НИКОЛИЋ: Србија хоће савремену авијацију ослоњену на непобедиву ПВО

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ЗАТРАЖИО ОД ВЛАДЕ ДА ПОБОЉША МАТЕРИЈАЛНО СТАЊЕ ВОЈСКЕ

Батајница 2012

  • Наша је обавеза - упозорио је Томислав Николић - да развијамо и снажимо нашу одбрану, да пратимо савремене трендове и непрекидно унапређујемо њене оперативне и функционалне способности
  • Авијација Војске Србије је од виталног значаја за одбрану земље и осећај сигурности и стабилности наше нације - нагласио је Николић
  • На аеромитингу у Батајници - поводом 100 година српског ратног ваздухопловства - учествовали представници 16 земаља који су приказали 27 авиона и хеликоптера

        ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић истакао је да је визија Србије ефикасна, савремена и оперативна авијација ослоњена на непобедиву и модерно опремљену противваздушну одбрану и поручио да очекује од Владе Србије да побољша материјално стање војске.

        „Очекујем од владе Србије да у оквиру расположивих средстава уложи максималне напоре на ревитализацији војних објеката и имовине, подстицању стицања знања и да осавремењује опрему, побољша материјално стање војске“, истакао је Николић на отварању аеромитинга којим се у Батајници обележава век српске авијације.

        Истичући да Србија има снажну војну индустрију, а посебно авиоиндустрију, која се полако враћа на светско тржиште, Николић је казао да је наш авион за обуку „Ласта“ направио прави пробој на светско тржиште.

        По Николићу, обука и знање наших ваздухопловаца су наш приоритет.

        „Зато је наша обавеза да развијамо и снажимо нашу одбрану, пратимо савремене трендове и непрекидно унапређујемо њене оперативне и функционалне способности да би увек била спремна за извршавање својих мисија, имајући у виду нове безбедоносне изазове и ризике“, нагласио је председник Србије.

        Николић је казао да су припадници авијације Војске Србије од виталног значаја за одбрану земље и осећај сигурности и стабилности наше нација.

        На аеромитингу у Батајници су учествовали представници 16 земаља, који су приказали 27 авиона и хеликоптера.

        „На овај начин се наша међународна сарадња у области одбране додатно појачава“, истакао је председник Србије.

        Николић је подсетио да је први међународни аеромитинг у свету одржан у Француској 1909. године, а већ следеће године су Београђани имали прилику да присуствују летовима пилота Рудолфа Симона и Бориса Масленикова.

        У Србији је 1927. године, у оквиру отварања цивилног аеродрома, који се налазио на месту данашњег пословног центра „Ерпорт ситија“ на Новом Београду, одржан најсавременији приказ летења, додао је.

        Први међународни митинг у Београду одржан 5. јула 1935, у оквиру прве међународне ваздухопловне изложбе.

        Наше ваздухопловство и ваздухопловна индустрија били су, према његовим речима, у то време у великом успону и од завршетка Другог светског рата до данас одржан је велики број аророминга.

        Ваздухопловна команда обележава, такође, важан јубилеј, пре 100 година је на инцијативу војводе Радомира Путника формирана прва ваздухопловна јединица српске војске.

        Формирање те јединице сврстало је Краљевину Србију у првих 15 земаља у свету које су ваздухоплове увеле уврстиле у наоружање и првих пет које су га употребљавале у ратним дејствима, рекао је Николић.

        „Поред љубави према висинама за српског пилота љубав према домовини је увек била од непроцењиве вредности и на то смо посебно поносни“, закључио је Николић и пожелео срећу учесницима и да аеромитинг протекне у најбољем реду.

ВУЧИЋ: Имамо велику жељу да се меримо са савременим светом

  • Начелник Генералштаба Љубиша ДИКОВИЋ: Србија је 1912. године била једна од 15 земаља у свету која је имала своје авионе, а недуго затим се сврстала већ у четири земље које су их употребиле за борбу. То су традиција и јубилеј вредни дивљења и поштовања

        ВИЦЕПРЕМИЈЕР и министар одбране Александар Вучић приредио је уочи авио-митинга свечани пријем поводом 100. годишњице српског војног ваздухопловства и „Батајнице 2012“.

        Пријему у Палати „Србија“ присуствовали су председник Републике Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, министри из СНС и СПС, Вук Драшковић и бивши министар одбране Драган Шутановац, као и бројни други гости и пилоти који су учествовали у летачком програму.

        Вучић је истакао да је за српски народ 3. септембар велики дан и прилика да покаже да, „иако смо територијално мала земља, једнако у приправности, имамо велику жељу да се меримо са савременим светом“.

        „Сутра ћемо показати да наши пилоти могу да буду једнако успешни као и наша техника, са онима који долазе из Руске Федерације, САД и бројних европских земаља“, рекао је Вучић.

        Министар одбране је гостима пожелео добродошлицу и да се у Србији осете као драги гости и да нашу земљу доживе као своју другу отаџбину.

        „Ми желимо мир. Не само у региону већ свуда и у том смислу наша војска помаже и на другим континетима. Желим посебно да нагласим да ћемо се трудити да од свих у свету научимо оно што још не знамо, а оно што знамо да на најбољи могући начин употребимо у развоју српске индустрије и економије“, рекао је Вучић.

        Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић је присутнима саопштио како је 100 година прошло од 1912. године, од када Србија има своје ваздухопловство.

        „Те 1912. године Србија је била једна од 15 земаља у свету која је имала своје авионе, а недуго затим се сврстала већ у четири земље које су их употребиле за борбу. Ово су традиција и јубилеј вредни дивљења и поштовања“, нагласио је Диковић.

        Диковић је казао да је аеро-митинг велика прилика да српски пилоти, заједно са својим сарадницима и пријатељима из великог броја земаља Европе и света покажу способност пилота.

        „Ово је, такође, велика прилика да одамо почаст пилотима који су изгубили живот за Србију“, рекао је Диковић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари