Додик: Ако Бошњаци буду и даље игнорисали Србе и Хрвате - БиХ неће бити

У САРАЈЕВУ МОРАЈУ ЗНАТИ – ПРВО САВЈЕТ МИНИСТАРА, ПА РАЗГОВОРИ О СВЕМУ, ЧАК И О НАТО“

* Формирајмо Савет министара и парламент и у предвиђеним процедурама покушајмо решавати одређена питања, па и питање НАТО-а. Имамо политику Републике Српске која је за војну неутралност док друга два народа желе чланство. Међутим, од садашње генерације представника Српске нико не може очекивати да промијени приступ политици придруживања том савезу

* „Тачи није на Самит процеса сарадње југоисточне Европе позван као председник, него као `Приштина`. Тај формат су прихватиле земље које нису признале Косово, а то су Србија, Румунија, Грчка и БиХ. Ако ће доћи као `Приштина` и у фус ноти, нека дође и уколико му то није проблем, зашто би нама био. Сви остали су позвани као председници држава

* „Амбасадори земаља Квинте покушавају да детерминишу односе у БиХ и врате међународно присуство. На седници Председништва БиХ сам јасно рекао да то не долази у обзир и да немају шта да траже овде. Њихово учешће је спекулативно и није било у интересу три народа

_______________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да седници Дома народа парламента БиХ нису присуствовали делегати Клуба Срба и Клуба Хрвата, јер је реч о злоупотреби процедуре коју је председавајући тог дома Бакир Изетбеговић покушао да наметне у настојању да закаже седницу.

         "Он је то урадио без процедура које су предвиђене за сазивање седнице Дома народа парламента БиХ. Морају Бошњаци да разумeју, уколико хоће да буду формиране све институције, да је потребно формирати Савет министара да би се могли бавити свим питањима, па и оним о НАТО-у", рекао је Додик новинарима.

         Он је истакао да Бошњаци желе да условљавају, односно прије формирања Савјета министара да буде ријечи о питањима у вези са НАТО-ом.

         "То неће проћи. Видљиво је да БиХ има огроман проблем везан за све ово и губи међународни значај. Неименовање делегација за Савет Европе свакако је нешто што иде на штету БиХ, јер многи у свету говоре о томе како је БиХ неуспешна земља", додао је Додик.

         Он је нагласио да амбасадори земаља Квинте покушавају да детерминишу односе у БиХ и врате међународно присуство.

         "На седници Председништва БиХ сам јасно рекао да ово не долази у обзир и да немају шта да траже овде. Њихово учешће је спекулативно и није било у интересу три народа. Стварати имагинацију која треба да произведе БиХ коју они замишљају, показало се неуспешним", каже Додик.

         Према његовим речима, само на бази консензуса може се градити БиХ.

         "Уколико Бошњаци игноришу легитимне представнике других народа, сигурно је да урушавају целу БиХ. Уколико се овако настави БиХ неће бити", рекао је Додик.

         Он је још једном позвао све у БиХ на договор и формирање Савета министара.

         "Формирајмо Савет министара и парламент и у предвиђеним процедурама покушајмо решавати одређена питања, па и питање НАТО-а. Имамо политику Републике Српске која је за војну неутралност док друга два народа желе чланство. Међутим, од садашње генерације представника Српске нико не може очекивати да промени приступ политици придруживања овом савезу од онога који има Народна скупштина, а то је војна неутралност", категоричан је Додик.

         Он је поновио да од Републике Српске не зависи да ли ће бити формиран Савет министара и функционисати парламент БиХ, него од оних који су помислили да условљавањима могу нешто постићи.

         Додик је изјавио данас у Бањалуци да Хашим Тачи није позван као председник самопроглашеног Косова на Самит процеса сарадње југоисточне Европе (СЕЕЦП).

         "Тачи није позван као председник, него као `Приштина`. Тај формат су прихватиле земље које нису признале Косово, а то су Србија, Румунија, Грчка и БиХ. Ако ће доћи као `Приштина` и у фус ноти, нека дође и уколико му то није проблем, зашто би нама био. Сви остали су позвани као председници држава", рекао је Додик новинарима.

         Он је истакао да Косово остаје непризнато.

         "Став о Тачију сам изнео када сам рекао да Република Српска нема никакве амбиције и територијалне претензије на Косову и да (Тачи) мора да разуме да је Косово саставни дио Србије. Косово остаје непризнато и ако Тачи пристаје да дође на СЕЕЦП на начин како је предвиђено, а то је фус нота, онда нека то уради", рекао је Додик.

         Он је истакао да су неки од председника потврдили долазак на Самит.

         "Нико не треба да сумња да ћу као српски члан Председништва БиХ, који ће председавати скупом, учинити све да Република Српска буде видљива", рекао је Додик и закључио да је Република Српска уређена и стабилна, упркос покушајима неких да је представе другачије.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари