,  док би тројицу из БиХ, који би заменили садашње стране судије, бирало Председништво БиХ по систему Србин – Хрват – Бошњак, док би их потврђивао Дом народа

* Неће бити одлуке ако за њу не гласају Бошњаци, али они морају да објасне зашто не гласају. Да ли ћемо ми прихватити ту њихову аргументацију зашто неће, па се вратити у парламент - о томе ћемо процењивати, али је вероватније да нећемо прихватити и да ћемо се вратити у Народну скупштину Српске и онда донети читав један план који би се могао назвати РС-егзит

* "Ова конфигурација власти у Републици Српској има у парламенту две трећине. За наше суверене одлуке о свему постоји та већина, али је веома значајно да и опозиција у Републици Српској буде дио борбе за наша статусна права на нивоу БиХ

______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да очекује да Народна скупштина Републике Српске сутра на посебној седници јединствено одбаци антидејтонско деловање Уставног суда БиХ и истакао да Срби у БиХ, уколико желе да опстану, очувају имовину, индентитет и Српску православну цркву (СПЦ) морају да одговоре на покушај развлашћивања Српске.

        "У парламенту очекујем да ће све парламентарне партије из Републике Српске бити јединствене у настојању да потврдимо раније утврђени став на састанку код председника Републике, где смо рекли да је овим пређена црвена линија", рекао је Додик вечерас за АТВ.

        Он очекује да ће на сутрашњој посебној седници Народне скупштине Републике Српске бити манифестовати јединство у одбацивању, како је рекао, криминалног деловања Уставног суда БиХ, који је раније пресуђивао да имовина припада ентитетима, на основу чега је и спроведена приватизација државне имовине.

        "Неколико пута је то потврђено и кроз одлуке високих представника раније док су они имали ту фактичку моћ. Потврђено је то чак и одлуком да је државна и јавна имовина Брчко дистрикта власништво дистрикта, а исто тако и федерална имовина. Одедном се сада све реферира само на имовину Републике Српске", каже Додик.

        Додик указује да је сада једина могућа ствар да се поништи одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту и донесе нови закон о раду Уставног суда на нивоу БиХ, што очекује да ће и Народна скупштина усвојити као један од ставова на посебној седници.

        Он је навео да ће нови закон о Уставном суду, који би се ускоро могао наћи у парламентарној процедури у Сарајеву, садржавати начин избора судија из БиХ, те истакао да би избор шест домаћих судија остао као и сада, док би тројицу из БиХ, који би заменили садашње стране судије, бирало Председништво БиХ по систему Србин – Хрват – Бошњак и да их потврђује Дом народа.

        Додик, који је и председник СНСД-а, најавио да ће већ у току идуће седмице или оне након ње, СНСД и ХЏ БиХ предати у парламент БиХ приједлог закона о Уставном суду БиХ.

        "Верујем да ћемо то учини заједно, ми из СНСД-а, из Републике Српске и ХНС, односно ХДЗ, ићи ћемо на парламент. Наравно нема одлуке, ако не гласају Бошњаци, али они морају да објасне зашто не гласају. Да ли ћемо ми прихватити ту њихову аргументацију зато неће, па се вратити у парламент о томе ћемо процењивати, али је вероватније да нећемо прихватити и да ћемо се вратити у Народну скупштину и онда донети читав један план који би се могао назвати РС-егзит", навео је Додик и истакао да је и раздруживање Велике Британије и ЕУ добар пример да се све то може учинити мирно.

        Додик је истакао да је добро што Српска има значајан ниво сагласности са политичким представницима хрватског народа у БиХ да се заједно залажу за то да судије странци оду из Уставног суда БиХ.

        "То се видело и јуче када је ХНС рекао да је и њихов приоритет да стране судије оду из Уставног суда. Сада имате ситуацију да од три конститутивна народа, представници два сматрају да то питање треба да се реши, а онда Бошњаци кажу ми се не бојимо.

        Шта се имају бојати? Нико њих не напада Република Српска, нити има план, нит ресурс, нити хоће, нити има територијалне претензије према Федерацији БиХ. Чега се они боје, коме они то подваљују. И онда кажу - неће ултиматум проћи, који ултиматум?", пита Додик.

        Додик каже да ће све бити демократски предложено, те да бошњачки представници могу да то одбију, али ће то морати да образложе.

        "Након тога ми ћемо одличити шта ћемо даље. Након тога, вероватно, следи процес који треба да се заврши референдумом", навео је Додик.

        Он је нагласио да Срби у БиХ, уколико желе да опстану, очувају своју имовину, право, индентитет и СПЦ морају да одговоре на покушај развлашћивања Републике Српске.

        "Када би нам узели, све и шуме и путеве и остало, онда би сигурно наметнули неки закон, онда би се жалили у Сарајеву како СПЦ узурпира, па би Уставни суд рекао да то мора да буде имовина БиХ и онда ми не бисмо имали своју цркву. То је то рушење које би ми требало да трпимо. Ја сам потпуно уверен да би то баш тако било и зато ћемо ми доносити наше одлуке", рекао је Додик.

        Додик је навео да је садашњи Уставни суд БиХ једини уставни суд на свету који тако функционише, односно има стране судије који одлучују пуних 25 година.

        "Они функционишу по властитим правилима које су сами себи прописали и прибавили себи надлежности које ниједан Уставни суд нигде на свијету нема", рекао је Додик.

        Додик је подсетио да је Уставни суд уназад 15 година почео да укида грб, химну, заставу и остале идентитетске ознаке Републике Српске, а сада је кренуо да се обрачунава и путем одузимања имовине како би касније, у некој трећој фази, рекли да назив Република Српска вријеђа Бошњаке, да треба да буде промењен или укинут.

        "Очекујем да ће политички спектар у Републици Српској, без обзира на политичке разлике које постоје, бити јединствени, јер је пређена црвена линија. Ако се допусти спровођење одлука Уставног суда, следи одузимање шума, река, потока, па неће бити могуће направити ни мост преко потока, а камоли мале или велике хидроелектране", упозорио је Додик.

        Он је оцијенио да би то било развлашћивање Републике Српске, њено укидање, узимање њене суштине и истакао да је институционална борба Српске за њена права потпуно легитиман политички циљ.

        "Договорено је сутра да се видимо и донијеће свака партија своје виђење. Ово је тачка на којој ће се много шта преломити", рекао је Додик.

        Додик је истакао да је изузетно значајно да и опозиција буде укључена у борбу за статусна права Републике Српске на нивоу БиХ.

        "Ова конфигурација власти у Републици Српској има у парламенту две трећине. За наше суверене одлуке о свему постоји та већина, али је веома значајно да и опозиција у Републици Српској буде дио борбе за наша статусна права на нивоу БиХ. Формално гледано, ми можемо без тога, а суштински веома је важно да буде укључена и опозиција", рекао је Додик.

        Он је поновио да је, без обзира на неслагања и разлике међу владајућим и опозиционим странкама у Републици Српској, веома битно да на идентитетским суштинским стварима сви остану заједно.

        "То на крају може да појача и поверење и у саму опозицију у Републици Српској. Ако опозиција ту буде нешто оскрнавила, јавност ће то знати. Овде се мора ићи до краја. Овдје нема повратка и не можете кренути и извући се из тога. Ако се извучете онда сте сами себи написали политичку смртну пресуду. Према томе, ја их позивам да заједно радимо. Разговараћемо о томе", рекао је Додик.

        Додик је истакао да су представници СДС-а и ПДП-а на недавном заједничком састанку код председника Српске били веома коректни.

        "Није довољно само не одлучивати, како се створила слика у јавности, него тамо где морамо одлучивати морамо гласати против да не би дошло до одлуке, што смо и показали у Дому народа парламента БиХ. Ако опозиција то неће, онда је то фингирање ствари. Овдје није могуће сада рећи - хајдемо одлучити о овоме, а о овоме нећемо", рекао је Додик.

        Додик је истакао да Република Српска не сме да одустане од легитимне борбе и да у овој ситуацији мора да покаже политички карактер.

        "Може да дође ко год хоће, може да дође и (предсједник САД Доналд) Трамп и да тражи да одустанемо од ове приче и да пустимо да Уставни суд функционише овако. Ми не смемо то да урадимо", поручио је српски члан Председништва БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари