Није ли држање власти поводом Савамале њен аутогол који траје већ целу годину дана?

У СРБИЈИ СЕ ПОЈАВЉУЈУ И ЧУДНИ, НЕСХВАТЉИВИ И НЕПРИЈАТНИ ЈУБИЛЕЈИ

  • Марко НИЦОВИЋ: Вучић ће морати да жртвује некога. Да ли Синишу Малога, или Весића, или шефа полиције, али некога од најближих сарадника ће морати да жртвује. Полиција и Тужилаштво се боје за функције и неће ништа сами предузети. Плаше се да буду смењени. У страху и јесте суштина
  • Зоран ЧВОРОВИЋ: Ситуација на улицама може да буде средство за уцењивање Вучића да у потпуности реализује захтеве Запада који се пре свега односе на усклађивање спољнотрговинске и спољне политике Србије са ЕУ, конкретно - на усаглашавања политике Србије са ЕУ према Русији. Протести могу бити опомена Вучићу да Запад има за њега замену
  • Бранко КРГА: Чудно ми је што се све оволико отеже. Није у интересу актуелне власти да се тако дуго не дође до епилога. Не верујем да ће доћи до неке веће ескалације, али може бити још таласања док се случај не скине са дневног реда

        СРБИЈА постаје и земља врло непријатних јубилеја.

        Навршило се годину дана од рушења у београдској четврти Савамала.

        Навршило се и годину дана или неспособности власти да истражи шта се тамо - и по чијој наредби или одобрењу - тачно догађало или њеног демонстрирања да је не занима шта се о њеним потезима мисли у јавности.

        Протести који већ три недеље трају у Београду и другим већим градовима земље јасно показују да у Србији постоје и они којима држање власти поводом рушења под фантомкама није по вољи, а и они који су спремни да ту батину користе у политичкој борби.

        Шта кажете за савамалски јубилеј?

        Не чини ли вам се да је држање власти поводом Савамале њен аутогол који траје већ целу годину дана?

        Зар Александар Вучић не схвата да држањем поводом Савамале наноси штету и себи, и државним и интересима своје странке?

Савамала је брука за државу - за годину дана се решавају много тежи случајеви

Марко НИЦОВИЋ, полицијски експерт
 
• Ово је лоше и за земљу и за Вучића, али он до сада ништа није урадио јер је мислио да ће Савамала пасти у заборав, да протести неће трајати оволико, али је промашио у процени и дао је прилику дипломатама да га притискају и уцењују
 

        БРУКА за државу. То је до сада могло да се реши јер се за годину дана завршавају и истраге за тешка убиства и тероризам, али није, због утицаја извршне власти на правосуђе и полицију да се случај не истражи како треба.

        Сад су се умешали и страни фактори који траже да се то решава без обзира ко је и у чијем интересу радио, јер неко мора бити крив за Савамалу. Не може да буде да нико није крив.

        Теме су се дохватили не само страни амбасадори него и страни медији који потенцирају причу, због чега је Србија пала неколико места на листи земаља по слободи медија и поштовању људских права.

        Просто: не можете да рушите са неким тамо групама, а да то не буде откривено - без обзира у чијем интересу је то рушење било.

        Вучић ће морати да жртвује некога. Да ли Синишу Малога, или Весића, или шефа полиције, али некога од најближих сарадника ће морати да жртвује.

                Полиција и Тужилаштво се боје за функције и неће ништа сами предузети. Плаше се да буду смењени. У страху и јесте суштина.

        Ово је лоше и за земљу и за Вучића, али он до сада ништа није урадио јер је мислио да ће Савамала пасти у заборав, да протести неће трајати оволико, али је промашио у процени и дао је прилику дипломатама да га притискају и уцењују.

        Већ га уцењују. И Дејвид Мекалистер је рекао да Србија мора да реши Савамалу...

Англосаксонцима - као и увек досад – одговара свака нестабилност на Балкану

Др Зоран ЧВОРОВИЋ, професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу
 
• Прелазак на тужилачки концепт истраге, не да није донео убрзање поступка, него је - како показује Савамала - потпуно идеалан за различите врсте опструкција и одуговлачења истраге у недоглед
 

        СЕМ по бруталној спољној форми кршења елементарних законитости и права, Савамала се ни по чему не издваја из низа великих корупционашких афера које нису решене правоснажним пресудама. Шаље, иначе, поруку да је правда спора и недостижна и да се исплати чинити кривична дела, посебно ако при том имате заштиту појединаца у држави.

        Ми Срби имамо привилегију да нам је из Душановог законика остало начело судске независности, које је тада било непознато већини европских народа, да судија не треба да суди у страху од царства, већ да суди по закону. Ово начело судске независности је у данашњој Србији погажено, а то говоре судски процеси који се одуговлаче у недоглед и никада не буду окончани.

        Прелазак на тужилачки концепт истраге, не да није донео убрзање поступка, него је - како показује Савамала - потпуно идеалан за различите врсте опструкција и одуговлачења истраге у недоглед.

        Као и друге судски незавршене афере у Србији, и овај случај отвара питање: коме то политички одговара да правосудна власт -тужилаштво и судство - не функционишу? Да се афере полицијски и медијски откривају, али да не добију судски епилог? Коме одгвара такво стање које је извор перманентне политичке нестабилности и незадовољства грађана? Посебно ако имамо у виду да је и у овом случају, али и другим аферама, очигледна умешаност и одговорност неких државних функционера.

        Незавршени судски поступци и судски неутврђена истина су идеални за злоупотребу, за оправдано ширење незадовољства код грађана које може да резултира некаквом новом „мајдан“ револуцијом.

        Треба утврдити узроке реалног незадовољства грађана, а они леже у нефункционисању правне државе, односно правосудног система. Једна анкета Друштва судија је утврдила да је више од 50 одсто судија трпело интервенције од стране извршне власти. Да не причамо о корупцији. И других разлога има на претек, а генератор незадовољства је власт и зато не може бити аболирана.

        Као у свако предреволуционарно доба - од 1917. па до „наранџастих“ револуција - то незадовољство је идеалан терен да западне обавештајне службе доведу своје гарнитуре или да праве хаос. У овом тренутку, ситуација на улицама може да буде средство за уцењивање Вучића да у потпуности реализује захтеве Запада који се пре свега односе на усклађивање спољнотрговинске и спољне политике Србије са ЕУ, конкретно - усаглашавања политике Србије и ЕУ према Русији.

        Протести могу бити опомена Вучићу да Запад има замену.

        Истовремено, англосаксонској политици одговара нестабилност на Балкану (свеједно да ли то ради промовисањем великоалбанске идеје или немирима на улицама, као у Скопљу), односно стање контролисаног хаоса са циљем да истисну интересе Русије (који су донекле заступљени кроз то што на Балкану постоје четири државе које још нису у NATO).

Вучић је рекао да треба да одговарају они који су криви - нека тако и буде

Бранко КРГА, бивши начелник Генералштаба
 
• Као грађанин сам заинтересован да се то скине са дневног реда - да би се и власт и опозиција фокусирали на важније проблеме
 

        САВАМАЛА ми није у фокусу интересовања, али као грађанин могу да кажем да ми је чудно што се то толико отеже.

        Није у интересу актуелне власти да се тако дуго не дође до епилога догађаја.

        Овако се оставља могућност да људи протестују. Да се узнемирава јавност. Треба да се то реши што пре, на праведан начин: да се тачно сазна ко је шта урадио и да се предузму оне мере које заслужује такав чин.

        Како да разумемо што је ствар стигла до Јоханеса Хана?

        Мислим да је све потребно рашчистити.

        Треба се фокусирати на кључне проблеме, а , ето, овај проблем оптерећује јавност непотребно. Да би се престало са тим - треба то разрешити. Онако како је премијер Вучић најавио: да они који су одговорни реално одговарају.

        Нека одговарају.

        Не верујем да ће доћи до неке веће ескалације, али може бити још таласања док се случај не скине са дневног реда. Зато сам, као грађанин, заинтересован да се то скине са дневног реда, да би се и власт и опозиција фокусирали на важније проблеме.

        Диана Милошевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари