Додик: Џаферовић вршио притисак на председницу Швајцарске да говори о „геноциду“ у Сребреници

ПИСАО СИМОНЕТИ ЗОМАРУГИ ДА ЗНА ДА ЈЕ ТО ТРАЖИО ПРЕКО ЊЕНОГ КАБИНЕТА     

* У писму замолио Зомаругу да Џаферовићеве ставове и захтеве схвати као његове личне ставове, који ни на који начин не одражавају званичан став БиХ, те додао да је најгрубље злоупотребио институцију Председништва БиХ, у коме се одлуке доносе консензусом сва три члана Председништва БиХ

______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је у писму упућеном председнику Швајцарске Конфедерације Симонети Зомаруги да је информисан да је бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић вршио директан притисак на њен кабинет да измени видео-поруку комеморативном скупу у Сребреници уз експлицитан захтев да њено обраћање мора да садржи реч "геноцид".

        Додик је замолио Зомаругу да Џаферовићеве ставове и захтеве схвати као његове личне ставове, који ни на који начин не одражавају званичан став БиХ, те да је најгрубље злоупотребио институцију Председништва БиХ, у коме се одлуке доносе консензусом сва три члана Председништва БиХ.

        "На овај начин господин Џаферовић нанeо је огромну штету нашим билатералним односима. Оваква врста притиска и цензуре не само да није дипломатски примерена, него може озбиљно да наруши наше пријатељске односе", навео је Додик у писму.

        Он је навео да је Швајцарска Конфедерација примјер децентрализоване земље у којој се уважавају језичке, верске и етничке разлике, док је са друге стране БиХ и даље земља у којој бошњачки представници злуопотребљавају заједничке институције БиХ, стављајући их у службу искључиво бошњачког народа и заштиту његових интереса, а на штету Срба и Хрвата, саопштено је из кабинета српског члана Председништва БиХ.

        "Користим ову прилику да изразим захвалност Швајцарској Конфедерацији и свим њеним грађанима на несебичној помоћи, коју пружате Републици Српској, БиХ и другим земљама Западног Балкана. Ваша земља дала је значајан допринос обнови Републике Српске и БиХ, али и изградњи мира, јачању здравственог сектора, тржишне економије и на пољу образовања", навео је српски члан Председништва БиХ у писму.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари