Додик: Бећировић и Конаковић могу да говоре само у име муслимана, ако овако наставе - све ће пасти као кула од карата

„КАКО СУ КРЕНУЛИ – ВЕОМА БРЗО ЋЕ ДОЋИ ДО РАСКОЛА У ПРЕДСЕДНИШТВУ БиХ И У ОДНОСИМА НА НИВОУ БиХ“

* Упозорио их: „Мислим да та политика не води доброме и неће довести до тога да имамо компактан рад у Савету министара. Уколико се тако настави, ми ћемо наше позиције редефинисати о свему томе“

* „Видимо да господин Денис Бећиревић из своје мржње према Републици Српској и Србима, према Русији, покушава да се лажно представи као онај који говори у име БиХ. Наравно да он не говори у име БиХ, него муслимана који су га изабрали“

* „Бећировић покушава себе да промовише у некога ко поштује међународно право, а апсолутно крши међународно право, лажно се представља, лажно износи тврдње, говори у име БиХ ставове који никада нису усаглашени на органима БиХ и наставља да производи проблеме у БиХ“

________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик истакао је да бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић и министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић покушавају да наметну оно што је наратив Сарајева и муслимана у БиХ као став БиХ и оценио да таква политика не води доброме.

         - Мислим да та политика не води доброме и неће довести до тога да имамо компактан рад у Савету министара. Уколико се тако настави, ми ћемо наше позиције редефинисати о свему томе - изјавио је Додик Срни.

         Додик је рекао да се очигледно наставља стара пракса без обзира што су покушали на нивоу БиХ формирати нове органе власти.

         - Видимо да господин Денис Бећиревић из своје мржње према Републици Српској и Србима, према Русији, покушава да се лажно представи као онај који говори у име БиХ. Наравно да он не говори у име БиХ, него муслимана који су га изабрали - навео је Додик.

         Према његовим речима, Бећировић не може да говори у име БиХ јер то није предвиђено Уставом.

         - Тај исти који покушава себе да промовише у некога ко поштује међународно право, апсолутно крши међународно право, лажно се представља, лажно износи тврдње, говори у име БиХ ставове који никада нису усаглашени на органима БиХ и наставља да производи проблеме у БиХ - додао је Додик.

         Он је нагласио да Бећиревића нико није питао у вези доделом ордена руском председнику Владимиру Путину.

         - То је била наша суверена одлука и ми смо ту одлуку донели и доделили Владимиру Путину орден. То је признање за наш дугогодишњи рад и нема никакве везе са Украјином и оним што се у Украјини дешава - додао је Додик.    

         Он је навео да се Бећировић покушава представити као неко ко је требао да буде питан, као неко ко треба дати коначну реч о томе.

         - Мислим да се он мало преиграо око свега овога и да ће веома брзо доћи до раскола у самом Председништву и у односима на нивоу БиХ уколико се овако настави - нагласио је Додик.

         Он је напоменуо да Уставом није предвиђено да ни српски, ни муслимански ни хрватски члан Председништва говори у име БиХ, ако то нису одлуке органа БиХ, пре свега Председништва.

         - Бећировић је дајући изјаву поводом наводне годишњице сукоба у Украјини све је промашио, лажно се представио и лажно тврдио да је то политика БиХ. То, наравно, није политика БиХ него муслимана и њега који муслимане представља - навео је Додик.

         Додик каже да је мислио да су у комуникацији са министром иностраних послова у Савету министара Елмедином Конаковићем решени неки проблеми у вези са политичким представљањем.

Денис Бећировић (овако су руке држали и неки у Београду)

         - Конаковић је министар иностраних послова у БиХ и у том погледу треба да представља усаглашену политику, а не политику коју он мисли да треба. Исто као и Бећировић и он покушава да наметне оно што је наратив Сарајева, муслимана у Сарајеву и муслимана у БиХ као став БиХ - додао је Додик.

         Према његовим речима, немогуће је бити толико наиван или безобразан, или једно или друго, и говорити како се мора пратити политика ЕУ и да је он /Конаковић/ тај који то спроводи, апсолутно занемарујући да је за сваку одлуку о придруживању политике ЕУ потребно донети ставове органа БиХ.

         Он је додао да такви ставови органа БиХ нису постојали, пре свега Председништва, и да Конаковић прави кривично дело тиме што шаље своју инструкцију амбасадору БиХ у УН без става БиХ, односно без става Председништва.

         - У том погледу, сада наивно или безобразно се понашајући и говорећи о томе како, ето, ми нешто не разумемо, а он и неки други у Сарајеву то разумеју и дају као њему за право да он може нешто да учини и прекрши закон - рекао је Додик.

         Пошто о томе није разговарано и Конаковић није ни сматрао за потребним да се консултује са њим нити са Цвијановићом о тим питањима, а они су веровали да ће тако нешто да буде, Додик сматра да је сасвим пристојно да и на овај начин одговоре и да кажу Конаковићу да та политика "прављења луде" неће помоћи у рјшавању укупних односа у БиХ.

         Према његовим речима, министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић ни овај пут у многим ставовима није говорио у име БиХ.

         - Он је говорио у име своје приче и о односу свог народа Бошњака, муслимана. Мислим да је, уколико се жели одржати радна атмосфера новог Савета министара и новог Председништва БиХ, апсолутно потребно поново одржати консултације и видети на који начин ћемо деловати, иначе ће се све распасти као кула од карата - нагласио је Додик.

         Додик је навео да отићи било где у посету подразумева унапред усаглашену платформу, унапред усаглашену политику коју треба усагласити на нивоу БиХ, а не о томе "правити се луд" и само промовисати своје ставове и о свему томе говорити.

         Конаковић је рекао јуче да "чуди бурна реакција представника Републике Српске" на његову инструкцију амбасадору БиХ у УН Свену Алкалају о начину гласања у УН о резолуцији којом се Русија позива да се повуче из Украјине, иако за то није било консензуса у Председништву БиХ, те истакао да његова инструкција произлази из "поштовања обавеза из кандидатског статуса БиХ да прати спољну политику ЕУ".

          Бећировић је, поводом годишњице од почетка руске специјалне операције у Украјини, саопштио да осуђује политику председника Руске Федерације Владимира Путина и да се "БиХ заједно са слободним и демократским светом солидарише са украјинским народом у борби за слободу".

          (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари