Додик: Америка свих последњих 20 година води антисрпску политику и подржава Бошњаке

ТЕГЕЛТИЈА: ФОРМИРАЋЕМО ТЕЛО КОЈЕ ЋЕ КООРДИНИРАТИ ДЕЛОВАЊЕ ПРЕДСТАВНИКА РС У САРАЈЕВУ

* Договор у Источном Сарајеву: Представници Републике Српске у институцијама БиХ долазиће на посао, али неће доносити одлуке

* Концепт Уставног суда без странаца понудићемо заједно са Хрватима – у интересу је Бошњака да га не одбију

* Замољен да каже када ће се „престати с производњом криза у БиХ“, Милорад ДОДИК је одговорио да се РС последњом одлуком УС БиХ одузима 94.000 хектара земље: "Одузмете нам земљу и питате кад ће престати производња криза у БиХ. Престаће кад нестане БиХ!"

* Српски члан Председништва БиХ посебно је указао: „Седиште СДА у Улици Мехмеда Спахе у Сарајеву је у српској вили. То је објекат који је био власништво једног од најбогатијих Срба између два светска рата - Михаила Семијана. Постоји захтев о поврату, али СДА неће да врати наследницима ту зграду, нити да се исели“

* Навео је да је 1938. и 1939. године већина имовине на Башчаршији била српска, а да сада тамо нема Срба. И упозорио: „Уколико СДА не жели са српским народом да гради БиХ, онда мора прихватити да не може одржати ову земљу“

* „Америка је деградирала српске националне интересе и изворни Дејтонски споразум.  САД су – истакао је Додик - афирмисале бошњачке интересе кроз причу о функционалној БиХ, која у суштини тежи да буде унитарна“

_____________________________________________________________________

        ПРЕДСТАВНИЦИ Републике Српске у институцијама БиХ долазиће на посао, али неће доносити одлуке, казао је данас Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, након састанка у Источном Сарајеву представника РС у институцијама БиХ и парламентарних странака из РС.   

        Додик је нагласио да је спреман законски предлог који би, ако и Бошњаци пристану на то, удаљио стране судије из Уставног суда БиХ.

        "Верујем да ће сутра бити спреман заједнички предлог хрватске и српске стране да се то преда у парламентарну процедуру. Верујемо да решења која смо тамо предложили могу бити корисна и прихватљива за Бошњаке", истакао је он и додао да би конститутивни народи имали своје представнике у Уставном суду и потврђивали би се у Дому народа БиХ.

        "Водили смо рачуна да предлог уважава интересе Бошњака. Уколико се одмакну од линије одбијања, видеће да афирмише заједнички ниво", казао је Додик.

        Замољен да каже када ће се „престати с производњом криза у БиХ“, Додик је одговорио да се РС одлуком Уставног суда БиХ одузима 94.000 хектара земље.

        "Одузмете нам земљу и питате кад ће престати производња криза у БиХ. Престаће кад нестане БиХ!", закључио је Додик.

Седиште СДА  у Сарајеву - узурпирана српска имовина

        Бошњачка СДА је контрирала да ће политичке кризе нестати када Додик и СНСД оду с политичке сцене у БиХ, јер јеДодику тобоже већ деценију главни генератор политичке кризе.  

        Дотакао се Додик и узурпиране имовине Срба у Сарајеву:

        „Седиште СДА у Улици Мехмеда Спахе у Сарајеву је у српској вили. То је објекат који је био власништво једног од најбогатијих Срба између два светска рата - Михаила Семијана. Постоји захтев о поврату, али СДА неће да врати наследницима ту зграду, а и да се исели“.

        Навео је да је 1938. и 1939. године већина имовине на Башчаршији била српска, а да сада тамо нема Срба. Истакао је да, уколико СДА не жели са српским народом да гради БиХ, „онда мора прихватити да не може одржати ову земљу“.

        Осврнуо се и на Анекс II те додао да Бошњаци одбијају да разговарају о међуентитетској линији раздвајања.

        „Само три одсто линије је маркирано. Ми нећемо одустати од тога да се спроведе Дејтонски споразум. Бошњаци само говоре да спроводе Дејтонски споразам. Без обзира на разлику, позивам их да сарађују", рекао је Додик.

"Амерички амбасадор Нелсон прети"

        Милорад Додик осврнуо се и на последњу изјаву Ерика Нелсона, амбасадора САД у БиХ, казавши да његове изјаве доживљава као претњу и нагласио да Република Српска неће подржати било кога ко жели да на овим просторима намеће своја решења, па макар то била и Америка.

        "Америка је у последњих 20 година водила антисрпску политику, која је спровођена на бази деградације српских националних интереса и изворног Дејтонског споразума", рекао је Додик, истовремено истичићу да су САД афирмисале бошњачке интересе кроз причу о функционалној БиХ, која у суштини тежи да буде унитарна.

Тегелтија: Оријентир су закључци

Народне скупштине РС

        Зоран Теглетија, председавајући Савета министара БиХ, рекао је да ће српски представници у институцијама БиХ радити управо онако како је то утврдила Народна скупштина РС својим недавним закључцима.

        Додао је да ће оваква врста састанака бити настављена, те да је договорено да буде формирано координационо тело које ће координирати представнике из РС, министарстава, агенција, који су на састанку указали да таква координација недостаје.

        "Што се тиче Савета министара и мене као председавајућег, понашаћу се онако како је закључено на сједници НС РС", истакао је Тегелтија.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари