Додик: Ђукановић је поводом `Сребренице` стао на страну муслимана и погоршава стање у БиХ

 „ЏАФЕРОВИЋ ЈЕ ПОЗИВАЊЕМ СТРАНИХ ДРЖАВНИКА У ПОТОЧАРЕ ЗЛОУПОТРЕБИО ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ“

* Из писма српског члана Председништва БиХ Шефику Џаферовићу: „Упознат сам да сте 5. фебруара упутили позивнице предсједницима неколико држава, директорима и шефовима међународних организација, као и амбасадорима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године чиме сте злоупотријебили функцију и институцију Предсједништва БиХ јер сте послали нетачну поруку да Предсједништво БиХ учествује у организацији споменутог скупа“

* Из писма које је упутио Милу Ђукановићу: „Покушаји 'виктимизације' једног народа и стварање 'злочинца' од других, доприноси даљим подјелама ионако подијељеног друштва у БиХ. Вашим ставом сврстали сте се на страну искључиво представника једног народа и мијешајући се у унутрашња питања БиХ додатно сте нарушили ионако сложене унутрашње односе у БиХ“

_________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо бошњачком члану Председништва Шефику Џаферовићу у којем је указао да је слањем позивница појединим званичницима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима злоупотребио позицију и саму институцију Председништва.

        „Упознат сам да сте 5. фебруара упутили позивнице председницима неколико држава, директорима и шефовима међународних организација, као и амбасадорима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године чиме сте злоупотребили функцију и институцију Председништва БиХ јер сте послали нетачну поруку да Председништво БиХ учествује у организацији споменутог скупа", истакао је Додик у писму.

        Српски члан Председништва БиХ нагласио је да та тема никада није била на дневном реду седница Председништва БиХ, нити је слање позивница за обележавање годишњице злочина у Сребреници заједнички став Председништва БиХ, наводећи да је Џаферовић слањем позивница злоупотребио позицију члана Председништва БиХ, као и саму институцију.

        "Господине Џаферовићу, подсећам Вас да сте позивнице могли да упутите само приватно или као члан организационог одбора за обележавање злочина у Сребреници, а ни у ком случају у име Председништва БиХ, без сагласности и осталих чланова Председништва БиХ. Овим чином не само да сте злонамерно злоупотребили позицију, већ сте обманули државнике и амбасадоре", констатовао је Додик.

        Он је у писму подсетио Џаферовића да у БиХ живе три конститутивна народа - Срби, Хрвати и Бошњаци, и да БиХ чине два ентитета - Република Српска и Федерација БиХ, саопштено је из кабинета српског члана Председништва БиХ.

        "У том погледу, Председништво БиХ одлуке о вођењу спољне политике може да доноси само консензусом, што Ви нисте поштовали и тиме сте прекршили Устав БиХ", нагласио је Додик у писму.

        Он је навео да је Џаферовићу познато да су за Србе и српски народ догађаји у и око Сребренице једнострано приказани, да су у и око Сребренице страдали и Бошњаци и Срби и други народи и да се због тога злочини само над једним народом не могу квалификовати као геноцид.

        „Зато сматрам да би требало да уважавате и ставове српског народа у вези са овим питањем, који су Вам јако добро познати", поручио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у писму упућеном Џаферовићу.

        Додик је обавестио председника Црне Горе Милу Ђукановићу да му је позивницу да присуствује комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године самоиницијативно упутио бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић, те да о томе никада није разговарано на сједници Председништва.

        "Желим да Вас обавестим да је позивницу Вама и другим председницима држава, представницима међународних организација и амбасадорима самоиницијативно упутио бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић. О обележавању комеморативног скупа и позивању шефова држава и влада никада није одлучивало Председништво, односно о њему се није расправљало на сједници Председништва БиХ, које је задужено за вођење спољне политике БиХ, тако да Председништво БиХ тим поводом није ни заузело став", истакао је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

        Додик је нагласио да је слањем позивнице Џаферовић злоупотребио функцију и институцију Председништва БиХ и тиме обмануо и државнике и амбасадоре на чије адресе су позивнице упућене.

        У писму упућеном Ђукановићу, Додик је истакао да Председништво БиХ ни на један начин не учествује у обележавању комеморативног скупа у Сребреници, те да је упућивање позивница лични гест Џаферовића, а не став колективног органа Председништва БиХ у којем седе три члана, односно представника три конститутивна народа у БиХ - Срба, Хрвата и Бошњака.

        "Квалификације трагичних догађаја у Сребреници, које је изнeо Џаферовић у свом позивном писму, а које сте и Ви на исти начин изнели, апсолутно су нерпихватљиве, једностране и сигурно не доприносе процесу помирења. Као што би требало да Вам је познато, у трагичном грађанском рату у БиХ настрадао је велики број деце, жена и мушкараца свих националности, разорена је приватна и јавна имовина, те је велики број лица напустио своје домове.

        Такође, као председнику суседне земље, требало би да Вам је познато да је жртава било на свим зараћеним странама. У трагичном сукобу у БиХ, сви су ратовали против свих, али нажалост, жртве су и данас, 25 година након окончања сукоба, предмет политичке манипулације", истакао је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

        Српски члан Председништва БиХ је навео да сваки изгубљени живот представља ненадокнадив губитак за ову земљу и не може бити мање или више значајан од других живота.

        "Покушаји 'виктимизације' једног народа и стварање 'злочинца' од других, доприноси даљим поделама ионако подијељеног друштва у БиХ. Вашим ставом сврстали сте се на страну искључиво представника једног народа и мешајући се у унутрашња питања БиХ додатно сте нарушили ионако сложене унутрашње односе у БиХ", закључио је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари