Путин: Поштен однос према другим земљама већи је адут Русије и од наше војне моћи

ЈОШ НИЈЕ ОДЛУЧИО ХОЋЕ ЛИ БИТИ КАНДИДАТ НА ПРЕДСЕДНИЧКИМ ИЗБОРИМА У ПРОЛЕЋЕ 2018.

  • „Наша предност је у томе што ми никада и ни са ким не играмо двоструку игру. Ми смо поштени у односима са партнерима и увек им отворено износимо своју позицију. У суштини, то је наша огромна предност. Управо то, а не наш војни потенцијал, привлачи друе земље Русији. Наравно, играју своју улогу и војна и економска моћ, али је поверење главно“
  • Председник Венецуеле Николас МАДУРО: „Владимир Путин је истински лидер мира и новог света који је у формирању. Тај свет је свет у којем желимо да живимо“

        ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин открио је да још увек није одлучио да ли ће се кандидовати за шефа државе на изборима у пролеће 2018. године.

        Рок за кандидовање истиче у децембру, а он се на међународном енергетском форуму „Руска енергетска недеља“ бавио великом политиком.

        Нагласио је да за Москву постоје проблеми и у односима са администрацијом председника САД Доналда Трампа, али да се нада да ће заједнички интерес у борби против тероризма донети побољшање односа Вашингтона и Москве.

        „Сада су односи Русије и САД талац унутарполитичке ситуације у Сједињеним Државама. Ми стрпљиво чекамо да се тај период у САД заврши. Уосталом, верујем да особа каква је Трамп никада неће бити талац ничијих интереса“, рекао је Путин, додавши да Москва има пуно пријатеља у САД који истински желе побољшање односа са Русијом.

        Замољен да открије какви су његови „лични односи са Трампом“, руски лидер је указао да њихови „лични односи“ практично не постоје јер су се срели само једном, у Хамбургу, и неколико пута разговарали телефонски.    

        Председник РФ је посебно нагласио да Русија никада не води двоструку игру са другим земљама и да зато многи желе да сарађују са Русијом:

        „Наша предност је у томе што ми никада и ни са ким не играмо двоструку игру. Ми смо поштени у односима са партнерима и увек им отворено износимо своју позицију. У суштини, то је наша огромна предност. Управо то, а не наш војни потенцијал, привлачи друге земље Русији. Наравно, играју своју улогу и војна и економска моћ, али је поверење главно“.

        Нагласио је да нема право да процењује политику САД према Северној Кореји, али да мисли да би требало смирити страсти и престати са ратоборном реториком.

        „Каква год да је, није моја ствар да разматрам политику председника САД, али јавно могу да поновим, и већ сам о овоме причао, да све стране морају да смире своју ратоборну реторику и морају се пронаћи начини за директан дијалог између САД и Северне Кореје, између Севера и земаља региона“, казао је руски председник.

        Путин је такође рекао да се неће мешати у курдски референдум о независности, одржан 25. септембра, и да ће користити обазриву реторику како не би распламсао ситуацију у региону. Додао је да није ни у чијем интересу да се заустави транспорт нафте из ирачког Курдистана.

        Путин је - замоливши потом модератора форума да поставља питања и другим његовим учесницима - испричао овај виц у форми разговора између израелског генерала и војника.

        Генерал: Шта ћеш радити ако видиш да на тебе иде 20 терориста?

        Војник: Узећу „узи“ и пуцати!

        Генерал: Шта ће учинити ако видиш да на тебе иду тенкови?

        Војник: Узећу базуку и покушати да се одбраним!

        Генерал: А шта ћеш ако на тебе крену истовремено и терористи и тенкови?

        Војник: Па зар ја, господине генерале, једини ратујем у нашој армији?!

        Председник Венецуеле Николас Мадуро, наступивши на истом енергетском форуму у Москви, назвао је Путина „лидером новог света“:

        „Владимир Путин је истински лидер мира новог света који је у формирању. Тај свет је свет у којем желимо да живимо“.

        Додао је да његова земља не мора да моли Русију за помоћ јер јој она већ помаже и нагласио да је могуће да ће Москва одложити његовој земљи враћање дугова.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари