Додик: Џаферовићу и Комшићу је Српска аут, као што је мени БиХ аут

ТАЧИ РАЗМИШЉА О БЛИЦ-КРИГУ НА СЕВЕРУ КОСОВА, АЛИ ЈЕ СРБИЈА ПОПРАВИЛА СТАЊЕ СВОЈЕ ВОЈСКЕ“

* Председавајући Председништва БиХ за јубиларни број „Гласа Српске“: „У Сарајеву је на сцени је једна инертна, трома структура, потпуно зависна од страног интервенционизма. Сада, додуше, имају нову ситуацију да наша страна не пристаје на тај интервенционизам“

* О аутопуту Београд-Сарајево: „Турска компанија прихватила је да са 'Аутопутевима РС' ради на две трасе, од Раче до границе са Брчко дистриктом и од Источног Сарајева до Вишеграда. Отишли смо даље него ФБиХ. Та компанија већ у наредном времену има намеру да крене у изградњу моста на Рачи који би био у профилу аутопута и цео пројекат финансирала би Србија“

* „Друга ствар је производња меса за турско тржиште. Негде око 2.000 породица би било укључено у то. Турци би овде формирали своју фирму, државну, и они би правили уговоре са узгајивачима и обезбеђивали финансирање и контролу, закупили би клаонице и радили на начин на који они раде. Најесен ће 900 или 1.000 породица у РС бити ангажовано и имати директну корист од тога“

* „Прича о МАП-у је камуфлажа. Странке из ФБиХ желе да остане овај Савет министара са подобним министрима из Републике Српске и то је њихов главни циљ. Наша политика је политика војне неутралности. Глобално су се променили односи. Сам улазак БиХ у НАТО за РС је неприхватљив. Ми уопште не желимо ни да кренемо на тај пут“

* „Имамо право на идентификацију и ја ћу на томе да инсистирам. Питање је дана када ће се застава Српске појавити на столу испред мене на свим састанцима“

_________________________________________________________________

         НИЈЕ било потребно осам мјесеци председавања, разочарао сам се већ након пар дана, рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик у одговору на питање да ли је осам месеци након што је постао први човек у Председништву разочаран јер готово ниједна ставка из његовог говора на инаугурацији није спроведена у дело, најмање његовом кривицом.

         А заложио се у том говору за кандидатски статус за чланство у Европској унији, реформу правосуђа, одлазак странаца из Уставног суда БиХ, укидање ОХР-а - ствари које би, колико год то парадоксално звучало, ојачале суверенитет БиХ.

         "Тамо, у Сарајеву, на сцени је једна инертна, трома структура, потпуно зависна од страног интервенционизма. Сада, додуше, имају нову ситуацију да наша страна не пристаје на тај интервенционизам. Али јасно је да је Председништво значајно подељено између мене, те Шефика Џаферовића и Жељка Комшића. Они јединствено делују када су политичка питања на сцени, њима је Република Српска аут, као што је мени БиХ аут. Одређене разлике имају тек у вези са економијом", рекао је Додик у интервјуу за јубиларни број "Гласа Српске".

         Говорећи о економском плану, Додик је рекао да ту ствари иду доста боље, посебно када је у питању аутопут Београд-Сарајево.

         "Турска компанија прихватила је да са 'Аутопутевима РС' ради на две трасе, од Раче до границе са Брчко дистриктом и од Источног Сарајева до Вишеграда. Отишли смо даље него ФБиХ. Та компанија већ у наредном времену, колико сам разумео, има намеру да крене у изградњу моста на Рачи који би био у профилу аутопута и цео пројекат финансирала би Србија, што је добра порука. Друга важна ствар тиче се уређења тржишта производње меса. Оно што сам тражио у Турској јесте да из ланца избацимо разне врсте спекулација које су биле присутне.

         - Председник Ердоган је реаговао на предлог да корист имају они који тове стоку и сав модел да буде усмерен према њима. Мислим да смо на добром путу. Негде око 2.000 породица би било укључено у то. Турци би овде формирали своју фирму, државну, и они би правили уговоре са узгајивачима и обезбеђивали финансирање, контролу и преузимање робе, закупили би клаонице и радили на начин на који они раде. Циљ је да они који тове имају користи. Имаћемо ситуацију на јесен која ће омогућити да 900 или 1.000 породица у РС буде ангажовано и има директну корист од тога. И сам Ердоан тражи начин да помогне читавој БиХ и видео сам да Српска од тога може да има користи", каже Додик.

Неће нас ваљда нападати Србија и Хрватска?

         Незаобилазно је било и питање о НАТО-у, а Додик каже да је прича о МАП-у само камуфлажа и да странке из ФБиХ заправо само желе да "остане овај Савет министара са подобним министрима из Републике Српске и то је њихов главни циљ“.

         „Раније је у БиХ постојао консензус око МАП-а и НАТО-а, али многе ствари су се данас промениле. Нема разлога да ми сада ризикујемо и да се повинујемо одлукама које су раније донесене. Наша политика је политика војне неутралности. Глобално су се променили односи.

         Морамо да размишљамо о свом позиционирању. Сам улазак БиХ у НАТО за РС је неприхватљив. Међутим, та прича о МАП-у, односно том Годишњем националном плану и постоји да би БиХ била постепено моделирана, како би нека нова генерација политичара олако то питање завршила. Ми уопште не желимо ни да кренемо на тај пут. Може НАТО да то третира како хоће, али одлука органа БиХ о томе не постоји. Зато Бошњаци покушавају да пошаљу тај план јер како НАТО може да дјелује према БиХ ако нема тај план", прича Додик за "Глас Српске".

         Он додаје да Република Српска 2009. године можда ништа друго није могла већ да се залаже за НАТО пут, али да је сада позиција Српске другачија.

         "Шта је тада Република Српска могла? То говори о промени наше позиције. Можда тада ништа друго нисмо могли. На крају крајева, тада је и политика наших пријатеља и партнера из Србије, па чак и Русије била нешто другачија. Русија је била предложила сарадњу са НАТО-ом. Све се то променило. Зашто бисмо ми сад губили пријатеље? А шта добијамо? Шта је добила Хрватска? Многи други? Кажу добили су безбедносни систем. Од кога ми можемо да будемо нападнути? Србије? Хрватске? Не, овде је безбедносни проблем тероризам. Хипотетички опет,  у глобалном сукобу, ако би се десио, нама би најбоље било да останемо неутрални. У противном ћемо бити збрисани. И за Бошњаке је боље да буду неутрални. Замислите, једна Швајцарска је у Другом светском рату успела да остане неутрална, крај Хитлера који је граничио са том Швајцарском. И није порушена. А видите Београд, који је био на савезничкој страни. Порушен 1941, а онда су га срушили и савезници кад су изгонили Немце. Ја не могу да верујем да људи не виде бенефите. Ово што радимо није приступање неком другом савезу", каже Додик.

Американац ми је још пре две деценије рекао

да ће овде доводити друге људе

         На питање зашто је одустао од захтева да застава Републике Српске мора бити истакнута на свим местима где седи, Додик каже да је застава увек ту.

         "Застава је ту, на мом реверу. Све делегације пре неколико дана на Јахорини имале су заставе на реверу. Тачно је да сам покушао да неке ствари променим. У Председништву је било доминантно истицање две заставе, обе су биле заставе БиХ, али сам то тумачио као да је једна застава БиХ, а друга ентитета ФБиХ и онда сам тражио да се стави и застава Српске. Нађено је решење да се избаци једна од тих застава и сада тамо више немате две заставе, него једну и договорили смо се да покушамо путем измена одређених прописа да то решимо. Остало је да чекамо Савет министара.

         - Променио сам ситуацију тиме што сам испред свог кабинета, у ходнику, ставио на јарбол заставу Српске која тамо стоји и коју сви виде јер крај ње се налази и сала за састанке. Они су покушали да то склоне по ноћи, али нашли смо начин како да то више не раде. Дакле, нисам успеео скроз у намери, али делимично јесам. Али сматрам да је БиХ састављена од два ентитета и да у представљању БиХ не би требало да буде она застава коју је наметнуо високи представник. Имамо право на идентификацију и ја ћу на томе да инсистирам. Питање је дана када ће се застава Српске појавити на столу испред мене на свим састанцима", рекао је председавајући Председништва БиХ.

         Додик је говорио и о мигрантској кризи, одласку младих из БиХ, али и плановима Запада за наше подручје:

         "Био сам председник Владе од 1998. до 2001. када ме је заменио Младен Иванић. И у неком периоду након тог мандата срео сам се са високопозиционираним човеком у Америци. Причали смо о свему и он ме тада питао зар ти не делује да се овај простор пацифицира како би овде могли да се населе неки други људи са неким другим вредностима. Сматрао сам тада да је то глупост, али нисам заборавио ту причу. А зар управо ова прича о мигрантима није то? И онда видите да неки план постоји у свему томе. Кад би неко правио озбиљне анализе и хтео да буде објективан, морао би да се упути у неке ране студије које су пре 30 година говориле о томе да западна цивилизација упада у проблем, да се смањује прираст становништва, да ће за 30 или 50 година доћи до дебаланса у погледу радне снаге и да мора размишљати о алтернативама. Све ово што радим ме уверило да је ово што се нама десило око распада Југославије направљено да људи овде буду јефтинији", рекао је Додик.

Српској и БиХ не дају на финансијско тржиште Европе

         На питање новинара, на шта тачно мисли председавајући Председништва одговара:

         "Овде ћете чути медије како питају а шта ради власт. Веома се тешко супротставити ако је државна политика Немачке да привуче младе људе и да им неке бенефите. Јесте да ми морамо да реагујемо, али морамо рећи да је то државна политика тих земаља да прихвате младу радну снагу за коју не плаћају образовање. Немачка је шездесетих била у проблему. Многи су тада отишли, нису се вратили. Кад напуне своје квоте, онда се то мало заустави. Онда не можете ни визу да добијете, а камоли радну дозволу. Кад сте им потребни, све може. Данас је довољно да имате неког рођака са неком малом фирмом, да он напише позивно писмо да сте му потребни као радник и да одмах добијете тамо радну дозволу. То није могло пре пет година никако да се деси.

         - И сад овде постоје као невладине организације које су формирале владе тих западних земаља које овдје форсирају причу да ништа не ваља и онда они овде праве апатичне људе. Не кажем да овде тече мед и млијеко, али ја говорим да је то креација. Ми смо овде затворени, не може ни БиХ ни Српска изаћи на финансијско тржиште Европе као што раде друге земље. Направите анкету о тим људима који су отишли пре годину дана и питајте их како су.

         На констатацију новинара "Гласа" да људи одлазе јер су разочарани у систем због "корупције, непотизма и министара са фалсификованим дипломама" Додик одговара:

         "Има тих проблема. То је дефинитивно. Али тај систем болоњског образовања наметнула је ЕУ. Они хоће да праве људе за себе, а не за нас. Катастрофално је да се ми овде не успевамо бавити капиталним питањима. Ја не успевам, ево то је мој највећи неуспех у политици, јер нисмо успели да направимо десет бизнисмена који би могли да се носе у регионалној конкуренцији. Не може, чим крене нешто, одмах је нека корупција, одмах СИПА упада. Па Слободан Станковић не излази са испитивања и нико неће да се извини кад погреши. Јесам ли био пет година под истрагама па опет траже неку нову врсту спекулације?

         - У ФБиХ нико никог не дира. СИПА не дира, судови не дирају. Имате најмање пет приватника који имају промет милијарду марака. Овде чим се неко дигне да ради, одмах долази СИПА. Ми смо овде положили камен темељац за зграду РТРС-а, нисмо се ни окренули, почела је истрага против мене, Слободана Станковића и Драгана Давидовића. Четири године трајало. И онда имате медије који то проблематизују, имате те твитераше и аналитичаре, свашта насоле, то иде у јавни простор. Када је била прича коју је смислио онај Маргетић о десет милиона које наводно мој син има, сва хајка се дигла, а када сам га тужио и добио, нико није објавио. Ми сви заједно и ви који имате неповерење према политичарима и неким људима, пробајте да се мало издигнете и мало видите где смо у окружењу. Како је могуће да све што долази од стране тих НВО које плаћа Запад да је то баш најбоље?".      

Подршка сваком потезу Србије

         Незаобилана тема био је и "наступ" председника Албаније Иљира Мете на Јахорини пре неколико дана, који је "позвао БиХ да призна независност Косова".

         "Они сматрају да је Косово независно, Мета је тражио од БиХ да то призна, а наравно, то тражи и од Србије. Рекао сам му да од нас то не може да очекује, да ми подржавамо само оно што договоре Приштина и Београд. Наравно, и премијерка Брнабић је веома јасно рекла да то може да буде само провокација. Оно што је очигледно су нови процеси који могу имати различите импликације и питања зашто неко може, а неко не, или да будем прецизнији, зашто то могу Косово и Албанија, а не могу Српска и Србија", каже Додик.

         Он каже да ће "раст албанског национализма бити све већи".

         "Кад одем у иностранство, чешће се виђам са амбасадорима Србије него са овима из БиХ. Европа сматра, односно онај део који признаје Косово, да је та прича о њиховим амбасадама уредна. Али, тај раст албанског национализма биће још већи у наредном времену", прича Додик.

         Он каже да Хашим Тачи размишља о блицкригу на Косову, али да је Србија спремна да реагује.

         "Познато је да Хашим Тачи и та дружина размишља о блицкригу на северу Косова и Метохије, али спремност Србије да реагује није ништа мања и не треба занемарити ту спремност. Сам Александар Вучић је говорио да се Србима више неће десити нешто слично “Олуји”. Могу да посведочим у задњих пет година да је Србија поправила стање своје војске. Али, треба избећи насиље. Ми смо одавде рекли да не дајемо пристанак да БиХ призна Косово. Рекли смо да идемо за оним што ради Београд и оно што Србија учини или не учини, ми ћемо да стојимо иза тога. То је јасна ситуација. Ако дође до екстремних ситуација, ми ћемо бити на страни Србије", истиче Додик.

         (Глас Српске)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари