Додик: Ђукановић не може добити битку против СПЦ, он ће бити – политичка жртва

ЦРНА ГОРА РАДИ ПРОТИВ СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА И СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ“

* Гостујући на сарајевској Фејс телевизији, српски члан Предсједништва БиХ подсјетио да је Ђукановић некада био Србин, да је предводио српску националну политику у Црној Гори,да је био коректан према СПЦ и оспоравао независност Косова, али да се онда све промјенило, па је сада миљеник политичког Сарајева

* „Никада с њим – нагласио је Милорад ДОДИК - нисам имао пословни однос, никада нисам ништа урадио што би ме могло повезати са том структуром. Признавао сам легитимитет, а он је покушавао да се докаже центрима моћи тако што је клеветао Додика. Рекао је Бајдену да је Додик тројански коњ руске политике на Балкану. Ја њега никада нисам коментарисао – све до вечерас“

_______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да председник Црне Горе Мило Ђукановић не може добити битку против Српске православне цркве и да неће проћи оно што ради да би оспорио српски национални интерес, већ ће бити политичка жртва.

        Додик је гостујући на сарајевској Фејс телевизији подсетио да је Ђукановић некада био Србин, да је предводио српску националну политику у Црној Гори, био коректан према СПЦ, оспоравао независност Косова, али да се онда све променило, те да је сада постао миљеник политичког Сарајева.

        Он је напоменуо да је Ђукановић охрабривао независност Републике Српске и да је "свашта причао о Сарајеву".

        „Између нас је пукло када сам покушавао да нормализујем ствар у односима Републике Српске и Црне Горе, где је он покушавао да то избегне. Ми смо увек били коректни, па и око границе нисмо правили проблеме. Да ми нисмо дали допринос - то се не би решило", рекао је Додик.

        Нагласио је да у овом тренутку не може да дели политике које иду за признање Косова, као и да Црна Гора ради против српских националних интереса и СПЦ.

        „Никада с њим нисам имао пословни однос, никада нисам ништа урадио што би ме могло повезати са том структуром. Признавао сам легитимитет, а он је покушавао да се докаже центрима моћи тако што је клеветао Додика. Рекао је Бајдену да је Додик тројански коњ руске политике на Балкану. Ја њега никада нисам коментарисао – све до вечерас", рекао је Додик.

        Он је објаснио како је само гласао против тога да Ђукановић посјети БиХ у условима када српски народ у Црној Гори, незадовољан донесеним законским решењем, масовно протествује.

        „Можда не треба баш да долази, можда и због њега самог, јер ће га сви питати о чему се сада тамо ради", рекао је Додик, те подсетио да су бошњачки и хрватски члан Председништва БиХ инсистирали да Ђукановић дође.

        - У овом тренутку, Ђукановић је за СПЦ припремио голготу, донeо закон који није демократски у смислу признавања вредности које има црква, то је било подмукло, оценио је Додик, док је са Исламском верском заједницом, Католичком црквом и Јеврејском заједницом направио посебне уговоре о њиховим правима.

        „За СПЦ је наметнуо закон у коме треба да деградира њено постојање и имовину. На крају је рекао да не може да направи државу која нема цркву. Нек прави цркву, ко му брани, али што на терет СПЦ", рекао је Додик.

        О Мирашу Дедеићу, поглавару канонски непризнате црногорске православне цркве, Додик је рекао да у Црној Гори слови за "особењака, лудака", али да га у Сарајево доводе јер клевета Србе.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари