Додик: Ако се проблем наредних дана не реши – српске судије ће се повући из Уставног суда БиХ

ПОСЕБНА СЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС ПОВОДОМ ОДЛУКА УС БиХ – У ПОНЕДЕЉАК

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће у понедељак, 17. фебруара, бити одржана посебна седница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити расправљано о питањима која се односе на одлуке Уставног суда БиХ.

        - Ако се до тада не реши проблем, повући ће се српске судије из Уставног суда БиХ - рекао је Додик за АТВ.

        На данашњем састанку званичника Републике Српске, представника Српске у институцијама БиХ, као и лидера парламентарних политичких партија у Републици, једногласно је одлучено да представници Републике Српске у заједничким институцијама обуставе рад у одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док се не усвоји закон о Уставном суду у чијем саставу не би било страних судија.

        Други закључак се односи на одржавање посебне седнице Народне скупштине Републике Српске.

        Уставни суд БиХ донeо је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посед Српске.

        Уставни суд је утврдио да је реч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

        Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

        (АТВ)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари