Додик: Долазак миграната у БиХ и одлазак наших у земље ЕУ - стратешка подвала земљама западног Балкана

УПОЗОРИО: ПРОБЛЕМ ОДЛАСКА СТАНОВНИШТВА НЕ ТРПИ ОДГАЂАЊЕ – ПОТРЕБНА СУ ХИТНА РЕШЕЊА

* „Ако је с друге стране велика и моћна Немачка, која је не тако давно, преко канцеларке, видео поруком, позвала становништво западног Балкана да попуни мањак радне снаге у Немачкој, онда је прилично јасно са каквим изазовом се суочава и Република Српска, али и цео западни Балкан

* „Истовремено имамо и проблем илегалних миграција, које на простору БиХ више подсећају на процес колонизације из прошлог века. У БиХ долазе мигранти из потпуно страног цивилизацијског оквира, без иједног документа, у добу које неизбежно поставља питање њихове прошлости, мисли се на ангажаман у неким од ратова на Блиском истоку, док у западну Европу одавде одлазе углавном млади и образовани људи, занатлије, са исправним документима, културолошки и цивилизацијски јако слични становницима западне Европе

* За једну Немачку питање доласка радника из земаља западног Балкана само је социјално питање, за Републику Српску и БиХ долазак миграната је прворазредно безбедносно, потом хуманитарно, и тек на крају и социјално питање

______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да проблем одласка становништва из Републике Српске и БиХ поприма забрињавајуће размере и да зато он захтева хитна решења.

        "Да ли су у питању игре моћних, што би се дало и поткрепити озбиљном аргументацијом, или сплет различитих околности и слабости, за шта такође постоји аргументација, није дилема којом би се сада требало бавити. Проблем је реалан и решење не трпи одгађање. Ако је с друге стране велика и моћна Немачка, која је не тако давно, преко канцеларке, видео поруком, позвала становништво западног Балкана да попуни мањак радне снаге у Немачкој, онда је прилично јасно са каквим изазовом се суочава и Република Српска, али и цео западни Балкан", навео је Додик.

        Он је истакао да се као паралелан процес, с тим у вези, намеће питање решавања илегалних миграција, које на простору БиХ више подсећају на процес колонизације из прошлог вијека.

        "С једне стране, имамо процес одласка наших углавном младих и радно способних људи у земље ЕУ, с друге стране имамо колоне миграната, за које не постоји интересовање држава ЕУ. И за мање наивне ово је врло озбиљна случајност", навео је Додик у ауторском тексту са "Српскаинфо".

        "Ако већ ЕУ не затвара границе за радно способне из земаља западног Балкана, за почетак би било корисно да те исте границе отвори и за мигранте са Блиског истока, који, мало по мало, преплављују земље бивше Југославије", навео је Додик.

        Он наглашава да је индикативно да је ова мигрантска рута установљена тако што је ЕУ отворила своје јужне, а затворила северне границе. Између те две границе данас је овећи паркинг за мигранте из више блискоисточних земаља, који, истине ради, говоре да желе да оду, али њихов одлазак даље према ЕУ не помаже нико, на начин како су помагани да дођу до ове дестинације.

        "Решавање питања одлива становништва и миграција у тесној су вези и мораће се решавати озбиљнијим приступом него што смо га имали до сада. И што је важније, ова питања неће се моћи решавати без оних који су утицали на те процесе. Ту се мисли на ЕУ", наводи Додик.

        Ако неко и сматра да су само и искључиво власти у Републици Српској и БиХ, без обзира на ком нивоу биле, одговорне за одлазак становништва одавде, истиче он, поставља се питање зашто то становништво није ишло раније у овом броју.

        "Плате су овде одувек биле ниже него у западној Европи, мора се отворено признати, и правна сигурност је одувек била снажнија у земљама ЕУ, која има и вишедеценијску политичку стабилност. Али, људи одавде одлазе тек у неколико последњих година, јер раније нису могли, све и да су хтели", сматра Додик.

        Отварањем граница за раднике из других земаља, конкретно у Немачкој, навео је он, отвориле су се и руте радно способних са Балкана, само је разлика између ове две руте о којима је реч више него драстична.

        Додик истиче да у БиХ долазе мигранти из потпуно страног цивилизацијског оквира, без иједног документа, у добу које неизбежно поставља питање њихове прошлости, мисли се на ангажман у неким од ратова на Блиском истоку док у западну Европу одавде одлазе углавном млади и образовани људи, занатлије, са исправним документима, културолошки и цивилизацијски јако слични становницима западне Европе.

        "Зато ове миграције, у оба смера, легитимизују сумњу да је на сцени стратешка подвала земљама западног Балкана. За једну Немачку питање доласка радника из земаља западног Балкана само је социјално питање, за Републику Српску и БиХ долазак миграната је прворазредно безбедносно, потом хуманитарно, и тек на крају и социјално питање. Овим се не покушавају амнестирати евентуалне домаће слабости које су појединце охрабриле на одлазак. Али, чињеница да је неко тамо негде већ отворио врата, свакога ко се колеба већ је учинила путником", навео је он.

        Додик каже да је зато неопходно почети образовати људе за радна места, а не за биро за запошљавање, увести више реда у систем образовања, радити и даље на растерећењу привреде која мора бити још конкурентнија.

        "Правну и политичку сигурност треба дићи на виши ниво. Политика повећања плата, коју већ води Влада Републике Српске, мора бити подржана, јер је и та политика у Функцији борбе за останак људи овдје. И Република Српска и ФБиХ мораће редефинисати услове за издавање радних дозвола за стране држављане, јер већ сада се мора размишљати о обезбеђивању неопходне радне снаге коју тражи тржиште", нагласио је Додик.

        Како је навео, проблем илегалних миграција нарастао је до ових размера због неодговорности људи од којих се очекивало да проблем реше, те додао да су се одговорни понашали у крајностима, од потпуног негирања да проблем постоји, до одсуства контроле проблема, који је до те мере ескалирао да постоје озбиљни безбедносни изазови на подручју Бихаћа и тог дела Федерације БиХ.

        "Ако се не заузме јасан став према питању миграција, и хитно не усагласе начини како ће се то питање решити, БиХ би требало да се спреми и за нови изазов: унутрашње миграције", закључио је Додик.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари