Мајкл Хауард: Могућ је скори рат Британије и Шпаније за Гибралтар

БИВШИ ЛИДЕР БРИТАНСКЕ КОНЗЕРВАТИВНЕ ПАРТИЈЕ ТВРДИ ДА СЕ ТЕРЕЗА МЕЈ НЕЋЕ КОЛЕБАТИ

Гибралтар

  • Објавио да је Меј спремна да ратом брани право Велике Британије на Гибралтар. Као што је у своје време Маргарет Тачер ратовала за Фокландска острва са Аргентином
  • Хауард је овако иступио одмах пошто је Шпанија саопштила да не спречавати пријем у Европску унију „независне Шкотске“ и појаве документа Европског савета у којем се наводи да ће Шпанија имати право вета поводом будућих односа Гибралтара и ЕУ
  • Сама Меј је „главном министру“ Гибралтара - Фабијану Пикарду - саопштила да њена земља никада неће дозволити Шпанији да против њене воље заузме то стратешки важно „полуострво“

        САМО што је британска премијерка Тереза Меј ставила потпис на документ којим је активирала члан 50 Лисабонског споразума о почетку процеса изласка своје земље из ЕУ - из Лондона је стигла и једна шокантна изјава.

        Бивши лидер британских конзервативаца - Мајкл Хауард иступио је са претпоставком да је Меј спремна да ратом брани право Велике Британије на Гибралтар. Као што је у своје време Маргарет Тачер ратовала за Фокландска острва са Аргентином.

        Дневни лист The Guardian муњевито је Хауардову изјаву-прогнозу назвао „речима које распаљују мржњу“.

        Према тврдњи листа The Telegraph, Хауард је је упозорио да ће британска влада бранити Гибралтар за време преговора о Brexit од шпанских аспирација на Гибралтар.

        Он је овако иступио одмах пошто је Шпанија саопштила да не спречавати пријем у Европску унију „независне Шкотске“. Шеф њене дипломатије - Алфонсо Дастис - био је прецизан: нећемо употребити вето против такве намере Шкотске.

        Важнија тачка заплета је - бар тренутно - у документу Европског савета у којем се наводи да ће Шпанија имати право вета поводом будућих односа Гибралтара и ЕУ.

        Ово је, на велико незадовољство Лондона, још прецизирано: споразум поводом Brexit-а неће бити примењен на Гибралтар без „споразума између Краљевине Шпаније и Велике Британије.

        Један британски високи званичник - чије име није објављено - већ је поручио и Бриселу и Мадриду да је такав став „апсолутно неприхватљив“ јер Шпанији даје превелики утицај над Гибралтаром.

        Сама Меј је „главном министру“ Гибралтара - Фабијану Пикарду - саопштила да њена земља никада неће дозволити Шпанији да против њене воље заузме то стратешки важно „полуострво“.

        Одмах потом је британски министар одбране, Мајкл Фалон, објавио да ће „заштитити Гибралтар“.

        Пикардо је, са своје стране, поручио Мадриду да не користи Гибралтар као свој адут у предстојећим преговорима о Brexit. Додао је да би заједнички (британско-шпански) суверенитет над Гибралтаром био ужасан и упоредив са „животом на туђој територији“.

        Огласио се и шеф британске дипломатије Борис Џонсон и подвукао да подршка Гибралтару остаје „непомирљива и чврста“.

        Гибралтар се први пут под влашћу Шпаније нашао 1462. године. Дотад је био под влшћу Мавара који су га отели од Вестгота 711-те године.

        По Утрехтском мировном споразуму, Гибралтар је припао Великој Британији, али су Шпанци покушавали да га поврате 1727. године, а потом и у рату вођеном 1779-1783.

        Франко је 1940. одбио Хитлеров предлог да заузме Гибралтар.

        Полуострво је 1964. добило сопствени устав. Три године касније су присталице прикључења Шпанији претрпеле убедљив пораз на референдуму.

         На прошлогодишњем референдуму о изласку Британије из Европске уније - 96 одсто Гибралтараца гласало је за останак у ЕУ. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари