ДАЧИЋ: Неће се 16. априла срушити сви наши снови о ЕУ и Косову и Метохији

ПРЕМИЈЕР НАЈАВИО НОВЕ ПРЕГОВОРЕ О КИМ И НАДА СЕ

ДА У ИЗВЕШТАЈ ЕШТОНОВЕ МОГУ БИТИ УНЕТЕ НАКНАДНЕ ИЗМЕНЕ

  • Да је питање Косова лако решити - решио би га неко раније. Поштујем став САД, али овде није реч о њима, реч је о нама, рекао је Ивица Дачић

       ПРЕМИЈЕР Ивица Дачић изјавио је данас да 16. април није дан Д, да се одлука о „датуму“ за Србију доноси у јуну и да се не може искључити могућност да извештај о напретку Србије до тада буде промењен уколико дође до нових чињеница.

       Према његовим речима, Србија тражи побољшање договора са Приштином у неким кључним областима и о томе ће се, нагласио је, разговарати наредних дана, као и да је посета Кетрин Ештон региону 17. априла раније најављена, али да сада за њу још нема званичних потврда.

       „Кад је реч о извештајима, тај се извештај подноси 16. априла, али не знам да ли може бити допуњен и промењен уколико дође до неких нових чињеница - да дође до негативних, сигурно би се променило, значи да и ако дође до позитивних претпостављам да би требало да дође до наглашавања тога у извештају“, казао је премијер на региоанлној министарској конференцији.

       Према његовим речима, 16. април, када и Ештонова и Европска комисија подносе извештај за Савет министара ЕУ, који 22. априла одлучује да ли ће препоручити одређивање датума за Србију, није дан Д.

       „Неће се тада срушити сви наши снови о европским интеграцијама, нити о Косову и Метохији. Свануће и 17. април“, рекао је Дачић.

       Србија, како је додао, жели да се постигне одређено решење за Косово и Метохију, али не по сваку цену.

       „Ако то није квалитетно решење које може да се спроведе, не вреди га потписивати. Исто тако с наше стране треба пажљиво да одмеримо шта је оно шта хоћемо и шта је неопходан услов да бисмо ми на то пристали“, рекао је Дачић.

       На питање новинара да ли ће 15. или 16. априла путовати у Брисел на наставак дијалог Дачић је рекао: „Не“. Он је навео да би се у Брисел вероватно ишло након некаквих преговора или на потписивање неког документа, али да у овом тренутку тешко рећи да ли ће се то и када десити.
Према његовим речима, да је питање Косова лако решити решио би га неко раније.

       Дачић је навео да је познат закључак владе о понуди изнетој у Бриселу и да ту нема ништа ново, да нема никаквих скривених порука, нити преговора.

       „Са нама, а нарочито са мном, лако је разговарати и ја увек кажем шта хоћу“, рекао је Дачић.

       Он је дододао да је циљ Србије да дође до споразума, до договора. Према његовим речима, то није никакав договор о међусобном признању, нормализацији односа са Косовом, то је договор о заједници српских оспттина. Дачић је подсетио да су привремене власти у Приштини некада говориле о широкој аутономији за Србе, да се помињао Јужни Тирол, а да сада када је председник Томислав Николић изнео конкретан предлог одбијају сваки разговор о томе.

       Он је рекао да би могли да понуде било који пропис по коме функционишу било које регионалне власти у Европи или чак и неки градови и да не може да се деси да једино на Косову и Метохији ништа од тога не може да постоји и да се спроведе.

       „Неки су мислили да ћемо ми због датума да пристанемо на све и то није коректно“, поручио је Дачих и додао да су такође сматрали да ћемо по сваку цену прихватити нешто што није могуће применити.

       „Поштујем став САД, али овде није реч о њима, реч је о нама“, рекао је Дачић.

       Премијер је навео да Србија тражи побољшање договора у неким кључним областима и да ће се о томе разговарати наредних дана.

       „Уосталом, и ако не добијемо датум, да ли треба да прекинемо преговоре“, упитао је Дачић и додао да ће се опет, и поред свега све вратити на разговоре.

       „Желимо датум и мислимо да смо га заслужили“, закључио је Дачић.

КОЦИЈАНЧИЧ: Немам информације о посети Ештонове Београду

       ПОРТПАРОЛ високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич рекла је данас да не може да потврди да ће Кетрин Ештон следеће недеље путовати у Београд и Подгорицу.
„Немам никаквих информација о томе“, рекла је она данас новинарима у Бриселу.

       Званичник Европске комисије који је желео да остане анониман каже да је уобичајено да се информације о путовањима Ештонове из безбедносних разлога дају у последњи час.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари