Без нас ништа од ЕУ

АЛБАНСКИ АНAЛИТИЧАРИ ТВРДЕ ДА ЋЕ СЕ ПРОЦЕС „НОРМАЛИЗАЦИЈЕ“ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ ОКОНЧАТИ ДО КРАЈА ЈУНА ИЛИ СРБИЈА НЕЋЕ ДОБИТИ ДАТУМ ЗА ПОЧЕТАК ПРЕГОВОРА СА ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ

         Процес нормализације односа Београда и Приштине треба окончати до пролеће следеће године а тај рок је уско везан за садашње политичке интересе Европске уније, Косова и Србије, сматра директор Института за истраживање и развој политика из Приштине Иљир Деда.

         У изјави за приштински лист Експрес, Деда каже да Србија на тај начин има могућност да у јуну следеће године добије датум почетка преговора о чланству у ЕУ.

         "Ако не добије датум у јуну, онда се не зна када и у које ће време 2014. године добити поново датум", сматра Деда.

         Косово путем дијалога може да напредује у процесу европских интеграција. То би према њему значило ублажавање ставова пет држава чланица ЕУ које нису признале. Косово, постизање уговорних односа са ЕУ и учлањење у УН, сматра он.

         "Истовремено нормализација односа се поклапа са геополитичким приступом Запада, а то је да дође до повлачења снага НАТО-а са Косова и да Балкан једном заувек престане да буде регион криза", каже Деда.

         Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, он је рекао да је процес који се води у Бриселу ад хоц процес који нема јасан крајњи циљ и резултат. На следећем састанку премијера Косова и Србије који треба да се одржи 17. јануара неће бити споразума о северу Косова, тврди Деда и истиче да ће се по свему судећи на следећем састанку у јануару разговарати само о томе како да Србија "учини јавним финансирање паралелних структура на северу".

         Према њему, странама у дијалогу у Бриселу, недостаје адекватан приступ решавању проблема на северу и сматра да ЕУ нема довољно јасан став.

         "На основу закључака министара ЕУ од пре три дана јасно се види да они траже јединствени царински, полицијски и судски систем" који ће важити и на северу, каже он и додаје да такво решење онемогућава Србији остваривање правне аутономије за север Косова.

 

 Извор: Експрес

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари