Буџет БиХ по скраћеној процедури, на челу СИПА биће Ћулум, ХДЗ неће подржати Цикотића

САСТАНАК ЛИДЕРА СНСД, СДА И ХДЗ У АДМИНИСТРАТИВНОМ ЦЕНТРУ СРПСКЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

* Милорад ДОДИК: О изборима у Мостару треба још да се разговара како би се обезбедила конститутивност Срба

* Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: СДА неће кочити избор Дарка Ћулума за директора СИПА. Селмо Цикотић ће бити предложен од стране премијера Зорана Тегелтије у четвртак. Креће се са именовањима за СИПА, РАК...

* Драган ЧОВИЋ: „Нама је прихватљиво да Дирекцију за опорезивање делимо са било ким. СИПА је српско место, РАК такођер и у четвртак може већ бити на Савету министара“

_____________________________________________________________________

        БУЏЕТ БиХ биће упућен у скраћену процедуру да би био што пре био усвојен.

        Ово је постало могуће захваљујући договору лидера СНСД, ХДЗ и СДА - Милорада Додика, Драгана Човића и Бакира Изетбеговића.

        На њиховом састанку у административном центру Српске у источном Сарајеву, договорена су и нека именовања.

        Додик је навео да је остао принцип расподеле какав је раније постојао, али да је могуће да се партнери договоре о одређеним ротацијама.

        Изетбеговић је изнео да је на састанку договорено све осим именовања директора Управе за индиректно опорезивање.

        Додао је да постоје одређени проблеми с хрватском страном која је „изиритирана именовањима у ЦИК“.

        „Српска страна је то превазишла тако да се креће у именовања. Селмо Цикотић ће бити предложен од стране премијера Зорана Тегелтије у четвртак. Креће се с именовањима за СИПА, РАК итд.", рекао је Изетбеговић.

        Изетбеговић је рекао да СДА неће кочити избор Дарка Ћулума за директора СИПА.

        Додик је нагласио да постоји могућност да избори поново буду одгођени. Додао је да СНСД нема проблем да се избори одрже, иако нису задовољни новоизабараним члановима ЦИК, али да неће правити проблем.

        За изборе у Мостару је рекао да је СНСД става да треба још о томе да се разговара како би се обезбедила конститутивност Срба.

        Истакао је да за то има довољно времена, али да је ипак могуће да се избори поново одгоде, и то за прву половину децембра.

        "Представници српског народа нису учествовали око разговора и решења за Мостар. Због тога смо тражили да се укључе Срби и осигура равноправност поготово на месту саветника. Да се у комисији за градска подручја осигура равноправна улога. Речено је да би требало до избора да се реши питање конститутивности Срба у кантонима. Партнери су то прихватили", рекао је Додик.

        Човић је после састанка изјавио: „Ништа се нисмо договорили, али остаје оно стање као до сада. ХДЗ гласати против именовања министра безбедности. Све док ЦИК буде у овом саставу, ми ћемо се према том телу односити на овакав начин“.

        Још је открио: „Нама је прихватљиво да Дирекцију за опорезивање делимо са било ким. СИПА је српско место, РАК такођер и у четвртак може већ бити на Савету министара“.

        Што се тиче Изборног закона у Мостару, Човић је рекао да је то већ све договорено и да ће сутра биде завшено на седници Дома народа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари