Додик: Ако инсистирате на `босанском језику`, знајте да се `босански` на српском каже - бошњачки

КОМШИЋУ ОБЈАСНИО: ЈЕЗИЦИ НОСЕ ИМЕ ПО НАРОДИМА, ЗАТО ЈЕЗИК БОШЊАКА ТРЕБА ДА БУДЕ БОШЊАЧКИ

* „Наметање назива језика 'босански' је наставак политике асимилације свих у БиХ, на шта ми не пристајемо. Како не постоји национална одредница Босанци, тако не постоји ни босански језик

_____________________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да осим што не разуме шта један члан Председништва БиХ ради са родитељима школске деце у Зворнику, није му јасно ни шта Жељко Комшић покушава да проблематизује.

       На молбу Срне да прокоментарише Комшићеву изјаву, након данашњег састанка са родитељима школске деце у Зворнику, да ће на следећој седници Председништва разговарати са српским чланом о, како је навео, решавању проблема језика у школама, те да се ђацима у књижице уписује "босански језик", Додик је одговорио да сваки језик носи име по имену народа и да не види зашто би бошњачки језик био изузетак.

       „Наметање назива језика 'босански' је наставак политике асимилације свих у БиХ, на шта ми не пристајемо. Онако како не постоји национална одредница Босанци, тако не постоји ни 'босански језик'", истакао је Додик.

       Додик је нагласио да ако баш инсистирају да се тај језик зове тако онда им мора објаснити да се "босански" на српском каже бошњачки.

       „И за крај бих се нашалио: члан Председништва БиХ нема мандат да се бави овим питањима, осим ако Комшић не признаје да је дошао у пријатељску посету суседној Републици Српској", рекао је Додик за Срну.

 


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари