Додик: Албанци плашећи свет „српским светом“ лагано заокружују „албански свет“

ПОРУЧИО КУРТИЈУ: СРБИ НА КиМ СУ НА СВОМЕ, СРБИ У БиХ КОНСТИТУТИВНИ НАРОД, А АЛБАНЦИ У СРБИЈИ - МАЊИНА

Еди Рама и Аљбин Курти

* Председник Републике Српске нагласио да нема ништа против да се Курти игра државе, али не у Републици Српској и не у Србији, па додао: „Албанија је сасвим пространа за једног таквог манипулатора“

____________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик истакао је да Аљбин Курти наставља да дестабилизује прилике на Балкану избегавајући међународне обавезе и искривљујући не само садашњост већ и прошлост.

         На молбу Срне да прокоментарише Куртијеву изјаву у којој је упоредио Републику Српску и Заједницу српских општина на северу Косова и Метихије и да је то начин на који Србија ствара ентитете на Балкану како би формирала "српски свет", Додик је подсетио да је ЗСО дeо Бриселског споразума који Курти не жели да спроведе иако има карактер међународне обавезе.

         - Република Српска није настала као одговор мањине у БиХ, већ као одговор конститутивног народа који је вековима био ту и остаће ту. Такође, Срби на Косову и Метохији нису и не могу бити мањина јер су своји на своме и тако ће остати. Једино што је све време било мањина и у оквиру бивше Југославије и данашње Србије су Албанци који плашећи свет "српским светом" лагано заокружују "албански свет" - рекао је Додик.

         Он је нагласио да нема ништа против да се Курти игра државе, али не у Републици Српској и не у Србији, додавши да је Албанија сасвим пространа за једног таквог манипулатора.

         Маркале су злочин за који су два пута лажно оптужени Срби и употребљене су као повод за НАТО бомбардовање Републике Српске које је тада подржао Кристијан Шмит, указао је Додик.

         Нагласио је да је то истина коју нико не може негирати, а да је Шмит подржао бомбардовање које је спроведено без одлуке Савета безбедности УН.

         - Лажни високи представник на обележавању лажима описаног злочина. Једина истина Маркала су невине жртве, чије убице ће бити познате кад-тад - навео је Додик поводом присуства Шмита обележавању 29 година од масакра на сарајевској пијаци Маркале.

          Данас је навршено 29 година на Маркалама, за шта су окривљени припадници Војске Републике Српске, иако је утврђено да не постоје докази да су пројектили испаљени са српских положаја.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари