Венац на Милошевићевом гробу: „Воле те Мирјана, Марија и Марко”

ДАЧИЋ ДАНАС НИЈЕ БИО У ПОЖАРЕВЦУ, АЛИ ЈЕСУ МИЛУТИН МРКОЊИЋ, ЧЕЛНИЦИ ЛОКАЛНИХ СОЦИЈАЛИСТА И УДРУЖЕЊА „СЛОБОДА”

  • Факти доносе неколико најзначајнијих политичких порука и обраћања Слободана Милошевића из Хага

         ЛИДЕР Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић није данас био у Пожаревцу – на гробу Слободана Милошевића.

         Нису могли да дођу ни његови најближи, али је у њихово име положен венац са натписом: "Воле те Мирјана, Марија и Марко".

         Цвеће на гроб бившег председника СР Југославије и Србије и лидера СПС, поводом дана његовог рођења, положили су и челници пожаревачких социјалиста и Удружења "Слобода".

         У дворишту Милошевићеве породичне куће у Пожаревцу појавио се и потпредседник СПС-а Милутин Мркоњић, који је истакао да је дошао као његов дугогодишњи пријатељ.

         Мркоњић је осудио недавну поставку Меморијалног музеја Нирнбершког суђења у којој су бивши председник СР Југославије и српско руководство приказани као једини кривци за злочине на територији бивше Југославије и поручио да држава мора да одлучније реагује на овакве оптужбе.

         Градоначелник Пожаревца Миомир Илић рекао је да “грађани и даље поштују лик и дело бившег председника”.

 

ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИМА СПС

Бесомучан, кукавички напад из "врха" СПС траје од мог одласка у Хаг

  • Ово писмо пишем из само једног разлога: да нико у СПС не може накнадно да тврди како је био необавештен о стварним намерама садашњег партијског "врха". Односно: да они који приступају Минићевој и Дачићевој партији буду начисто са тежином акта издаје у коме учествују

         ОД мог хапшења до данас, ни једна моја порука Главном одбору СПС није прихваћена. Да не говорим о непосредној сарадњи појединаца из врха партије на мом хапшењу и испоручивању у Хаг.

         Кратко време по доласку у Хаг упозорио сам Главни одбор, у непосредном обраћању телефоном, на Пету колону коју је предводио (тада) Б. Ивковић и тражио да се одмах искључе из СПС. Ни то није прихваћено са образложењем да сам неинформисан.

         Са образложењем моје тадашње "неинформисаности" уследио је бесомучан, кукавички напад који траје из "врха" СПС до данашњих дана.

         Сада је свако у Србији добро информисан да нисам био неинформисан:

         Очигледно и јавно, марионетска влада у Србији успела је да се одржи управо гласовима те Пете колоне у Скупштини Србије.

Ове године, под утицајем осталих сарадника квислиншке власти у врху СПС, Главни одбор је одбацио политику народног јединства и на председничким изборима, упркос мојим упозорењима, поново направио велику услугу ДОС-у уз даље, коначно компромитовање СПС, разбијање блока левих и патриотских снага, константно саботирање сваке активности која се тиче борбе коју водим у Хагу.

Група која усмерава активност Главног одбора СПС показала се пред сваким грађанином Србије који има очи и уши - као понизни слуга слугу наших непријатеља. Непријатеља наше државе и народа.

Они сада, под окриљем власти, припремају некакав Конгрес СПС (за који су се такође послужили преваром - да раде по мом захтеву) који треба да битно промени карактер СПС, односно да ликвидира СПС као партију левих и патриотских снага која представља препреку растурању Србије и гажењу националног достојанства.

А политика и свака практична активност СПС не може бити ни замислива без јасних опредељења у погледу државних и националних интереса и нужности народног јединства у погледу обарања марионетске власти у Србији.

Ово писмо пишем из само једног разлога:

- да нико у СПС не може накнадно да тврди како је био необавештен о стварним намерама садашњег партијског "врха".

Односно:

- да они који приступају Минићевој и Дачићевој партији буду начисто са тежином акта издаје у коме учествују.

Пишем, такође, да бих онемогућио сваку манипулацију мојим именом.

Не сумњам ни најмање у њихову искрену жељу да ја будем Председник СПС у затвору, а да они воде партију потпуно супротно политици за коју се ја борим. Да воде политику у складу са налозима послодаваца садашње марионетске власти. Против Србије.

Зато: У погледу политике народног јединства у интересу Србије не може бити никаквог компромиса. Такође не може бити никаквог компромиса у погледу мог захтева да се Пета колона избаци из СПС. Сви до једнога. И формално, јер су фактички већ део марионетске структуре којој служе.

Сви који се укључују у прљаве работе група око Минића и Дачића не могу се више сматрати члановима СПС.

Знам да ће њихова реакција бити канцеларијског карактера - као што су и они сами. Њихова реакција ће бити: Није по Статуту. Искључио сам их нестатутарно.

Поручујем им: Господо и бивши другови, позивам вас да ви мене искључите статутарно!

Ми свакако нисмо на истој страни. На срећу.

Партија мора да се ослободи таквих креатура и да сачува свој образ пред народом коме је одговорна.

Никаква њихова монтирана гласања на било каквом форуму, овај мој резолутан став не могу променити. Нема компромиса.

Свим грађанима, свима који подржавају борбу за слободу, свим борцима за Слободну Србију желим срећу у Новој години.

До победе!

Хаг, 7. јануара 2003.
Слободан Милошевић

П. С.

Видим из новина како намеравају да ме на том "конгресу", за који ме нису консултовали ни о сазивању, ни о документима и једноставно - ни о чему, бирају за Председника СПС.

Они, у ствари, на свом "конгресу" праве исту онакву манипулацију какву је на свом "конгресу" направио Ивковић који ме је изабрао за почасног председника мимо мог знања и моје воље.

Када бих дозволио такву манипулацију то би било исто што и када бих прихватио овај лажни суд у Хагу.

Чланови и органи СПС треба да знају да ја ни са тим њиховим "конгресом" ни са партијом Минића и Дачића немам никакве везе.

Да буде потпуно јасно: не дозвољавам да користе моје име. Не дозвољавам да под мојим именом воде политику против које се ја борим.

А свима који, упркос мојим упозорењима, окрећу леђа и иду у Минићеву и Дачићеву партију нека је срећан пут. Али без мене.

Доследним члановима СПС и свим патриотским снагама и грађанима Србије желим успех у борби за Слободу.

До победе!
С. Милошевић

 

ЧЛАНОВИМА ОРГАНИЗАЦИОНО- ПОЛИТИЧКОГ ОДБОРА
ПРЕДСЕДНИКА СПС,
ТЕЛЕФОНОМ, 17. ЈАНУАРА 2003.

Тражио сам од ГО да избаце Пету колону, а одговор је био да сам неинформисан

  • Функционери СПС користе полицију против социјалиста који нису лојални садашњем режиму. Потпуно је јасно шта хоће. Цела је идеја да се направи нека, како они кажу, кооперативна опозициона партија, која неће да угрожава режим, који је марионетски, који је издајнички, која ће, напротив, да фингира постојање неке демократије

ДРУГОВИ, све вас поздрављам и желим вам да будете одлучни и храбри. Сви знате добро - препуна је историја тих примера - борба за слободу увек је била суочена са издајом. И то није ништа ново. Али се, у тој борби, ако је упорна и истрајна, увек победи. И ми ћемо да победимо.

Ви сте видели, ево јуче сам чуо пример, да функционери СПС-а користе полицију против социјалиста који нису лојални садашњем режиму. Потпуно је јасно шта хоће. Цела је идеја да се направи нека, како они кажу, кооперативна опозициона партија, која неће да угрожава режим, који је марионетски, који је издајнички, која ће, напротив, да фингира постојање неке демократије.

А, све то, нешто из користољубља, а нешто из страха, да живи добро, један мали круг партијске олигархије, а да то плати одустајањем од борбе против ропства у којем је његова земља.

Ја знам да ћете ви да се борите. И знам да ћемо да победимо. Ја се надам да ви делите то уверење. Будите ведра чела и спокојни, јер истина је на нашој страни. Ја мислим да је читав народ на нашој страни.

Мора само да има ко да га организује, да га поведе. А то је партија коју ми морамо да имамо, да сачувамо. Да буде права, народна. И да ради у интересу народа, а не појединаца из руководства.

Ја сам вам написао - све моје поруке су се показале тачне. Видео сам у „Националу”, да су, како су рекли да су из редакцијских разлога скратили, а скратили су управо оно где се види пример, где кажем: Обратио сам се Главном одбору чим сам дошао у Хаг, директно телефоном, тражио да избаце Пету колону, а одговор је био да сам неинформисан. А сада цела Србија зна и информисана је да сам био добро информисан, јер је у ствари ова квислиншка влада опстала захваљујући гласовима управо тих који су изабрани на мојој листи и употребљени да подрже владу која је мене послала у Хаг, а државу у ропство.

А ово сад следеће исто ће тако да се догађа. Према томе, маске падају, а ја верујем да је читавој нашој јавности јасно о чему се овде ради. Према томе, будите упорни, будите храбри и уздигнуте главе. Ви за то имате разлога. Желим вам пуно успеха.

И - до победе.

 

ПОРУКА ПОВОДОМ ИЗБОРА

Сада је главни интерес народа и државе да се демонтира марионетска власт

ПОВОДОМ предстојећих избора у Србији сматрам да читав опозициони блок треба да на тим изборима наступи заједно - са заједничким кандидатом.

Ембрион тог блока треба да буду три партије које су сачињавале Владу народног јединства до 2000. године и које су за време рата у тој влади и на све друге начине браниле земљу. За време бомбардовања руководства тих партија су се налазила у Србији и била на располагању народу и грађанима.

Те партије, односно њихови представници треба да заједнички окупе све друге опозиционе партије, то јест све оне партије и појединце који су патриотски оријентисани и који имају исти однос према политици власти у Србији.

У том смислу сматрам да за ове изборе треба подржати кандидатуру Војислава Шешеља као заједничког кандидата патриотски оријентисаних опозиционих партија и појединаца.

Истицањем више кандидата у овом тренутку, поготово од стране најјачих опозиционих партија, дошло би до поделе гласова, што би само омогућило марионетском режиму да манипулише изборним резултатима.

Сада је главни интерес народа и државе да се демонтира марионетска власт. Тај интерес мора бити старији од сваког појединачног интереса било које партије. А поготово мора бити старији од било чије сујете (колективне или индивидуалне - свеједно).

До победе!

Хаг, 10. август 2002.
Слободан Милошевић

 

ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ

Са заједничким кандидатом против режима који Србију уводи у статус колоније

ИСТИЦАЊЕ заједничког кандидата патриотских снага Србије за председничке изборе представља одлучујући корак у постизању народног јединства о нужности обарања садашњег марионетског режима који Србију уводи у статус колоније, обесправљује њене грађане и понижава и деградира све државне и националне интересе.

Од највећег је значаја да све патриотски опредељене партије и појединци, грађани дају свој допринос. У том покрету народног јединства неко ће дати већи а неко мањи допринос, али је најважније да сви допринесу највише што могу, без обзира да ли се ради о политичким странкама (великим и малим) или појединцима, грађанима. У том погледу сви треба да се осећају и третирају равноправно. Само на тој основи јединства и равноправности Покрет народног јединства може да афирмише стварне интересе свих грађана Србије.
У том смислу, позивам грађане Србије да на предстојећим изборима подрже кандидатуру Војислава Шешеља.

До победе!
Слободан Милошевић
Хаг, 28. новембар 2002.

 

П О Р У К А
коју је председник Социјалистичке партије Србије
Слободан Милошевић упутио из Хага, преко телефона, члановима Извршног одбора ГО у току седнице одржане дана 25.07.2001. год.

Ситуација налаже да се делује у условима ванреднога - нередовног стања

  • Ниједна колонија никад није била развијена, и никаква обећања не дижу стандард и не развијају земљу

ДРУГОВИ, желим, пре свега, да вас срдачно поздравим све. Надам се да сте добро, да сте у добром расположењу, борбеном духу у складу са традицијом наше партије, да се борите за оне циљеве за које смо се борили свих ових година од кад је Партија основана.

Ја желим да, осим тога што вас поздрављам, кажем да имам чврсто уверење да ће наша партија, поготово њено руководство које ви представљате, доследно да се бори за задатке које смо заједно поставили на нашим конгресима. И при том, мислим да сви треба да имамо у виду да агресија на Југославију још траје, само под другим именом и другим околностима.

Социјалистичка партија је у ствари највећи гарант националних и државних интереса, под условом да се чврсто држи свог програма и политички доследне одбране тих и таквих државних и националних интереса.

Мислим да треба да будете свесни да партија у овим условима притисака споља и условима постојања марионетске владе унутар Србије и унутар Југославије, налаже да се делује у условима ванреднога - нередовног стања. Зато мислим да су потребне и честе седнице Главног одбора, Извршног одбора. Да треба доносити врло прецизне програме рада у складу с нашим Програмом и у складу с нашом политиком и ту никакве координације не могу преузети улогу редовних органа. То важи и за општинске и покрајинске одборе СПС. Морате бити свесни тога да је и Партија, такође, предмет агресије. Желе да се она минимизира, да се минимизира њен утицај у народу. А из овога свега што ја видим, јер ја могу овде да пратим и цео телевизијски програм из Београда, Сарајева, Загреба, тај притисак траје и повећава се и добија нове облике.

Зато су у Партији они настојали да организују Пету колону на челу са Банетом Ивковићем. Партија мора да се ослободи те унутрашње опструкције.

Све треба да ради са народом, а никако затварањем у Партију. Изборе треба припремити у народу и доследно на нашој политици и уз то, треба веома интензивирати сарадњу са свим патриотским партијама и покретима, јер и они делују у народу у истом правцу - да се оствари слобода, да се оствари мир, да се оствари успешан развој земље, који може бити успешан само у миру и слободи и ослонцем на ресурсе и потенцијале којима ми располажемо. Јер, ваљда се до сада свако уверио да никаквим поклонима неће моћи да се развије. Ниједна колонија никад није била развијена, и никаква обећања не дижу стандард и не развијају земљу.

Што се мене тиче, ја сам добро. Треба и ви, као што ја имам у виду, да знате да наша борба траје. Имам част да ми је припало да у тој борби поново будем на најтежем месту. Објективно, ја јесам на најтежем месту и осећам се као морални победник. Јер народ мора да победи.

Јединство Партије је од највећег значаја за улогу коју ће она имати у даљем току развоја догађаја у нашој земљи. У погледу политике, у погледу економске ситуације, у погледу положаја Југославије и у погледу очувања државних и националних интереса, желим да свако појединачно томе да свој максималан допринос. Желим вам у томе много успеха и мислим да на овај начин можемо да се чујемо с времена на време. Чујем да сте поново покренули лист који је без разлога престао да излази. Желим да чујем да сте успешни у обе скупштине. Чуо сам малочас од Жике да су ту посланици и једне и друге скупштине, али никако не сме активност да се сведе на активност само у скупштинама. Активност мора да буде најшире у народу постављена на нашој политици, на нашој платформи, на захтевима који су суштински интерес свих грађана наше земље, наш национални интерес. Желим вам много успеха у томе и верујем да ће свако томе дати свој максималан допринос на месту на коме се налази и као функционер партије и на терену и у народу и у Скупштини и на медијима, у свим приликама у којима може да се делује. Много вас све поздрављам, бићемо на вези и имаћемо прилике да се чујемо и убудуће. Све вас поздрављам.

 

П О Р У К А
коју је председник Социјалистичке партије Србије Слободан Милошевић упутио из Хага преко телефона члановима Главног одбора у току седнице одржане дана 04.08.2001. године

 

Нема јединства на личним интересима и политици незамерања

  • Јачајте јединство Партије и јединство патриотских снага. Немојте да вас преваре повратком оних који су отишли да би нас срушили, а желе да се врате после неуспеха да би нас изнутра рушили

ДРУГОВИ, дозволите ми да вам кажем неколико речи.

Прво да вам кажем, желим све да вас поздравим.

Што се мене тиче, ја сам добро и осећам се овде у истој оној борби у којој смо били заједно свих ових година и будите сигурни да ће тако и бити.

Другови, држите се храбро, будите јединствени, заједно треба да буду сви којима је стало до садашњости и будућности наше земље и нашег народа.

Јачајте јединство Партије и јединство патриотских снага. Немојте да вас преваре повратком оних који су отишли да би нас срушили, а желе да се врате после неуспеха да би нас изнутра рушили.

Партија мора да живи са народом и у народу.

Стање није редовно, оно је ванредно, све док је марионетски режим на власти. Организација и дисциплина морају да буду у складу са таквим стањем.

Схватите крајње озбиљно и одговорно моје упозорење. Социјалистичка, оно гласи – желим да га нагласим:

Социјалистичка партија Србије је предмет посебне агресије. Води се велика активност за преузимање контроле над Социјалистичком партијом Србије од стране истих оних сила које су организовале пуч 5. октобра и довеле марионетску владу.

Свако зна да је Социјалистичка партија Србије највећа и најјача политичка партија. Они желе да је ставе под контролу, на томе раде и њихове службе и њихов новац.

Ако би успели да ставе под контролу Социјалистичку партију Србије, отворили би врата потпуној колонизацији Југославије, потпуној колонизацији Србије. Они су успешно и перфидно протурили тезу да опасност Социјалистичкој партији Србије прети од левице, управо да би скренули пажњу на другу страну.

Понављам, опасност прети од сила које су организовале и финансирале пуч од 5. октобра и које су довеле на власт марионетску владу у функцији поробљавања Србије.

Потребна је јасна свест о томе и учвршћивање јединства Партије на њеном програму и јачање јединства свих патриотских снага, јачање јединства нашег народа. Зато се мора бити са народом и у народу, у служби народних интереса. Друкчије се не може одбранити ни слобода ни независност земље. Зато се мора схватити да се ради о ванредним околностима.

Затворске власти су ме обавестиле да су ми за 14. август одобриле посету: Живадина Јовановића, Славице Ђукић, Жике Игића, Богољуба Бјелице и Боре Дракуловића.

Одлуке о организационим и другим потезима о којима је било речи на тим маратонским седницама Извршног одбора разматрајте после њиховог повратка. Направите програм активности Партије у условима ванредног стања.

Циљ тог програма треба да буде – остварење јединства народа какво је било у време агресије НАТО, јер агресија се наставља другим средствима, а процес који воде против мене и нашег народа је управо то исто.

Одмах искључите из Социјалистичке партије Банета Ивковића, јер особа која је активно учествовала у организовању мог хапшења и ступила у колаборацију са ДОС-ом, нема ништа заједничко ни са мном ни са Социјалистичком партијом Србије.

Тражим од руководства да одлучи о мом предлогу, гласа о мом предлогу - то је истовремено и гласање о поверењу мени, с обзиром да неко покушава да доведе у питање истинитост моје тврдње. Увек сам вам говорио истину и сви ви то добро знате. Они који мисле да могу уз помоћ ДОС-а да украду Социјалистичку партију Србије, треба да знају да можда могу уз помоћ ДОС-а да украду име и регистрацију, али не могу да украду ни подршку чланства, ни подршку народа.

Ја ћу се борити за своју партију иако појединци желе да злоупотребе чињеницу да сам у затвору.

Ја се и сада борим и за своју партију и за њено чланство. Нема јединства на личним интересима и политици незамерања. Јединство може бити само на доследној политици Социјалистичке партије Србије у одбрани и афирмацији државних и националних интереса.

Изволите, дакле, изјасните се о мојим ставовима и мојим предлозима, а ја имам право да се знам ко ми је дао подршку, а ко не. Зато нека се не љуте другови што сам тражио да се изјашњава појединачно, јер нажалост, овај хендикеп да не могу да вас видим објашњава разлоге за то.

Ми се боримо за афирмацију наших државних и националних интереса, за истину и правду - то свако треба да има на уму коме је заиста стало до политике за коју смо сви дали све оно што смо могли. Свако своју дужност треба да издржи. Ја своју свакако хоћу. Вама желим успех и желим да вам кажем своје чврсто уверење: ми ћемо победити и наш народ и државу заштитити од ропства. То је наша дужност у овом историјском тренутку, где треба свако да буде ангажован.

Хвала вам на пажњи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари