Додик: Војна неутралност није угрожена – нисам ја Шаровић, поштујем Народну скупштину РС

 „ВЕЛИКА ВЕЋИНА ЉУДИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ВЕРУЈЕ У ОНО ШТО РАДИМ“

* „Република Српска и ја као члан Председништва у име ње нисмо били спремни да дамо наша базична опредељења као што је војна неутралност. Поштујем договор који каже да то ступа („Програм реформи БиХ“) на снагу са избором Савета министара

____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да велика већина људи у Републици Српској верује у оно што он ради и да треба да буду сигурни да опредељење Републике Српске у вези са НАТО алијансом није угрожено.

        Рекао је да поштује одлуке Народне скупштине Републике Српске, за разлику од председника СДС-а Мирка Шаровића.

        Истакао је да ниједне речи о НАТО интеграцијама нема у документу „Програм реформи БиХ“, него постоје сарадња и партнерство.      

        "Имали смо у виду искуства Србије када смо то радили, ни мање ни више од онога што је Србија у пројекту с тим", рекао је Додик новинарима у Невесињу.

        Коментаришући чињеницу да СДС и ПДП на Комисији за именовање нису дали подршку кандидату за председавајућег Савета министара Зорану Тегелтији, Додик је рекао да су се они определили за то кроз своје опозиционе деловање и да је важно да се коначно заврши формирање власти и због некоректног понашања СДС-а и ПДП-а, али и других ствари везаних за развојне пројекте.

        "Република Српска и ја као члан Председништва у име ње нисмо били спремни да дамо наша базична опредељења као што је војна неутралност. Поштујем договор који каже да то ступа („Програм реформи БиХ“) на снагу са избором Савета министара", рекао је Додик.

        Он је додао да земље које нису чланице НАТО-а с том организацијом имају неки облик сарадње, као што БиХ има Партнерство за мир и ИПАП који се не доводе у питање.

        "Та сарадња није ни била прекинута, али крајем ове године ти споразуми истичу и било је потребно ући у неки нови договор. Очекујем и договор је да ће тај документ бити прихваћен онако како је написан, а то је план реформи, и да неће служити ни за какво активирање било чега", рекао је је Додик.

        Српски члан Председништва БиХ је поновио да поштује одлуке Народне скупштине Републике Српске, за разлику од председника СДС-а Мирка Шаровића.

        Додао је да су СДС и ПДП у Савету министара девет пута с дневног реда скидали понуђени Национални акциони план, али да га никад нису одбили "што имплицира могућност да би га усвојили да су они остали у Савету министара".

        (Срна)

Додик и Орбан: Подршка српско-мађарском

инвестиционом фонду за мали бизнис

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик разговарао је телефоном са премијером Мађарске Виктором Орбаном који је изразио задовољство чињеницом да је након више од годину дана од проведених избора дошло до договора о формирању власти на нивоу БиХ.

        Додик је информисао је Орбана о свим актуелним политичким питањима у БиХ и захвалио на подршци коју му је мађарски премијер упутио и овом приликом, саопштено је из кабинета српског члана Председништва БиХ.

        Српски члан Председништва БиХ и мађарски премијер и у току овог разговора нагласили су значај регионалне сарадње и с тим у вези поновили опредељење за формирање српско-мађарског инвестиционог фонда за подршку малим предузетницима у Републици Српској и Србији.

        Додик је изразио очекивање да ће и на тај начин сарадња привредних субјеката Мађарске и Републике Српске бити унапређена, додаје се у саопштењу.

        Додик је мађарском премијеру честитао избор Оливера Вархелија на место европског комесара за проширење и изразио наду да ће Орбан, убрзо након формирања новог сазива Савета министара посетити БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари