Додик: Ако странци не оду из Уставног суда – неће бити ни БиХ, ни САД нас неће зауставити

СРПСКА ЈЕ КРЕНУЛА ПУТЕМ ИЗЛАСКА ИЗ БиХ СА КОЈЕГ НЕМА ПОВРАТКА“

* „Од пролећа 2021. неће бити БиХ ако се не врати на дејтонске позиције. Неће нас зауставити ни САД ни било ко други јер сматрамо да је Дејтонски споразум срушен, пре свега интервенцијом међународног фактора

* „Желим да сви у Републици Српској знају - дошло је до зида, и ми сада морамо да одлучимо да ли ћемо прихватити да нас тим лажним флоскулама из америчке и западних амбасада одрже у некој причи неких начела, а у суштини подривају наша права, или да Република Српска учини оно што мора

* „БиХ је лоше место и место неслободе за Србе и Српску. Дејтонски споразум је срушен, пре свега интервенцијом међународног фактора

* „Шта год они урадили, сад морају знати да су упалили стартну позицију за самосталност Републике Српске... Ово је црвена линија која је пређена. Устав БиХ је јасно и изричито прописао надлежности БиХ, а нигде не пише да имовина спада у те надлежности

_____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да је Република Српска кренула на пут изласка из БиХ, с којег нема повратка.

        "Ми ћемо то урадити и неће нас зауставити ни САД ни било ко други јер сматрамо да је Дејтонски споразум срушен, пре свега интервенцијом међународног фактора", рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

        Он је навео да ће време показати колико је Република Српска озбиљна у тој намери, наводећи да Српска има избор између две ствари, од којих је једна да дозволи себи да тихо нестане и буде урушена кроз "смртоносни" пакет који су направили међународна заједница и бошњачка страна у Сарајеву.

        "У првој фази то је било реализовано преко високог представника и наметања решења, а сада то раде преко Уставног суда, желећи да то заштите причом о владавини права. Да је реч о владавини права - не би ту одлучивали три странца и амбасаде", истакао је Додик.

        Он је додао да је друга ствар да "Република Српска учини оно што мора".

        "Желим да сви у Републици Српској знају - дошло је до зида, и ми сада морамо да одлучимо да ли ћемо прихватити да нас тим лажним флоскулама из америчке и западних амбасада одрже у некој причи неких начела, а у суштини подривају наша права, или да Република Српска учини оно што мора", рекао је Додик.

        Додик је нагласио да ни он, ни било ко други нема право да занемари чињеницу да је за Републику Српску и слободу њених грађана погинуло 29.000 људи.

        "То је нешто што мора бити завет да ће Република Српска опстати", поручио је Додик.

        Он је поновио да Српска не може да верује у БиХ.

        "БиХ је лоше место и мјесто неслободе за Србе и Српску. Ако нема договора да странци оду из Уставног суда и да он буде стављен у функцију као и свим другим земљама онда нема ни БиХ. То нека запамте", нагласио је Додик.

        Открио је да ће већ од данас спроводити закључак власти и опозиције у Републици Српској о обустављању рада у одлучивању о питањима из надлежности органа БиХ, тако да неће бити ниједне одлуке Председништва, те додао да на пролеће наредне године неће бити БиХ ако се земља не врати на дејтонске позиције.

        "Хрватима се мора вратити пуна суштинска конститутивност, Србима безбедност у смислу да више не буду жртве превара и преноса надлежности и да се договоримо, ако хоћете, а ако не, мислим да на пролеће наредне године неће бити БиХ", изјавио је Додик за загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ, те додао да ће власт у Републици Српској подржати стварање трећег ентитета, ако се Хрвати тако изјасне.

        С обзиром на последња дешавања у БиХ и на пресуду Уставног суда о пољопривредном земљишту, Додик је нагласио да би било најбоље да се народи у БиХ разиђу и да се направи "нешто што би био простор слободног кретања људи и робе", будући да није могуће створити државу која функционише на принципу два ентитета и три конститутивна народа.

        "Шта год они урадили, сад морају знати да су упалили стартну позицију за самосталност Републике Српске. Ми нећемо допустити, ово је црвена линија која је пређена. Устав БиХ је јасно и изричито прописао надлежности БиХ, а нигде не пише да имовина спада у те надлежности", истакао је Додик.

        Он је навео да оно што је до сада радио ОХР кршећи Устав, сада ради Уставни суд БиХ, те нагласио да се такве одлуке у Републици Српској неће поштовати нити спроводити, већ да ће Српска спроводити своје одлуке.

        "Не очекујем да се међународна заједница ту петља, као што се није петљала ни у доношењу незаконитих одлука Уставног суда БиХ", истакао је Додик, те поновио да би БиХ профункционисала када би странци отишли из ње.

        Српски члан Председништва је рекао да су различити ставови о НАТО интеграцијама БиХ један од разлога зашто оваква земља не може опстати.

        "Ми не желимо у НАТО због својих искустава из прошлости, док неки други имају своја искуства и желе у НАТО. Не треба нико да трпи због нас, ни ми због неког другог. Док сам ја ту, неће се догодити ниједна одлука у БиХ која ће допринети интеграцији БиХ у НАТО", поновио је Додик.

        Говорећи о путу БиХ ка ЕУ, он је рекао да подржава тај пут, али да нема неког ентузијазма, те додао да се не зна шта ће бити са Унијом, с обзиром на Брегзит и све проблеме са којима се суочавају њене чланице.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари