Додик: Ердоган је одржао реч да ће доћи, утврдили смо рокове за аутопут Београд-Сарајево

ТУРСКИ ЛИДЕР: НЕФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ НА НИВОУ БиХ ШТЕТИ СВИМА

* Нагласио да ће Председништво БиХ од Савета министра затражити да се реши питање моста на Сави, што је веома битна ствар код изградње ауто пута

* „Нема никаквих назнака да је Косово самостална држава и у оквиру тог формата Тачи је био и позван. Ја нисам овде задужен за социјална питања на међународном плану

____________________________________________________________________

         МИЛОРАД Додик, председавајући Председништва БиХ изјавио је након састанка са Реџепом Тајипом Ердоганом да га је информисао да осам месеци након избора у БиХ није конституисана власт, те да је турски председник закључио да то није добро и да то штети свима, а не само БиХ.

         Састанку су присуствовали и чланови Председништва Шафик Џаферовић и Жељко Комшић, а Додик је новинарима казао да је захвалан Ердогану што је испунио обећање које му је дао у Анкари -да ће доћи у БиХ.

         "Разговарали смо о више видова сарадње, а утврђени су и рокови за изградњу ауто пут Београд-Сарајево", додао је Додик и казао да ће о томе више детаља саопштити у наредном периоду.

         Он је нагласио да ће Председништво од Савета министра БиХ затражити да се реши питање моста на Сави, што је веома битна ствар код изградње аутопута.

         Ердоган ће сутра на Јахорини учествовати на самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП), којим БиХ завршава једногодишње председавање овим процесом.

         Додик је казао да неће ићи на Косово када се буде одржавао наставак споменутог форума.

         "У оквиру овог форума ће бити 4 или 5 председника држава. Захвалан сам Ердогану што је одржао обећање када смо га позвали у Анкари да дође и дошао је овде данас", казао је Додик, нагласивши да је стигао и председник Албаније.

         Додик треба да сутра на Јахорини обиђе инфраструктурне радове који се изводе на овој планини, најављено је из Олимпијског центра "Јахорина".

         На тој планини су у току озбиљни инвестициони пројекти у које је уложено више од 30 милиона КМ.

         Српски члан и председавајући Председништва БиХ поново је, иначе, коментарисао  недолазак Хашима Тачија на самит СЕЕЦП, поновивши да нема осећај према томе да ли долази или не, те да ће, како је рекао, можда бити лакше што не присуствује.

         Додик је поновио да Косово није признато од БиХ и још неколико земаља чланица СЕЕЦП-а, те да је раније договорено, а „Косово“ пристало, да у фусноти само пише да је то Приштина.

         "Нема никаквих назнака да је то самостална држава и у оквиру тог формата Тачи је био и позван. Ја нисам овде задужен за социјална питања на међународном плану", рекао је он.

         Додик је става да Тачијева озлојеђеност иде дотле да често спомиње Републику Српску и да не може да очекује да позитиван однос према томе.

         "С друге стране, док год Приштина и Београд не реше проблеме то за нас остаје питање за које нећемо дати било какву сагласност за кретање Косова ка било каквим међународним институцијама", поручио је српски члан Председништва БиХ.

         Додик је оценио да се Тачи на овај начин обрачунава, те да је желео да скрене пажњу на себе. 

         Додик је за РТРС рекао да ће централни догађај у оквиру самита СЕЕЦП бити одржан на Јахорини, где ће се разговарати у формату председника држава чланица СЕЕЦП или шефова делегација влада о томе шта је урађено у прошлој години и шта би могли бити циљеви наредног времена.

         "Желимо да сагледамо све до сада урађене ствари, којих је врло мало. Многе земље су пролазиле кроз изборе тако да није било могуће радити на конкретним стварима, али је неколико важних иницијатива у вези сарадње у погледу очувања мира, сарадње на економском плану, те на развоју инфраструктуре", оценио је српски члан Председништва.

         Он је рекао да ће у фокусу остати потреба да се разговара о стабилизацији и учвршћивању мира.

         Према његовим ријечима, ургентне тачке јесу питања између Београда и Приштине, као и чињеница да у БиХ још није успостављена структура Савета министара онако како то траже изборни резултати.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари