Додик: БиХ неће постојати ако буде угрожвала уставна права Републике Српске

„ПОСТОЈАЊЕ БиХ НАЈВИШЕ РИЗИКУЈУ ОНИ КОЈИ ТОБОЖЕ О ЊОЈ НАЈВИШЕ БРИНУ – СДА И ИЗЕТБЕГОВИЋ“

* „Нико се неће играти са српским националним и интересима Републике Српске која ће на нивоу БиХ бити представљена како треба или неће никако, а то никако видите како изгледа

* „Српска зна шта јој припада на нивоу БиХ, али бошњачка политика то не дозвољава. Покушавају да нам пошаљу поруку да ми Срби не можемо да мислимо о својим интересима, него морају они да одлучују шта ће бити наш интерес

* „У пат позицију са Саветом министара се дошло због раније наметнутих решења високих представника. Савет министара је помоћни орган Председништва, а они од њега  покушавају да направе 'владу' БиХ, што по Уставу није и не може да буде

_______________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да се у БиХ мора прихватити Република Српска, са свим њеним уставним правима, или неће бити ни БиХ.

         "Нико се неће играти српским националним и интересима Републике Српске, која ће на нивоу институција БиХ бити представљена како треба или неће никако, а то никако видите како изгледа", истакао је Додик на конференцији за новинаре у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

         Додик је упозорио да они који се наводно највише брину за БиХ, у првом реду лидер СДА Бакир Изетбеговић, у ствари ризикују њено постојање водећи политику која је довела до скоро потпуне блокаде институција.

         Он је рекао да Српска зна шта јој припада на нивоу БиХ, али да бошњачка политика то не дозвољава. "Покушавају да нам пошаљу поруку да ми Срби не можемо да мислимо о својим интересима, него морју они да одлучује шта ће бити наш интерес", рекао је Додик и поручио то не може да прође.

         Додик је напоменуо да БиХ данас није ништа ближе формирању власти него у новембру прошле године /након општих избора/.

         "Можда смо тада били и нешто ближи, постојала је неке врста очекивања да се то уради. Сам Изтебеговић и његова партија су били у доста тежој ситуацији тада и зато је и тражио да се уђе у формирање /власти/, као што је било формирање Представничког дома како би се, очигледно, усмерили у корист Бошњака и његове политичке групације", рекао је Додик.

         Што се тиче Савета министара, Додик је истакао да је грешка направљена много раније и да се сада дошло у пат позицију због раније наметнутих рјшења од високих представника.

         "Савет министара је помоћни орган Предсједништва, а они од њега покушавају да направе 'владу' БиХ, што по Уставу није и не може да буде", рекао је Додик.

         Он је изразио спремност да се ради на томе, додавши да би то деблокирало многе ствари. "То би деблокирало и рад парламента БиХ, а можда бисмо могли да замолимо и да буде формирана делегација у Савету Европе", рекао је Додик.

         Додик је подсјетио да БиХ нема усвојен ни буџет, да функционише привремено финансирање, као и да су почетком следеће седмице потребне нове одлуке о томе, а питање је да ли ће оне моћи да буду донесене.

         Због тога би, истиче Додик, могло да дође до обуставе исплате плата у институцијама БиХ људима који су тамо запослени, од којих су многи у кредитима...

         "Ми то нисмо ничим изазвали, немамо ниједан услов. Тражимо легитимно представљање и спремни смо на формирање власти", поручио је Додик.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари