Додик: Бисера Турковић антидејтонски делује, а БиХ доживљава као калифат своје СДА

„БИЛА ЈЕ КАНДИДАТ ЗА ШЕФА МИСИЈЕ БиХ ПРИ НАТО, АЛИ ДА НИЈЕ БЕЗБЕДНОСНЕ ПРОВЕРЕ“

* Српски члан Председништва БиХ указао да је министарска спољних послова у Савету министара БиХ на састанку са заменицима амабасадора и отправницима послова у амбасадама у БиХ износила приватне ставове, односно ставове њене политичке партије

* Милорад ДОДИК  подсјетио и да су угледни медији су писали да је Бисера Турковић, која је тада била амбасадор БиХ у Хрватској, заједно са Харисом Силајџићем омогућавала да у БиХ током рата преко хрватске територије дође 12.000 муџахедина

* Па нагласио: „Таква особа је данас нашла да говори дипломатама о томе да неко други спомиње национализам, а да је БиХ мултикултурна, са вишејезичном и вишерегилијском популацијом. Нека погледа само око себе и видеће колико је Сарајево мултикултурно и вишејезично. Паметном доста

_________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је министар иностраних послова у Савету министара Бисера Турковић на данашњем састанку са заменицима амабасадора и отправницима послова у амбасадама у БиХ износила приватне ставове, односно ставове њене политичке партије иако је састанак сазвала у Министарству иностраних послова као министар, а не приватно као Бисерка Турковић, функционер СДА.

        "Госпођа Турковић, пре свега, треба да зна да је спољна политика БиХ у надлежности Председништва БиХ, те да је за контакте са представницима међународне заједнице надређено Председништво БиХ са којима треба да усаглашава своје деловање, што до сада није радила чиме директно крши Устав БиХ", рекао је Додик Срни замољен да прокоментарише састанак који је Турковићева данас организовала у седишту МИП-у са заменицима амбасадора или отправницима послова у амбасадама у БиХ, мада је позвала лично амбасадоре, да би им објаснила ситуацију у БиХ са своје тачке гледишта.

        Додик је истакао да је очигледно да Турковићева БиХ доживљава као калифат своје странке, па тако и делује износећи неусаглашене и приватне ставове и непогрешиво се уклапа у друштвени амбијент у коме преовлађује екстремистичко понашање.

        "Али, нажалост, у наопаком и поремећеном резоновању, по коме је Турковићева позната, све је могуће, па тако и да у свом обраћању говори да је 'народ у БиХ' мирољубив. Очигледно је мислила на свој народ, док је друга два конститутивна народа, Србе и Хрвате, по обичају заборавила. Да је мислила на све народе у БиХ не би говорила у једнини", нагласио је Додик.

        Српски члан Председништва је оценио да "нема сумње да управо овако, антидејтонско деловање министарке Турковић уноси додатне проблеме у функционисање БиХ, јер има драстичан дефект осећајности за политичку реалност БиХ која се састоји од два ентитета и три конститутивна народа како то каже и Дејтонски споразум, а не од једног народа како би то она да намеће".

        Додик је рекао да је Турковићева позната и по својој, како је рекао, "импозантној" дипломатској каријери које би се свако жив постидeо.

        Он је подсјетио да је 2015. године Турковићева, као дугогодишњи лични дипломата СДА и Бакира Изетбеговића, добила "црвено светло" из Брисела, односно када је одбијена да буде амбасадор Мисије БиХ при НАТО-у јер није прошла безбедносне провере.

        "Подсетићу и да је републикански конгресмен Трент Франкс из Аризоне у јуну 2005. године оштро критиковао Стејт департмент због давања агремана Турковићевој, истичући њену повезаност са, како је тада рекао, радикалном исламском СДА која је од оснивања имала јаке везе са Ал Каидом. Он је тада навео да досије Бисере Турковић сам по себи изазива забринутост, јер је она, заједно са Алијом Изетбеговићем, оснивач странке СДА, која је имала блиске везе са Ал Каидом и другим екстремним исламистичким групама, а своју ранију дипломатску позицију користила је да организује да страни борци - муџахедини долазе у БиХ", нагласио је Додик, наводећи да то није рекао он већ амерички конгресмен.

        Франкс је још тада рекао, каже Додик, да се надао да ће БиХ у САД представљати неко ко ће заступати интересе сва три конститутивна народа у БиХ, а не само Бошњака.

        "Угледни медији су писали да је Бисера Турковић, која је била амбасадор БиХ у Хрватској, заједно са Харисом Силајџићем омогућавала да у БиХ током рата преко хрватске територије дође 12.000 муџахедина и таква особа је данас нашла да говори дипломатама о томе да неко други спомиње национализам, а да је БиХ мултикултурна, са вишејезичном и вишерегилијском популацијом!? Нека погледа само око себе и видеће колико је Сарајево мултикултурно и вишејезично. Паметном доста", поручио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари