Додик: Брзо ћемо са СДА и ХДЗ утврдити принципе за формирање власти на нивоу БиХ

„НЕЋЕ ТО БИТИ НИКАКВА КОАЛИЦИЈА НИ ПЛАТФОРМА ВЕЋ ПОДРШКА УСТАВНОМ ПОРЕТКУ БиХ“

* „Ниједна страна нема проблем са европским интеграцијама, али оно што је спорно јесу НАТО интеграције. Постоје раније донесени закони и стратегије, али и Резолуција о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, па сматрам да је решење да се констатује да се то питање остави на пажњи и да се приликом доношење одлука у вези с тим уважи мишљење свих страна у БиХ

* „За јуни планирани почетак изградње деонице аутопута од Сремске Раче до Кузмина, добра је вест за Српску, а пре свега за бијељински крај. Не желимо да се та траса завршила на Сави или Дрини него да уђе у Српску и даље се креће према Брчком одакле би крак ишао према Тузли и Сарајеву. Што се тиче Српске, ми бисмо наставили да градимо аутопут од Добоја где смо већ стигли са ауто-путем из правца Бањалуке. Тиме бисмо имали спојену Бањалуку, Бијељину и Београд

_______________________________________________________________________

          МИЛОРАД Додик, председник СНСД, изразио је уверење да ће веома брзо бити потписани принципи за формирање власти на нивоу БиХ који ће, између осталог, потврдити приврженост уставном поретку БиХ и Дејтонском мировном споразуму.

          "То није никаква коалиција, нити платформа, већ принципи који одражавају нашу подршку уставном поретку БиХ, Дејтонском мировном споразуму, међународном капацитету и територијалном интегритету БиХ. Ту нема ништа спорно јер је реч о спровођењу највиших аката на којима се БиХ заснива, а то су Дејтонски мировни споразум и Устав", изјавио је Додик за Срну.

          Он је додао да ће СНСД, ХДЗ и СДА кроз тај папир потврдити приврженост наведеним принципима који нису спорни.

          "Није спорно ништа ни када је реч о борби против криминала и корупције, те разним видовима терористичких и других активности. То је усаглашено као што је усаглашено и опредељење за наставак спровођења економско-социјалних реформи", рекао је Додик.

          Он је нагласио да је остало питање НАТО интеграција, где не постоји сагласност.

          "Ниједна страна нема проблем са европским интеграцијама, али оно што је спорно јесу НАТО интеграције. С обзиром на то да постоје раније донесени закони и стратегије, али и Резолуција о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, сматрам да је решење да се констатује да се то питање остави на пажњи и да се приликом доношење одлука у вези с тим уважи мишљење свих страна у БиХ", истакао је лидер СНСД-а.

          Он је изразио мишљење да ће ускоро бити постигнут договор о принципима за формирање власти у БиХ, јер су НАТО интеграције једина ствар о којој нема сагласност.

          "Верујем да ћемо ускоро одржати састанак на којем би потписали принципе за формирање власти у БиХ чиме би били створени услови да Председништво предложи кандидата за председавајућег Савјета министара и да се изврши подела ресора. Мислим да то неће бити толико тешко јер треба да се зна који ресори у Савету министара припадају којој страни и да се коначно уђе у његово што брже формирање", рекао је Додик за Срну.

          Изградња аутопута Београд-Сарајево

            озбиљан допринос развоју Српске

          Додик је изјавио Срни да је изградња аутопута Београд-Сарајево, чији ће дио пролазити и кроз Републику Српску, озбиљан допринос економском развоју Бијељине, али и целе Семберије и Српске.

          Додик је рекао да је планирани почетак изградње деонице овог аутопута кроз Србију од Сремске Раче до Кузмина, који је планиран за јун, добра вест за Републику Српску, а пре свега за бијељински крај.

          "Не желимо да се та траса завршила на Сави или Дрини него да уђе у Српску и даље се креће према Брчком одакле би крак ишао према Тузли и Сарајеву. Што се тиче Српске, ми бисмо наставили да градимо аутопут од Добоја где смо већ стигли са ауто-путем из правца Бањалуке. Тиме бисмо имали спојену Бањалуку, Бијељину и Београд", истакао је Додик.

          Он је подсетио да је са председником Србије Александром Вучићем пре четири или пет година овај пројекат ставио на дневни ред и да су заједно радили на томе.

          "У јуну ће почети изградња трасе у Србији, а ми разговарамо са турском компанијом која гради ту деоницу да настави даље да гради у Српској. Верујем да ћемо са турском, кинеском или било којом другом компанијом наћи довољно елемената за сарадњу да би Српска наставила, готово у континуитету, са изградњом тог ауто-пута према Бањалуци", каже Додик.

          Он је појаснио да Српска мора да усагласи планске документе и да не сме много да касни.

          "Инсистирам на убрзаном приступу томе. Не желим да изгубимо ни тренутак у могућности да то изградимо", рекао је Додик.

          Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деонице аутопута Сремска Рача-Кузмин између Владе Србије, "Путева Србије" и турске компаније "Ташјапи" потписан је 19. децембра пришле године у Београду.

          Раније ја најављено да ће председник Србије Александар Вучић почетак радова на тој деоници отворити заједно са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком и председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

          (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари