Кугу су у Европу донеле буве које су стигле са номадским народима

САМО У 15. ВЕКУ ЈЕ УБИЛА ОКО 30 МИЛИОНА ЉУДИ - БЕЗМАЛО ПОЛА СТАНОВНИШТВА ЕВРОПЕ

        НОМАДИ евроазијских степа донели су кугу у Европу пре 4.800 година, између краја неолита и почетка бронзаног доба, наводи се у студији објављеној у научном часопису Карент бајолоџи.

        Узорци бактерије пронађени су у зубима и костима људи који су живели у том периоду, рекли су научници који су анализирали геном бактерије одговорне за кугу.

        Анализа древног облика куге би могла да омогући боље разумевање еволуције те болести која је касније постала опаснија.

        Научници су анализирали око 500 зуба и кости пронађене у Немачкој, Русији, Мађарској, Хрватској, Литванији, Естонији и Летонији у циљу проналаска трагова бактерије Јерсинија пестис, одговорне за кугу.

        Та заразна бактерија изазвала је велике пандемије током историје, међу којима је позната „црна смрт“ која је у 15. веку убила око 30 милиона људи, што је тада представљало скоро половину европског становништва.

        Куга је болест глодара а шире је буве. Људи најчешће бивају инфицирани када их уједе заражена бува, а болест се манифестује отицањем лимфних чворова и понекад упалом плућа.

        Према здравственим званичницима, отечени лимфни чворови лече се антибиотицима, али упала плућа може да убије пацијента у року од 24 сата уколико се одмах не предузме лечење.

        Због брзог ширења и велике смртности, бактерија куге може да буде и оружје у евентуалном биолошком рату.

        Бета 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари