Додик: ЕУ даје БиХ кандидатски статус са наметнутим Шмитом и страним судијама – нисам одушевљен

РАДИЋЕ НА ПИТАЊИМА КОЈА ДУГО ЧЕКАЈУ И ФОРСИРАТИ РАЗВОЈНЕ ПРОЈЕКТЕ

* Лидер СНСД најавио да ће тројни састанак о формирању Савета министара БиХ и осталих структура власти на заједничком нивоу бити одржан у четвртак, 15. децембра, у Сарајеву, те да ће СНСД подржати Борјану Кришто за председавајућу Савета министара. И нагласио:  „Нова власт на нивоу БиХ сигурно неће бити сервис за жеље ЕУ и САД

* Открио да га најављено добијање кандидатског статуса БиХ у ЕУ не одушевљава јер је Запад до сада погазио бројна обећања према БиХ. И додао: „Велика обећања Запада су одавно престала да ме одушевљавају јер се на крају не десе

* „Постојала су и обећања Запада да ће се, када дође до кандидатског статуса, завршити међународна управа у БиХ, али је они још ојачавају. Према томе, неки обим лажи постоји у континутитету на тим питањима. Запад и даље задржава лажног високог представника у БиХ као и судије у Уставном суду БиХ. А какав је то кандидат за ЕУ којим моделирају странци у извршним властима?"

_______________________________________________________

       ЛИДЕР СНСД Милорад Додик поручио је да нова власт на нивоу БиХ сигурно неће бити сервис за жеље ЕУ, САД и осталих, али ће радити на решавању питања која то већ дуго чекају, те ће форсирати реализацију развојних пројеката.

       - Након формирања Савета министара приступићемо одмах изради новог буџета који треба да буде усаглашен и, верујем, рекордно брзо усвојен након формирања Савета министара - рекао је Додик новинарима у Бањалуци уочи сутрашњег састанка са ХДЗ-ом и "осморком".

       Он је додао да ће договор о формирању власти сутра бити завршен, да ће разговарати о конкретним пројектима и одређеним позиционирањима.

       - Идемо да покушамо да радимо у атмосфери пуног уважавања, имамо потребу да и они и ми решимо нека питања, определили смо се да форсирамо развојне пројекте - истакао је Додик.

       Додик је раније најавио да ће тројни састанак о формирању Савета министара и осталих структура власти на заједничком нивоу бити одржан у четвртак, 15. децембра, у Сарајеву, те да ће СНСД подржати Борјану Кришто за председавајућу Савета министара.

ДОДИК: Запад у прошлости

погазио бројна обећања БиХ

       Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да га најављено добијање кандидатског статуса БиХ у ЕУ не одушевљава јер је Запад до сада погазио бројна обећања према БиХ.

       Додик је навео да су га велика обећања Запада одавно престала одушевљавати, додајући да годинама сведочи великим обећањима која се на крају не десе.

       - Нико нормалан овдје не би могао да каже да је против тога, али морам да кажем да нисам нешто одушевљен нити ми то нешто значи, поготово имајући у виду да су све погазили - навео је Додик новинарима у Бањалуци.

       Он напомиње да су постојала и обећања Запада да ће се, када дође до кандидатског статуса, завршити међународна управа у БиХ, али је они још ојачавају.

       - Према томе, неки обим лажи постоји у континутитету на тим питањима - истакао је Додик.

       Додик је констатовао да Запад и даље задржава лажног високог представника у БиХ као и судије у Уставном суду БиХ.

       "Какав је то кандидат за ЕУ којим моделирају странци у извршним властима?", упитао је Додик.

       Он је истакао да је базична Европска вредност да грађани БиХ одлучују о томе да ли ће ући у ЕУ, а не странци.

       - То говори да ћемо ући у неке друге проблеме. Поздрављам, нисам против, али не очекујем ништа - нагласио је Додик.

       Министри из Савета ЕУ за опште послове постигли су јуче договор да БиХ треба формално да постане кандидат за придруживање европском блоку, у препоруци коју лидери Уније требају да усвоје у четвртак, рекле су дипломате.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари