Додик: Ако сарајевски муслимани рачунају да ће им Бундестаг одржати БиХ – узалуд ће чекати

ШЕФИК ЏАФЕРОВИЋ И ЖЕЉКО КОМШИЋ ПОНОВО ПРОТИВ „ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА“

* „Два члана Председништва (Џаферовић и Комшић) одбили су иницијативу у вези са изградњом гасовода према Бањалуци и да расправљају и да уврсте у дневни ред иницијативу везану за аеродром Требиње, што говори о општој опструкцији која овде влада, поготово према Републици Српској

* „Два члана Председништва делују потпуно синхронизовано на позицијама сарајевске бошњачке политике и у том погледу све што је против Републике Српске и против Хрвата се ради без оклевања и стида... Српска због опструкције Сарајева десет година чека на почетак градње гасовода“

* „Ако (Бошњаци) неће да се договарају - никакав Бундестаг неће наметнути решења да им одрже земљу. Ова земља нема будућности са наметањем... БиХ или ће бити уставна, или је – неће бити!“

* „Немачка је пре неколико дана усвојила Резолуцију о будућности БиХ. Навели су нешто антиуставно за БиХ и антидејтонски. Петљају се у унутрашње ствари БиХ на непотребан начин говорећи о томе да БиХ треба да одустане од народа. То је говорио и (Бењамин) Калај пре сто година. Није тада прошло, неће ни данас

________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да су друга два члана Председништва поново одбила да подрже иницијативу "Отворени Балкан" чиме су привреда и становништво Републике Српске и БиХ остали ускраћени за бројне економске бенефите.

       Додик је истакао да БиХ због друга два члана Председништва и даље није део иницијативе "Отворени Балкан".

       Навео је да остала два члана Председништва нису дозволила ни да се расправља о изградњи гасовода до Бањалуке и о аеродрому у Требињу, оценивши да такво понашање представља опструкцију и да не стабилизује БиХ.

       - То доприноси великом неразумевању и нефункционисању - оцијенио је Додик.

       Он је напоменуо да то јасно говори какву будућност Република Српска може да очекује са оваквим политикама.

       - Суштина је да су два члана Председништва (Шефик Џаферовић и Жељко Комшић) одбили иницијативе у вези са изградњом гасовода који иде према Бањалуци и одбили су да расправљају и да уврсте у дневни ред иницијативу везану за аеродром Требиње, што говори о општој опструкцији која овдје влада, поготово према Републици Српској - нагласио је Додик у изјави новинарима.

       Напоменуо је да већ десет година Република Српска чека да почне изградња гасовода.

       - То је неразумно и у сфери патолошког приступа да се онемогућава један пројекат који треба да обезбеди редовно снабдевање гасом једног дела БиХ, односно Републике Српске - оценио је Додик.      

       - Сада се најбоље види ко шта опструише и ко шта не дозвољава - истакао је Додик.

       Указао је да постоје две опције гасовода, једна која долази из Хрватске од Посушја и друга из Србије, те подсјетио да је раније предложио да обе буду пуноправне.

       - Међутим, видело се да у Федерацији ствари не функционишу и због тога што они не могу да се договоре, ја сам повукао тај предлог јер није моје да било шта из Федерације предлажем, а онда су они рекли да то мора да иде заједно што је вид једне суптилне опструкције и намере да се Република Српска након десет година још једном онемогући у развоју гасног пројекта који је веома важан - рекао је Додик.

       Он је додао да је то била само иницијатива за преговоре о меморандуму, а не дефинитивна одлука, а ни то није било прихваћено.

       - Два члана Председништва делују потпуно синхронизовано на позицијама сарајевске бошњачке политике и у том погледу све што је против Републике Српске и против Хрвата се ради без оклијевања и стида - истакао је Додик.

Петер Бајер

       Додао је да су на седници данас усвојена нека техничка питања, агремани и прихваћене неке иницијативе за учешће у неким међународним активностима.

       Додик је нагласио да је током разговора о гасу утицао позитивно да се цена овог енергента готово минимално повиси и за Сарајево и у Републици Српској.

Српска никада неће прихватати

наметнута решења

         Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Сарајеву да је непромењен став Републике Српске да неће прихватати наметнута решења, док бошњачким политичарима одговара када се врше притисци на Српску, а сада им не одговара што би Кристијан Шмит да неметне решења и прете изласком на улице.

       - То је њихова ствар. Ми нисмо наивни, то за нас не важи. Показаће време да ми не прихватамо ништа од његових одлука - навео је Додик.  

       - У Сарајеву, када се појави нешто што не одговара глобалним носиоцама муслиманског политичког интереса, долази до напада и претњи - рекао је Додик, коментаришући незадовољство бошњачких политичара најавом да ће Шмит наметнути измене Изборног закона БиХ.

       - Причао сам данас са немачким послаником (Петером Бајером) који је адвокат. Питао сам га зашто на састанку ниједном није поменуо владавину права, на шта није имао одговор. Говори о Шмиту да је добар човек. Али, то није довољно. Да бисте били високи представник морате бити именовани релевантном резолуцијом како налаже Анекс 10 Дејтонског споразума - појаснио је Додик.

       Он је рекао да Шмит покушава, кориштењем политичке моћи земаља које стоје иза њега, да нешто наметне.

       - Немачка је прије неколико дана усвојила Резолуцију о будућности БиХ. Навели су нешто антиуставно за БиХ и антидејтонски. Петљају се у унутрашње ствари БиХ на непотребан начин говорећи о томе да БиХ треба да одустане од народа. То је говорио и (Бењамин) Калај пре сто година. Није тада прошло, неће ни данас - истакао је Додик.

       Он је указао на апсурд да Немачка доноси такве одлуке, а да Шмит истовремено намеће неко решење које је потпуно супротно тој резолуцији.

       - У Сарајеву су прославили ту резолуцију Бундестага, а она је одраз става муслиманских политичара. Невероватно је да Бундестагу буде подваљена таква ствар. Али, шта сад не ваља, шта је сад проблем? - упитао је Додик.

       Он је поручио да Бошњаци, који говоре да воле БиХ, морају да се договарају са Хрватима и Србима.

Игор Калабухов и Милорад Додик

       - Ако неће да се договарају - никакав Бундестаг неће наметнути решења да им одрже земљу. Ова земља нема будућности са наметањем - поручио је Додик.

       Нагласио је да ће БиХ бити уставна или је неће бити и да свако наметање Кристијана Шмита није адекватно јер он није легално изабран и нема правног основа да било шта доноси.

Председништво БиХ прихватило

дефиницију појма „антисемитизам“

         Српски члан Председништва БиХ је рекао да је на данашњој сједници Председништва прихваћена његова иницијатива којом ће се БиХ придружити групи од више од 30 земаља ЕУ и региона које су већ раније усвојиле иницијативу о дефиницији појма антисемитизам.

       - Пре неколико дана сам био у Израелу и тамо сам са званичницима договорио да покренем иницијативу о томе да се кроз закључак Председништва усвоји неформална, необавезујућа дефиниција термина антисемитизам. Захвалан сам овој двојици чланова Председништва што су ту иницијативу прихватили - рекао је Додик.

Калабухов: Дејтонски Устав

је гарант опстанка БиХ

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас у Источном Сарајеву са амбасадором Руске Федерације Игором Калабуховом о актуелној политичкој ситуацији и БиХ и региону.

       Саговорници су указали на значај Дејтонског мировног споразума који гарантује сигурност БиХ и њен опстанак.

       Калабухов је поновио став Русије о потреби поштовања Устава БиХ, који је гарант опстанка БиХ и равноправности два ентитета и три конститутивна народа, саопштено је из Кабинета српског члана Председништва БиХ.

       Он је нагласио да је дејтонски Устав гарант опстанка БиХ, те да Русија подржава очување територијалног интегритета и дејтонског уређења БиХ.

       Додик и Калабухов разговарали су и о значајним пројектима који су договорени приликом његове недавне посете Санкт Петербургу, међу којима је и изградња гасовода за Републику Српску, који би омогућио снадбевање гасом и корисника у Федерацији БиХ по нижим ценама, за шта се Додик заложио код званичника Руске Федерације.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари