Голи оток празни трезоре

ДРЖАВА ИСПЛАЋУЈЕ ГОТОВО 60 МИЛИОНА БИВШИМ ПОЛИТИЧКИМ ЗАТВОРЕНИЦИМА

         ДРЖАВА је до сада, на име обештећења за пакао који су прошли током робије на Голом отоку, бившим политичким затвореницима укупно исплатила 16,5 милиона динара. У току је исплата још око 42 милиона.

         Ово је за „Новости” потврђено у Министарству правде, које је сумирало податке од фебруара, када је почела да ради Комисија за рехабилитационо обештећење. Прве исплате почеле су летос.

        „Коначни износ зависиће од тога да ли ће сви подносиоци захтева прихватити предложену суму на име накнаде за претрпљену нематеријалну штету. Она износи 700 динара по дану,“ кажу у Министарству.

         Према њиховој евиденцији, до сада је у Србији рехабилитовано 2.146 људи, док су судови одбили 64 захтева за враћање части и угледа.

         Од овог броја, Комисији за обештећење обратио се 81 бивши голооточанин, а 215 захтева поднели су и брачни другови, односно деца затвореника који су у међувремену преминули.

         Понуђеним одштетама, међутим, нису задовољни у Удружењу голооточана, чији су чланови већ почели да подносе тужбе против државе Вишем суду у Београду.

        „Понуђен износ од 700 динара по дану је мизеран и понижавајући, посебно ако знамо да се један затворски дан неоснованог притвора данас плаћа 6.000-10.000 динара, а да су поједини бивши функционери, хапшени током акције „Сабља“, добијали после нагодбе са државом 750 евра по дану,“ каже Зоран Ашанин, председник овог Удружења.

        Удружење је прво поднело 101 захтев за одштету надлежној Комисији. У овим захтевима они су тражили да им се затворски дан рачуна 100 евра, плус пропуштена плата за рад на кобном острву, увећана за 120 одсто на име екстремно тешких услова рада.

        Најмању рехабилитациону одштету до сада - 266.000 динара - добила је једна голооточанка која је иза решетака провела годину дана.

        Највећу надокнаду, око два милиона динара, добио је политички затвореник који је у злогласном казамату провео пуних осам година.

        Ту су рачунали и нематеријалну штету на име претрпљене физичке и психичке боли, страха и наружености. Наиме, већина се због батина и бедних услова вратила кућама са деформацијама главе, руку...

       Тако, најнижи захтев износи 200.000 евра, а највиши милион.

        Пошто из Комисије нису одговорили на ове захтеве, чланови Удружења почели су да подносе појединачне тужбе против државе, а како кажу, спремни су да иду чак до Стразбура.

        На питање како мисле да ће држава моћи да исплати толике одштете, Ашанин објашњава:

        „ЕУ из својих фондова даје државама које то траже, искључиво за ове потребе, неограничена бескаматна средства. До сада су их добиле Пољска, Чешка, Литванија и Естонија. Нема разлога да не конкурише и наша држава“.

         До сада је рехабилитовано 2.146 бивших затвореника, 296 голооточана поднело је захтев за одштету , одбијено је  64.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари