Додик: Република Српска је држава, спречићемо политичко насиље политичког Сарајева

У БАЊАЛУЧКОЈ СПОРТСКОЈ ДВОРАНИ „БОРИК“ ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ СНСД

Академија у дворани Борик

  • „Близу смо одлуке да одбацимо правосуђе БиХ јер крши устав и Дејтонски споразум. Уставни суд БиХ са три странца и два Бошњака узима права Републици Српској. Кажу данас да немамо права Републике Српске, а сутра ће нам покушати одузети назив Република Српска. То нећемо дозволити“
  • „Тражим од свих да се РС слави као држава, да будемо припадници својих народа, да се уважавамо, спречимо странце да нам намећу своју вољу“

        БЛИЗУ смо одлуке да одбацимо правосуђе БиХ јер крши устав и Дејтонски споразум, објавио је Милорад Додик на академији поводом 20 година од оснивања СНСД.

        Академија је одржана у препуној дворани Борик, а лидер странке - који је истовремено и председник Српске - упозорио је да се РС мора супротставити правном и политичком насиљу јер ће у супротном престати да постоји. Притом је упозорио:

        „Уставни суд БиХ са три странца и два Бошњака узима права Републици Српској. Кажу данас да немамо права Републике Српске, а сутра ће нам покушати одузети назив Република Српска. То нећемо дозволити, а наш главни циљ је борба против наметања политичког Сарајева. Нећемо дозвољавати да Суд и Тужилаштво БиХ доносе одлуке против РС и српског народа. Суд БиХ не може да одлучује о имовини Српске. Уосталом, у Дејтонском споразуму нигде не пише да она припада БиХ“.

        Додик је поновио оцену Томислава Николића да БиХ није успела да постане држава. Додао је да је „све што се овде градило било је на бази насиља“, па наставио:

        „За нас је неприхватљиво стање у којем суд и тужилаштво намећу одлуке и отимају нашу имовину. Република Српска је држава, Срби слободарски народ, а Савез независних социјалдемократа - победничка партија. СНСД је вратио достојанство Републици Српској и српском народу. Тражим од свих да се РС слави као држава, да будемо припадници својих народа, да се уважавамо, спречимо странце да нам намећу своју вољу“.

        Подсетио је да је СНСД власт у РС преузимао у најтежим моментима: 1998. године - када је Српска била територијално разједињена и 2006-те - када је губила бројне надлежности.

        „Упркос свему, успели смо да Републици Српској вратимо достојанство. Странка је кренула са уверењем да Српској може понудити визију и дати јој демократски предзнак“ - подвукао је Додик.

        Академији су присуствовали амбасадори Русије и Кине у БиХ, председници коалиционих странака, Савеза синдиката РС и други бројни гости.

        Свечана академија почела је интонирањем химне РС „Моја Република“ и химне Србије „Боже правде“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари