Додик: Дан Републикe Српске оспоравају они који би да Србе врате „под Турке“

СРБИ СЕ ВЕЋ ВОЗЕ „9. ЈАНУАРОМ“, ЖИВЕ У УЛИЦАМА „9. ЈАНУАР“ – ТО НЕ МОЖЕ ПОНИШТИТИ НИКАКАВ СУД

Херцеговачки устанак против Турака

* Република Српска је 9. јануара 1992. само добила име, али је потреба за њом и борба за њу почела још у 15. веку, доласком Турака на ове просторе. Њеним формирањем је заустављено урушавање српске националне идеје

* „Република Српска је наш одговор за сва страдања, понижења и омаловажавања којима су нас као народ излагали стотинама година, покушавајући да затру нашу националну и верску свест, што су покушали и 90-их година прошлог века. Зато је Република Српска најсјајнији бисер српске историје, јер ништа се тако дуго, тако мучно и уз толике жртве није стварало

* „Расправе када је настала Република Српска и укључивање Уставног суда БиХ у ту причу видим као јед оних који се не мире што је уопште створена. Одлука Уставног суда БиХ не може да промени историју нити може да утиче на осећања људи у Републици Српској. Уставни суд БиХ није свакако институција где би ми требало да тражимо дозволу шта и када да славимо

_______________________________________________________________

        РЕПУБЛИКА Српска је вишевековна идеја и тежња српског народа да живи у својој држави слободно, а ова генерација је очигледно имала историјску улогу да ту идеју материјализује и тај сан оствари, истакао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

        Поводом 9. јануара - Дана Републике, Додик је изјавио Срни да је проглашавањем Републике Српске заустављено континуирано урушавање српске националне идеје, које је на овим просторима присутно од доласка Турака, преко Аустроугара, комуниста, па све до данас.

        Срби на овим просторима, рекао је Додик, никада се нису мирили са улогом коју су им наметали различити освајачи, а своје родољубље су исказивали према Србији о којој су баш овде спевани најлепши стихови родољубиве поезије на српском језику.

        Он је нагласио да је Република Српска 9. јануара 1992. само добила име, али с ове дистанце јасно је да је потреба за њом и борба за њу почела још у 15. веку, доласком Турака на ове просторе.

        Према његовим речима, за Републику Српску су се дизали херцеговачки устанци, за њу су људи гинули у балканским, потом и у два светска рата, а у њеним темељима су и жртве Доње Градине, Пребиловаца, Гаравице, Брода на Дрини и бројних мање или више знаних стратишта.

        "Република Српска је наш одговор за сва страдања, понижења и омаловажавања којима су нас као народ излагали стотинама година, покушавајући да затру нашу националну и верску свест, што су покушали и 90-их година прошлог века. Зато је Република Српска најсјајнији бисер српске историје, јер ништа се тако дуго, тако мучно и уз толике жртве није стварало", констататовао је српски члан Председништва БиХ.

        Он је нагласио да би генерације које протекле три деценије живе и раде у Републици Српској требало да имају пуну свест о историјској улози која им је намењена.

        "Расправе када је настала Република Српска и укључивање Уставног суда БиХ у ту причу видим као јед оних који се не мире што је уопште створена, јер су отворили полемику о толико очигледним и необоривим чињеницама. Одлука Уставног суда БиХ не може да промени историју нити може да утиче на осећања људи у Републици Српској. Уставни суд БиХ није свакако институција где би ми требало да тражимо дозволу шта и када да славимо.

        Ми се већ возимо '9. јануаром', живимо у улицама '9. јануара', ми наш Дан Републике живимо у реалном животу, и то се не може истерати никаквим судом о којем противници Републике Српске говоре и ових дана. Ми своје празнике поштујемо, не зато што је тако прописао закон, већ зато што је то дан у коме су испуњене наше вишевековне жеље да живимо слободно и на своме, не угрожавајући било кога", истакао је Додик.

        Он је додао да позиви на процесуирање оних који славе Дан Републике Српске нису ништа друго него покушај свођења Срба на положај од 15. века па до 9. јануара 1992, а точак историје не може се вратити.

        Коментаришући ситуацију у којој српски народ дочекује Дан Републике ове године, Додик је истакао да је криза, кроз коју пролази цели свет, дала још једну потврду значаја Републике Српске, која се од почетка пандемије до данас показала као одговорна земља према сваком свом становнику.

        "Невоља која нас је снашла показала је све капацитете које имамо, показала је стручност која је стављена у функцију одбране живота, инфраструктуру у коју се улагало годинама. То је такође Република Српска. Она која нам гарантује слободу али и право на живот и у овом случају право на достојанствено лијечење. Никоме то право није ускраћено нити је било ко у Републици Српској изгубио живот јер за њега није био кревет, респиратор или било које друге врсте подршке", нагласио је Додик.

        Он је у изјави за Срну рекао да то види као победу наше Републике, која је као и свих протеклих година била на услузи својим грађанима, не питајући их које су нације или вјере, којој партији припадају или ком се богу моле. 

        "Велика је то победа Републике Српске и народа који у њој живи", закључио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари