Додик: Бањалука не припада муслиманима већ Србима – неће овде више бити никаквог беговата

«НИСМО СПРЕМНИ ДА ТРПИМО НАЈАВЕ УКИДАЊА РС, АКО СЕ ТО ХОЋЕ – МИ НЕМАМО ШТА ДА ТРАЖИМО У БиХ»

* Најавио «састанак са функционерима» посовом иступа министарке спољних послова и нагласио: «Бисера Турковић је муслимански фундаменталиста и екстремиста. Према Србима показује однос дубоке мржње и ниподаштавања и покушава да Србе стврста на тамну страну историје… Њен иступ је кулминација једног немогућег статуса у БиХ и сви који се залажу за БиХ нуде да нестане Република Српска и Срби, да се покоре Хрвати, како би се муслимани и њихови муџахедина овде ширили»

* «Бошњаци би могли да развију своју државицу од онога што перспективно контролишу. Да пусте нас да имамо своју слободу, самосталност, да пусте Хрвате. Шта они да траже у Широком Бријегу, Ливну?»

* «Повећање снага НАТО у БиХ, посебно у дистрикту Брчко, не може се остварити без одлуке Председништва БиХ. Ниједна војна сила не може да уђе у БиХ без споразума и консенуза у Председништву. Како ће они сад стационирати снаге, ако Председништво не одобри? А у Председништву се одлучује консензусом, а ту сам ја и ја сам против тога»

* «Сарадња Српске и Русије ће се наставити у политичком, економском и сваком другом облику, без обзира на притиске и Запада и политичког Сарајева: «Руска улога у Републици Српској и БиХ је конструктивна и неоснован је напад и појединих земаља Запада, али и остала два члана Председништва, који истичу да Русија има негативан утицај на БиХ»

_______________________________________________________________

       ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ и српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, заказаће састанак са функционерима на којем ће разговарати о последњим иступима министра иностраних послова у Савету министара Бисере Турковић која је позвала на укидање Републике Српске, а Додика упоредила са Хитлером.

       «То је муслимански фундаменталиста и екстремиста. Према Србима показује однос дубоке мржње и ниподаштавања и покушава да Србе стврста на тамну страну историје", рекао је Додик за РТРС.

       Ово је, каже, кулминација једног немогућег статуса у БиХ и сви који се залажу за БиХ нуде да нестане Република Српска и Срби, да се покоре Хрвати, како би се муслимани и њихови муџахедина овде ширили.

       «Тако и та Бисера Турковић која мисли да је нека интелектуалност. То је онај беговски менталитет у коме је она потомак породице неког времена у коме су Срби били кметови, а они бегови и та њихова прича се и даље наставља. Што се мене тиче, овде никад нико неће моћи да враћа бегове", поручио је Додик.

       Према његовим речима, у политичком Сарајеву у кругу чији је Турковићева део мисли да су Србија и Срби најбољи када су слаби.

       Сада им, наглашава, сметају Србија и Република Српска које са фашизмом немају ништа, а српски народ је слободарски народ.

       «Ми никада ништа нисмо учинили и никога нисмо напали. Бранили смо и Републику Српску и одбранили", истакао је Додик и додао да то не може угрози ни Турковићева.

       Он је подсетио како су се, када је говорио у неком опуштенијем политичком ниову, салве оптужби Вашингтона, Њујорка, Брисела, Немачке слиле на Републику Српску и његово име.

       Према његовим речима, све то говори колико је БиХ бесмислена, не треба то ни Бошњацима.

       «Бошњаци би могли да развију своју државицу од онога што перспективно контролишу. Да пусте нас да имамо своју слободу, самосталност, да пусте Хрвате. Шта они да траже у Широком Бријегу, Ливну?", рекао је Додик.

       Додик је напоменуо да Бањалука не припада муслиманима, већ Србима, шта год они рекли о томе.

       «Ми одлучујемо овде и наставићемо да одлучујемо», нагласио је Додик.

       Састанак са функционерима, како је рекао Додик, заказаће после посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

       Додик је упозорио да неће подржати одлуку о евентуалном повећању НАТО снага у БиХ, које заговарају амерички конгресмени, а очекује Сарајево.

       Додик је истакао да се повећање снага НАТО у БиХ, посебно у дистрикту Брчко, не може остварити без одлуке Председништва БиХ и његове сагласности, појаснивши да ниједна војна сила не може да уђе у БиХ без споразума и консенуза у Председништву.

       «Како ће они сад стационирати снаге, ако Председништво не одобри? А у Председништву се одлучује консензусом, а ту сам ја и ја сам против тога", нагласио је Додик.

       Он је за РТРС изјавио да Република Српска у свом програму нема сецесију.

       «Али нисмо спремни да трпимо сталне најаве како треба укинути Републику Српску. И сад поручујем: ако неко хоће да укине Републику Српску - ми више немамо шта да тражимо у БиХ", поручио је Додик.

       Он је констатовао да то није ништа погрешно:

       «То је здраворазумски и шта ту није политички некорректно?! Политички је некоректно то што неко тражи укидање Републике Српске", рекао је Додик.

       Он је истакао да српски народ има право на слободу и самосталност.

       "Овај народ своју слободу упражњава тако што самостално доноси своје одлуке и неће дозволити да неко други у његово име одлучује", нагласио је Додик.

       Нагласио је да ће сарадња Републике Српске и Русије бити настављена у политичком, економском и сваком другом облику, без обзира на притиске и Запада и политичког Сарајева:

       «Руска улога у Републици Српској и БиХ је конструктивна и неоснован је напад и појединих земаља Запада, али и остала два члана Председништва, који истичу да Русија има негативан утицај на БиХ».

       Уочи сутрашње посете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Српској и БиХ Додик је изјавио за РТРС да ће се Лавров састати са сва три члана Председништва, али и да ће он имати одвојен састанак с њим.

       Према сазнањима Срне, Лавров ће се сутра у Источном Сарајеву прво састати са српским чланом и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком и званичницима из Републике Српске.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари